Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

loveless 940x375 px

Dobitnik Nagrade žirija u Cannesu, Zlatnog bicikla i Nagrade riječke publike na ZFF-u kao i drugih dičnih priznanja, novi film ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, 'Bez ljubavi' 30. studenog stiže na redovni repertoar hrvatskih kina.

„Današnjeg čovjeka samo strašan gubitak može dovesti do iskonske promjene. Naše postmodernističko doba je postindustrijsko društvo preplavljeno stalnim protokom informacija koje primaju pojedinci bez imalo interesa i brige za druge ljude. Danas je svaki čovjek sam za sebe. Jedini izlaz iz te ravnodušnosti je posvetiti se drugima, čak i ako je riječ o potpunim strancima – poput volontera koji češljaju grad u potrazi za nestalim djetetom, bez obećanja ikakve nagrade, kao da je to prava svrha i smisao njegova života. Taj zadatak svakoj njihovoj akciji daje značenje. To je jedino sredstvo protiv dehumanizacije i svjetskog kaosa“,  objasnio je svoju nit vodilju Andrej Zvjagincev.

„Bez ljubavi“ se bavi dobrostojećim bračnim par iz Moskve koji se upravo razvodi, a otvorena Pandorina kutija nagomilanih partnerskih nesuglasica i prijekora najviše pogađa njihova zanemarenog, nevoljenog (naslovnog?) dvanaestogodišnjeg sina Aljošu...

Zvuči poznato i izlizano, zar ne? No Zvjagincev još jedanput dokazuje da je što manje važno od kako. Nakon filma „Levijatan“, koji je osvojio Zlatni globus i naljutio rusku vlast jer Rusiju prikazuje kao leglo korupcije, Zvjagincev je shvatio da ruska vlada nije sretna s njegovim filmom te je svoj sljedeći film, akutalni „Bez ljubavi“ snimio bez državne financijske pomoći, u nezavisnoj produkciji, uz pomoć njemačkih, francuskih i belgijskih producentskih kuća.