Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ovo mijenja sve

Dokumentarnim filmom „Ovo mijenja sve“, nastalom prema uspješnici spisateljice i aktivistice Naomi Klein, čija će se hrvatska premijera održati 17. travnja u splitskom kinu Zlatna vrata te u pop-up kinu Samobor, otpočinje trofilmska revija tematski vezana uz Dan planeta Zemlje, 22. travnja. U programu su tri filma koja tematiziraju važne ekološke i društvene probleme današnjice.

Francuski dokumentarac „Između neba i leda“ (r. Luc Jacquet), finski „Moje stvari“ (r. Petri Luukkainen) i kanadsko-američki „Ovo mijenja sve“ (r. Avi Lewis) usredotočeni su na klimatske promjene, kapitalizam i bezumni konzumerizam, a svi propituju aktualni status quo i pozivaju na promjene.

Da između čovjekova djelovanja i klimatskih promjena postoji snažna korelacija, prvi je otkrio i dokazao veliki francuski glaciolog Claude Lorius koji je čitavu svoju karijeru iščitivao povijest klime upisane u ledu. „Između neba i leda“, premijerno prikazan na festivalu u Cannesu, posveta je njegovom revolucionarnom istraživanju i životu provedenom na Antarktici u nehumanim uvjetima, da bi upozorio svijet na čovjekov utjecaj na klimu. Oskarovac Luc Jacquet („Carsko putovanje“) kombinacijom rijetkih arhivskih snimki nemogućeg života na ledu (ali prepunog zajedništva i želje za znanjem) i snimki Antarktike danas (koja je istovremeno prekrasna i tužna dok se naočigled topi), još jednom ponavlja ono što je Lorius otkrio: klima na zemlji rapidno se mijenja i moramo djelovati odmah!

„Ovo mijenja sve“, dokumentarac snimljen prema uspješnici spisateljice i aktivistice Naomi Klein („No Logo!“, „Doktrina šoka“…), koja u filmu sudjeluje kao pripovjedačica, ide korak dalje te klimatske promjene dovodi u direktnu vezu s kapitalizmom, propitujući dominantnu paradigmu o potrebi za ljudskim ovladavanjem prirodom. Tijekom više od četiri godine, na pet kontinenata, redatelj Avi Lewis prati sedam zajednica na koje klimatske promjene izravno utječu, što ih ujedinjuje u borbi protiv postojećeg neodrživog sustava. Upravo u toj borbi Klein vidi izlaz te pita može li se ona prenijeti na globalnu razinu i može li ekološka apokalipsa biti poticaj za ekonomsku, društvenu i političku transformaciju svijeta. Film je nagrađen nagradom Cinema Verité filmskog festivala u Floridi.

Kapitalizam i njegova manifestacija, konzumerizam, tema je i filma „Moje stvari“, vrckavog eksperimenta mladog finskog redatelja Petrija Luukkainena, koji se u potrazi za srećom i smislom pokušava riješiti svih svojih stvari. Unutarnja praznina koju osjeća u žestokom je kontrastu s njegovim stanom pretrpanim sitnicama koje su mu ovladale životom i dugo nudile tek iluziju ispunjenosti. Snimajući sebe na „dijeti života“, Petri nudi suptilnu analizu modernog društva i njegovih glavnih karakteristika: međusobne otuđenosti i opsjednutosti materijalnim.

Filmovi od 17. travnja dolaze na platna kina Europa (Zagreb), pop-up kina Samobor, kina Zlatna Vrata (Split), Art-kina Croatia (Rijeka), kina Gaj (Varaždin) te kina u Metkoviću, Rovinju, Poreču i Ivancu, uz posebne projekcije u Puli, Velikoj Gorici i Bujama. Dodatne informacije o točnim terminima i kino ulaznicama dostupne su na Internetskim stranicama rečenih kina, na stranici www.restartlabel.net i FB stranici Baš Volim Dokumentarce.