Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HFLJ 90 91

Hrvatski filmski ljetopis (90-91) na 332 stranice, najviše u preko 20 godina izlaženja, o klasičnoj i suvremenoj animaciji, španjolskom filmu i televiziji, videoigrama, fašizaciji društva i holokaustu na filmu, stvaralaštvu Dušana Vukotića i Tomislava Radića te s ekskluzivnim esejima Zrinka Ogreste i Hrvoja Hribara.

Iz tiska je izašao novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa. Ljetno-jesensko izdanje (90-91) na 332 stranice donosi temat "Animacija" u kojem Hrvoje Turković donosi temeljitu kronologiju hrvatskog animiranog filma 1922–2015, Midhat Ajanović i Miroslav Cmuk bave se stvaralaštvom Dušana Vukotića, Mihaela Majcen Marinić piše o dječjoj animaciji i novom grafičkom romanu Simona Bogojevića Naratha, a Diana Robaš donosi prikaz Animafesta 2017, uz koji su objavljeni i sažeci znanstvenog skupa Animafest Scanner IIII.

U rubrici "Hrvatski film" Marijan Krivak raspravlja o fašizaciji hrvatskog društva uz oslonac na film i roman „Metastaze“, a tu su i sjećanja pokojnog Tomislava Radića na nastanak filma „Timon“. Saša Markuš i Manel Jiménez Morales objavljuju studiju o statusu nacionalne povijesti u španjolskom filmu i televiziji. Dragan Jurak u svom eseju od Lanzmannova klasika „Shoah“ polazi u panoramu filmske i književne fenomenologije holokausta.

Zrinko Ogresta ekskluzivno za Ljetopis napisao je esej o genezi svoga filma „S one strane“. Darko Masnec donosi studiju o estetskoj ulozi videoigara i njihove interaktivnosti.

Hrvoje Hribar napisao je polemički prikaz nove knjige Tomislava Šakića „Modernizam u hrvatskom igranom filmu“, a Ante Jerić studiju o „Kinematičkom načinu proizvodnje“ Jonathana Bellera.

HFLJ sadrži i temeljite preglede 26. dana hrvatskog filma, 64. pulskog filmskog festivala, 20. Motovun Film Festivala, 7. Fantastic Zagreb Film Festivala, 13. filmskog festivala Kino Otok – Isola Cinema i Diagonala – festival austrijskog filma. Tu su, dakako, i eseji o novim filmovima i serijama, kao što su „Mladi papa“, „Mjesečina“, „Paterson“, „Stilistica“…

Novi dvobroj (90-91) po redovnoj cijeni od 80 kuna može se naručiti na  www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.).

Ljetopis je moguće i osobno kupiti na zagrebačkim adresama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1), knjižara Vuković & Runjić (Teslina 16), Superknjižare (Rooseveltov trg 4) i kina Europa (Varšavska 3).