Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nije doista nikakvo čudo što mi se događaju ovakve stvari. Naime, iz potpuno neočekivanih mojih poteza i, gotovo redovnih, odlazaka na odabrane koncerte, rode se apsolutno sjajne stvari. Pisati o Ratku Divjaku za mene je stvar osobnog doživljaja glazbe kao takve.

U raznim pričama i situacijama, kada se uopće razgovara o glazbi koja nam dolazi iz ovih prostora i nekadašnje države i ovih novih država, koje već sada imaju 30 godina svoje opstojnosti i samostalnosti, ime Ratka Divjaka je neizostavno i nezaobilazno. Ratko, ili kako sam kaže Rale, jednostavno voli svirati i voli se družiti i uopće mu nije problem biti dio nekog društva, biti dio neke priče koja će jednostavno fascinirati sve one koji znaju o čemu je riječ.

Upravo o tome se radi. Kada taj varaždinski koncert postaje primarni interes mojeg bića i, nema nikakve dvojbe, ovaj koncert u varaždinskom HNK vrlo je jasno pokazao kako njegova svirka i prisna osoba doista jednako fasciniraju. A poneki posjetitelj ovog portala, koji nije, možda, dovoljno upućen, ostat će zatečen onime što čuje i što dolazi iz njegovih bubnjeva i na ovom albumu "For 70 Years", kojeg potpisuju Ratko Divjak & Friends. Isti je 2. listopada prošle godine objavila slovenska diskografska kuća Nika Records. Starijim glazbenim znalcima na EX-Yu prostorima ne treba posebno predstavljati bubnjara Ratka Divjaka. Tijekom prošlog stoljeća, osobito u 70-tim godinama, bio je definitivno jedan od najtraženijih izvođača, glazbenika kada su u pitanju bubnjevi.

70 potpisan

Svirao je u grupi Time na njihovom prvom albumu, u Pop Selekciji biše države, legendarnim Boškom Petrovićem, s trubačem Petrom Ugrinom, bendom Sončna Pot, Ljubljanskim jazz orkestrom, Primožom Grašičem, kao i brojnim drugim izvođačima, najviše sa slovenske glazbene scene. No, opet, ovaj varaždinski koncert daje do znanja da Rale ne dijeli glazbenike po principu od kuda dolaze, već što i kako sviraju, i to ga čini tako velikim.

Predmetni album, “For 70 Years”, nudi nam 8 skladbi, koje su snimljene uz suradnju doista sjajne i provjerene ekipe izuzetnih glazbenika : Goran Rukavina, Gregor Ftičar, Marko Črnčec, Primož Grašič, Milan Stanisavljević, Robert Jukić, Lenart Krečić, Adam Klemm svi zajedno ostavili su impresivan pečat svog glazbenog stvaralaštva i ponudili su provjerenim glazbenim sladokuscima istinske glazbene užitke. Čak sedam od osam skladbi predstavljaju svojevrsni hommage jazzu, ali i svemu što mu je blisko. Ono što čujem na vrlo upečatljiv način progovara o glazbenim utjecajima i interesu kako samog Ratka tako i njegovih suradnika, dok istovremeno vrlo opipljivi i nadahnuti aranžmani u skladbama na najbolji i najsvrsishodniji način vraćaju slušatelja u vrijeme 70-tih godina, koje su svojim osebujnim pristupom i doista opuštenim muziciranjem ovi glazbenici maksimalno osuvremenili.

Svi koji su svirali s Ratkom Divjakom kažu da je on osoban i glazbenik, čije je iskustvo nemjerljivo. On svojim muziciranjem ne nameće, nego sugerira kuda treba ići i ako imate imalo soli u glavi pustite da vas vodi i doživjeti ćete nevjerojatne glazbene trenutke. Posebno oduševljava njegova otvorenost prema mladim glazbenicima i njegova doista impresivna dugogodišnja suradnja s mladima glazbenicima, to je za svaku pohvalu. Kod tih mladih pali ona provjerena formula, ne nameći već nudi i sugariraj, a onda ćemo vidjeti. To mladi cijene, to oni vole i tada do izražaja dolazi njihova mladenačka energija i lucidnost.

Preslušavajući ovih osam skladbi jasno mi je da Rale nema nikakvih problema, njegova ritmičnost i virtuoznost doslovno zrači svojom ekspresijom i nudi provjerenim glazbenim znalcima gotovo punih 60' istinskog glazbenog doživljaja i prave uživancije.

Isto tako, jako dobro znam da se iz dana u dan smanjuje kontingent konzumenata ovakve glazbe, no, još uvijek nas ima i još uvijek,ta naša priča samo fura upravo u tom smjeru. Hoće li netko posustati? Naravno da hoće, ali taj trenutak ne biramo i ne određujemo mi i, stoga, dok je u meni i posljednja trunka snažno ću podupirati ovakve albume i glazbenike, bez obzira o kojem se glazbenom žanru radi i od kuda dolazi. Što je dobro, odlično, nadahnjujuće, poticajno i nadasve kvalitetno, onda je to tako... i točka!

rd

Više o svemu saznajte na:
https://www.facebook.com/ratko.divjak
https://www.nika.si

Popis pjesama:

1. Butterfly (feat. Marko Črnčec, Tadej Kampl) 8:39
2. Full House (feat. Lenart Krečič, Gregor Ftičar, Primož Grašič, Goran Rukavina) 6:10
3. Is There A Jackson In The House (feat. Adam Klemm, Milan Stanisavljević, Primož Grašič, Robert Jukič) 8:56
4. Wayne's Thang (feat. Marko Črnčec, Primož Grašič, Tadej Kampl) 7:22
5. Midnite Blue (feat. Lenart Krečič, Gregor Ftičar, Primož Grašič, Goran Rukavina) 8:13
6. My One And Only Love (feat. Lenart Krečič, Gregor Ftičar, Goran Rukavina) 7:03
7. Seven Steps To Heaven (feat. Marko Črnčec, Tadej Kampl) 5:41
8. He Exactly (feat. Milan Stanisavljević, Robert Jukič) 7:29

(Nika Records)

Yours,
Mladen Lončar - Mike