Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZKM web galerija ZKM Ono Sto Nedostaje radne 10

U subotu, 16. prosinca, u 20 h, dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih, bit će praizvedena predstava „Ono što nedostaje“ po drami Tomislava Zajeca, u režiji Selme Spahić.

Intimistička drama 'Ono što nedostaje', 2014. nagrađena prvom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić, tematski slijedi više narativnih linija koje često dovode do obiteljskih trauma. Rastakanje obitelji i njezino propitivanje u ekonomski nepostojanim vremenima navodi Zajeca na razbijanje linearnosti radnje te na propitivanje dramske strukture putem razlomljenosti perspektiva, čime istražuje unutarnje odnose likova, nesigurno tanku liniju između izgovorenoga i prešućenoga u tekstu.

Promišljanje otvorenosti i tabua unutar obiteljskog života, kao i transgeneracijskih zabluda koje se poput nasljeđa prenose na potomke, u ovoj se drami otvaraju pitanjima relativiziranja autoriteta, bijega od odgovornosti, odrastanja i straha. Na različitim razinama vremena, jedna se obitelj suočava sa vlastitom prošlošću i sadašnjošću te s posljedicama odluka koje su donijeli ili propustili donijeti, a koje će odrediti njihove živote.

Dvije su žene izgubile majku, koja ih je iznenada ostavila kao djevojčice. Svaka se od njih na svoj način pokušava nositi s gubitkom. Jedan šesnaestogodišnji dječak pokušava istražiti svoju seksualnost. Istodobno dvoji koliko je njegov otac otvoren za takvo istraživanje. Jedan bolničar pokušava zadržati posao. A jedna čistačica nakon godina provedenih u tuđim obiteljima napokon sve razumije. I na kraju, jedan otac pokušava shvatiti kad je točno odlučio odustati. Sve vrijeme, iza stalno zatvorenih vrata, jedan šestogodišnji dječak čeka na svoj nastup s violinom. Redateljica predstave Selma Spahić prvi put režira u Hrvatskoj, scenografkinja je Mirna Ler, kostime kreira Doris Kristić, skladatelji su Alen i Nenad Sinkauz, a scenski pokret oblikuje Blaženka Kovač Carić. Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Milica Manojlović i drugi.

Ususret praizvedbi, u srijedu, 6. prosinca, u 19 h, u foajeu ZKM-a održat će se tribina „Čitanje kazališta“ imenovana „Homoseksualni identiteti u suvremenoj hrvatskoj drami“. Autor koncepta tribine i voditelj Srđan Sandić ugošćuje teatrologa Darka Lukića i spisateljicu Jasnu Jasnu Žmak kako bi problematizirali reprezentaciju homoseksualnih identiteta u suvremenoj hrvatskoj drami. Razgovarat će se i o njihovim odjecima, konstrukciji i funkciji likova koji su označeni homoseksualnošću te o razinama stereotipa i predrasuda s kojima se susrećemo, odnosno o afirmaciji ili negaciji homoseksualnog identiteta.

Pribivanje tribini je besplatno, ulaznice za „Ono što nedostaje“ stoje 30-60 kn, a sljedeće izvedbe su 17., 19., 20., 21. i 22. prosinca.