Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U svojoj rubrici "Iz∠SLUŠATELJA" već dugo želim obraditi neki od albuma istinskog blues gitariste za koga je sam B.B. King rekao: "On ima najslađi ton koji sam ikad čuo, on je jedini od čijeg me sviranja oblije hladni znoj." Peter Allen Greenbaum, poznajtiji kao Peter Green, umro je, nažalost, ovaj vikend, kako je priopćio odvjetnički ured njegove obitelji.

Naravno, nisam želio da o Peter Greenu pišem u kontekstu "In Memoriam", ali baš je to tako ispalo, nažalost! Umro je tiho u snu u svoj 73. godini života.

Umro je čovjek, glazbenik čiji je "sound" gitare obilježio britansku, ali i svjetsku blues scenu.

On je prvi Britanac, Europljanin koji je osvojio nagradu W.C. Handy Awards, današnju Blues Music Awards. To je, za sada, uspjelo samo još dvojici: Ericu Claptonu i Gilesu Robsonu.

No, Peter Green svojom gitarom od samih početaka ispisivao je povijest bluesa u V. Britaniji i ostatku svijeta. Njegov prvi boravak u Americi rezultirao je nevjerojatnim sessionom u studiju, iz te priče kasnije je nastao, a znate već tko. A da je samo, primjerice, odsvirao pjesme s albuma "Then Play On" ili singl "Albatross/ Jigsaw Puzzle Blues" (1968.) ili pak samo pjesme "Night Watch", s albuma Penguin (1973.) i " Brown Eyes" (1979.) s albuma Tusk, držim da bi bilo dovoljno, čak i onim najzagriženijim blues "freakovima".

Peter se borio sa svojom bolešću, koja je bila zapravo posljedica uzimanja narkotika i kako se odlučio liječiti te se povukao s scene. Ali bez obzira na sve Peter Green i njegova glazba uvijek su bili tu i uvijek su imali vjerne fanove, koji su ga doslovno obožavali.

Peter Green nije bio samo gitarista on je bio... blues gitarista! On je bio taj koji je zamijenio Claptona u Bluesbreakersima, on je bio taj koji je radio doista nevjerojatne i pjesme i albume i u konačnici Peter Green je bio glazbenik, gitarista u čijem je tijelu čučala i ključala ogromna plavičasta lava, koja je svako toliko eruptirala i prenerazila brojne poklonike bluesa i štovatelje njegova rada i stvaralaštva.

Njegov glazbeni opus potvrđuje ama baš svaku riječ koju sam ovdje napisao. Da je to lagano glazbeno štivo .. nije! Ali za vrsne sladokusce i glazbene znalce njegova glazba istinska je delikatesta, koja u svakom svom tonu nosi neku drugačiju teksturu i osobnost. Ona kao takva je prepoznatljiva i jedinstvena i može pripadati samo i jedino Peter Greenu!

A evo što je napisao David Coverdale: "An artist I really loved and admired from the first moment I heard him. He was a great singer, guitarist and composer. I know who I'm going to listen to today. Rest in peace."

Što na kraju napisati osim, Blues scena izgubila je još jednog velikog, impresivnog glazbenika, koji je definitivno i apsolutno obilježio svjetsku glazbenu scenu. R.I.P. Peter Green

Yours,
Mladen Loncar - Mike