Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

opet on

U četvrtak, 8. ožujka pretpremijerno, a u petak, 9. ožujka svečanopremijerno, u zagrebačkom kazalištu Komedija igra satirična komedija fantastike „Opet on“ Timura Vermesa, u adaptaciji i režiji Marka Jurage te dramatizaciji Jelene Veljače.

Godine 2012., njemački autor Timur Vermes objavio je svoj debitantski roman “Er ist wieder da – Opet on”. U tom satiričnom romanu Adolf Hitler se budi na proplanku u Berlinu 2011.g., prespavavši tako od 1945. do danas te malo pomalo postaje medijska zvijezda – u početku kao gost u raznim humorističnim emisijama da bi na kraju ponovno postao politički aktivan. Knjiga je ubrzo nakon izlaska postala hit te je prevedena je na 27 jezika, 2015. snimljen je zanimljiv istoimeni u režiji Davida Wnendta te su mnoga europska kazališta adaptirala roman - svako kazalište je radilo svoju adaptaciju – svoje viđenje (svojeg) Hitlera.

Roman postavlja čitatelja u poziciju da satirično, kroz Hitlerovu optiku, promatra današnju politiku, današnje medije i suvremenog čovjeka općenito. Paradoks do kojeg pisac dovodi čitatelja jest da u jednom trenutku postane svjestan da se umnogome slaže s najvećim zločincem 20 stoljeća.  Zašto? Slijedom događaja “onaj tko ne zna” ubrzo, uz pomoć medija, postaje “onaj koji jest, odnosno zna”. Upravo kroz te i takve “suvremene paradokse” Vermes provlači Hitlera ne bi li nam pokazao tko smo “mi”.

Prilagodba romana pruža sve elemente suvremene “ozbiljne” komedije; satirični pristup današnjem vremenu, neposredno preispitivanje “istine” ali i nebrojene duhovite situacije. Posrijedi je tzv. komedija prepoznavanja koja pred ansambl postavlja zahtjevan zadatak – ne odnositi se prema predlošku kao prema komediji. Dramske scene, koje publiku dovode do smijeha istinitošću i ozbiljnošću, od glumaca iziskuju da liku prilaze kao dramskoj osobi, a ne kao karakteru ili karikaturi.

Komedija „Opet on“ ne tematizira zločine 2. svjetskog rata niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. To je satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, politički nepismenom i nerijetko zavedenom medijima i PR-om. Na više se mjesta postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobijediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom. Roman Timura Vermesa jedan je od najboljih satiričnih romana posljednjih deset godina te su njegove scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnoge europske pozornice.

Glavne uloge tumače Dražen Čuček, Ivan Magud, Adnan Prohić, Goran Malus, Fabijan Pavao Medvešek, Davor Svedružić i Igor Mešin.

Sljedeće izvedbe na rasporedu su 10., 12. i 13. ožujka.