Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Evo, baš je 1. siječnja ove nove 2021. godine izabran da bude datum službene objave albuma "Spaceology", kojeg potpisuju The Space Age Travelers, a sve to se događa pod okriljem nizozemske izdavačko–promotorske kuće Continental Record Services.

The Space Age Travelers odlučili su dati svoj hommage i tako svima pružiti zadovoljstvo slušanja doista sjajne glazbe koju tako impresivno opisuje glavni instrument mnogih bendova – gitara. Bendovi poput The Ventures, Telstars, Tornados i Shadows, te majstora od Les Paula do Billa Frisella, Richarda Thompsona, Rya Coodera pa sve do Marca Ribota donosili su tako nevjerojatne inovacije u svakom pogledu. Naravno, ako vam se ovo sviđa možete jednostavno ići dalje i tražiti i kopati dalje u baš tom smjeru. A ako vam se ne sviđa možete se vratiti glazbi koja se vama osobno sviđa ...pa, kakva god ona bila i što god ona predstavljala.

No ovaj trio pod vodstvom kantautora i gitarista BJ Baartmansa koristi baš tu glazbu kao izvor inspiracije, ali potom s njom bend radi nešto potpuno svoje, što u konačnici rezultira njihovom kombinacijom rock 'n' rolla, surfa, jivea i "spaghetti westerna", ali i onoj vrlo laganoj formi "free jazza". Upravo u toj kombinaciji bend nam donosi doista izuzetnu glazbu 21. stoljeća.

Duan Eddy, Django Reinhardt, Dick Dale ili James Burton jednako tako su glazbenici koji su se itekako dali u ovoj instrumentalnoj formi. Ta njihova ležernost, slušljivost i neopterećenost kod ljudi bila je nevjerojatno snažno prihvaćena i kroz nju se stvarala svojervsna povijest moderne glazbe uopće. Ova rečenica zapravo u sebi nosi svu svoju težinu i snagu i jednostavno nitko to ne može osporavati.

Sam glazbeni sadržaj odmah će vas dovesti u dobro raspoloženje, sve to zvuči tako veselo i nekomplicirano na prvo saslušanje. Tek kada krenete u češće i detaljnjije preslušavanje otvaraju vam se novi vidici, do vas dopiru neke nove impresije i zapravo ostajete bez teksta kada i sami čujete da to uopće nije tako jednostavno kako se čuje na prvu! Naime, njihov nastupni album jednako je dobar i efektan, ali ovaj je u svim segmentima otišao i naprijed i dalje!

The Space Age Travelers su BJ Baartmans (gitara), Gerco Aerts (bas) i Sjoerd van Bommel (bubnjevi): ova trojka sve to prezentira na način da vam se čini da ih u bendu ima više a ne samo njih troje. Da, važno je istaknuti da kada slušate ponuđeni materijal čini vam se da ste sve to već čuli, ali zapravo sve pjesme su nove, autorske i nema niti govora o nikakvim obradama... doista izvanredno!

BJ Baartmans prepoznat je kao jedan od najboljih i najsvestranijih gitarista Nizozemske. Dugogodišnji član Matthews Southern Comfort i njegovih vlastitih bendova Wild Verband i Hidden Agenda Deluxe. No, Baartmans je pokrenuo Space Age Travelers kao savršenu platformu za iskorištavanje i pokazivanje svih svojih gitarističkih umijeća. Zajedno s Gercom Aertsom na basu i Sjoerdom van Bommelom na bubnjevima predstavlja nam vlastite skladbe odajući počast svojim herojima u doista impresivnoj i eklektičnoj ponudi instrumentala.

Ovaj bend koji se temelji na tradicionalnoj postavi i formi definitivno ide korak dalje i vjerujem da će iznenaditi sve koji će ga slušati i koji će ovaj njihov album uvrstiti u svoje kolekcije. Iako sam davno prestao slušati ovaj tip glazbe, priznajem, doista sam se jako iznenadio koliko sam uživao uz "Spaceology" The Space Age Travelersa. Nije da vas nagovaram, ali toplo preporučujem!

Više saznajte na:
www.facebook.com/thespaceagetravellers
www.bjbaartmans.nl/the-space-age-travellers
www.continentalrecordservices.com
twitter.com/contrecservices?lang=en
continentalrecordservices.bandcamp.com/album/spaceology

Popis pjesama:

1. Run Billy Run 02:21
2. Cobra 02:30
3. Diminished 03:12
4. Firebird 02:00
5. Spaceology 02:12
6. Green Sofa Waltz 04:07
7. 1001 Nights Suite 04:15
8. Spaghetti Surf Suite 02:47
9. Fretwork Orange 02:53
10. Boulevard 03:13
11. Tornado 02:17
12. Slowbird 03:56
13. Umbria 03:50

(Continental Record Services)

Yours,
Mladen Loncar - Mike