Iz|∠SLUŠATELJA

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tko bi rekao da ću u rubrici "Iz∠SLUŠATELJA", umjesto da obrađujem pedesetgodišnjice od izlaska nekih od albuma iz rock i ine antologije, pisati o albumu "Songs Of Mr. Child", kojeg je 10. lipnja objavila izdavačka kuća Dirty Mojo Records. Ovo je već treći solo album glazbenika koji se zove Jim July.

Nakon prvog albuma, "Rust Red Romance" (svibanj 2020.), o kojem nakon preslušavanja jednostavno nisam znao kako bilo što napisati, uslijedio je "Buick Transgalactic 47" (studeni 2020.), koji je donio, čini mi se, pročišćeni glazbeni izričaj ovog mladog glazbenika, koji radi i djeluje potpuno posvećen svojem viđenju izražavanja 100% svog glazbenog sadržaja.

Mnogi će odmah na prvu reći: nije to za nas i otići, krenuti dalje. OK, to je, naravno, njihov izbor. Možda sam u prvom "šusu" i sam bio dio te grupacije, ali onda nošen svime onime što je uvelike izgrađivalo moju glazbenu određenost rekao sam sam sebi: 'Ajde stari, ohladi malo, ti bi trebao prepoznati što, recimo, ovaj čovjek želi izraziti? I, naravno, priča je ubrzo dobila svoj smisao i neke stvari odredile su puno drugih stvari, koje služe da se osobito mladi glazbenici izražavaju.

Osobno me uopće ne zanima tko je tko, kuda, gdje tko spada, što svira i od kuda dolazi. Meni je, zapravo, bitno jel to što čujem, što slušam, u meni pobuđuje neke reakcije, vibracije, odrednice i bilo kakve reakcije, čak i one negativne se računaju. A potom, kada priča dođe do svog kraja i moj prst krene prema tipki "ponovi", znam da tu nečega ima.

Devet autorskih skladbi, u kojima ima doslovno svega, pa, između ostalog, i bluesa, samo su dokaz kako glazbenik kroz pjesme i kroz to njihovo vrijeme trajanja izražava svoje osjećaje, refleksije na ono što ga okružuje.

Puno puta sam slušao albume nakon kojih sam ostao zatečen i samo bih zatvorio omot i ostao gledati u pod. Zašto? Da, sram me je što odmah nisam skužio "furku", što se nisam odmah okinuo na to što čujem, ali bio sam "zelen". Danas si takve promašaje, jednostavno, ne mogu i ne smijem dozvoliti i tim više ovih malo više od 27' bilo je dovoljno da samo uzmem svoje "stare" materijale i prisjetim se kako su svi oni nekada bili apsolutna i čista avangarda. I evo poveznice! Pa tko voli nek' izvoli!
Možda se ovakvim materijalima, albumima današnjoj mladoj generaciji nudi glazba u kojoj se spajaju generacijski mostovi, ali se prožimaju i brojni glazbeni stilovi, utjecaji i ritmovi, koji kroz glazbeno biće Jima dobivaju onako, po meni, neke nove oblike i smisao. Glazba kao medij, kultura i način života uvijek u sebi nosi veliki epitet univerzalnosti i mora biti prepoznatljiva, razumljiva i pitka svakome. Možda to, ipak, nije uvijek slučaj, niti pravilo. Naime, da bi se ufurali u nečiju glazbenu viziju morate to osjećati, morate sebi dati vremena i pustiti da se sav materijal jednostavno sljubi i da vas prožme i da na kraju prihvatite tu distorziranu, ali i slide gitaru, opori vokal, klarinet, sax, bubnjeve, udaraljke, usnu harmoniku. Ovdje ću svakako spomenuti da više puta za redom poslušate pjesmu "Spirit Of Weight", kao tipični glazbeni primjer gornjih riječi i rečenica.

Za sve to krivi su, uz Jima, kao izvođača, autora i producenta svih pjesama i: Branimir Norac (Klinika Denisa Kataneca), Milan Mijač (M.O.R.T., P.B.O., DED), Marko Bagarić (Garage in July), Zoran Čalić (Big Foot Mama, Zoran Čalić Band, ex Majke), Goran Utković (Kriptidi), Hrepa i Rola iz Sunnysidersa te, Jimov prijatelj iz studentskih dana, Darko Samardžić. Vrlo zanimljiva ekipa, koja je odradila itekako zanimljiv posao i pustila j, osobito nama, populaciji one starije generacije da se zamislimo i samo snažno damo potvrdu da sva ta glazba nije mrtva, ona ima budućnost, ona je itekako prisutna tu, svuda oko nas i što je još važnije, ona je itekako živa! Glazbeni primjeri, slušajte: "Burn My Way Out", "I Just Need You", " Can I Hold You For A While" i "Well Raised Man".

Kako u ovoj rubrici "Iz∠SLUŠATELJA" nema preporuke, želim svima jasno predočiti i ukazati na vrlo direktnu i jasnu činjenicu: Dragi moji ili ste "In or Out" vi sami odlučite! A što se mene, osobno tiče... ja sam "IN"!

Više o svemu saznajte na:
rustredromance.bandcamp.com
Contact: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
soundcloud.com/rust_red_romance/sets/songs-of-mr-child

Popis pjesama:

1. Burn My Way Out 03:03
2. Isle Of Life 01:51
3. Just Dive In 03:36
4. Spirit Of Weight 02:41
5. False Romance 02:10
6. I Just Need You 03:08
7. Can I Hold You For A While 04:19
8. Well Raised Man 03:47
9. Worn Down Crown 02:42

(Dirty Mojo Records)

Diskografija:
Songs Of Mr. Child (lipanj, 2021.)
Rust Red Romance (svibanj, 2020.)
Buick Transgalactic 47 (studeni, 2020.)

Yours,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu