Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

bofts

Uvijek kada je u pitanju Jimi Hendrix, svaki ozbiljniji poklonik moderne glazbe mora zastati, načuliti uši i poslušati o čemu se sada tu radi. A radi se o novom posthumnom albumu ''Both Sides of the Sky'' (koliko ih je samo bilo do sada?), nastalom pod udruženom ''dirigentskom'' palicom Janie Hendrix, Johna McDermotta i Eddieja Kramera.

''Both Sides of the Sky'' je treći nastavak iz trilogije koji nam prezentira materijale koji do sada nisu bili objavljivani a nastali su tijekom studijskih snimanja. Taj rad i boravak u studiju Jimi je uvijek tretirao kao svojevrsne probe i snimljenog materijala vjerojatno ima još.

Kao istinska ikona moderne glazbe, Jimi je ostavio bogat studijski arhiv, na kojem treba raditi, preslušavati ga i po mogućnosti znalački kompilirati. Upravo to i rade Jimijeva sestra Janie i Eddie Kramer. Naime, kako bi se oduprli bezočnoj krađi Jimijeva lika i djela, njegov otac, James ''Al'' Hendrix osnovao je tvrtku, a sestra Janie postala je direktorica tj. ''CEO of Experience Hendrix, L.L.C''. Ova kompanija ima glavnu zadaću štititi upravo lik i djelo ovog legendarnog glazbenika.

Prije ovog albuma objavljeni su "Valleys of Neptune" (2010.) i "People, Hell and Angels" (2013.), koji je ubrzo po izdanju došao na 2. mjesto Billboardovih Top 100 albuma.

A pitanje koje odmah svi postavljaju jest – što su sada iskopali? Istina je sljedeća, da od 13 tonskih zapisa čak devet njih do sada nismo imali prigode čuti. Pa, k vragu, to jednostavno moram čuti, ja to želim i slušam i po tko zna koji put vrtim tu priču sebi u glavi. Jimi nikada nije htio biti ''divljak'' na sceni, on je oduvijek samo želio izvoditi svoju glazbu, svirati. No, kako to svi mi jako dobro znamo, showbiz je neumoljiv, on je okrutan, on jede svoju djecu i svjedoci smo koliko su mladi ljudi jednostavno sagorijeli u svemu tome i nažalost nestali sa scene.

Sav snimljeni materijal nastao je razdoblju od siječnja 1968. do veljače 1970. i evo vrlo direktnog svjedočanstva koliko je Jimi želio pomicati te neke zamišljene granice blues glazbe. On je slikovito i itekako čujno ostavio glazbene predloške u kojima itekako dobro možemo čuti kuda sve to vodi i čemu je zapravo Jimi toliko težio. Većinu materijala Jimi je snimio s Band of Gypsys: Jimi na gitari i vokalu, Billy Cox na basu i Buddy Miles na bubnjevima. No ovdje imamo i do sada neobjavljenu snimku pjesme poznatog bluesa “Hear My Train A Comin’”, gdje uz Jimija sviraju bubnjar Mitch Mitchell i basist Noel Redding, originalna postava Jimi Hendrix Experience.

Sam početak albuma sadržan je u legendarnoj skladbi Muddyja Watersa ''Mannish Boy'' koja datira od 22. travnja 1969. Ma nema nikakve sumnje, Hendrix se okrenuo mnogima zajedničkom glazbenom korijenu, delta bluesu. Odlično otvarenje albuma na koje se odmah nastavlja Jimijeva omiljena ''Lover Man''. Pjesme "Stepping Stone", "Jungle", "Cherokee Mist" (gdje slušamo Hendrixa na električnoj gitari i sitru), kao i snimka "Sweet Angel" iz siječnja 1968., koje će vam dočarati baš te glazbene težnje ovog legendarnog majstora gitare.

Pomicanje granica bluesa? Ne treba ništa objašnjavati, samo poslušajte ''Mannish Boy'', ''Georgia Blues'' uz Lonnieja Youngblooda, ''Things I Used to Do'' uz Johnnyja Wintera i potporu Billyja Coxa na basu i bubnjara Dallas Taylora (CSN&Y) , te svakako ''Hear My Train A Comin’'' uz bubnjara Mitcha Mitchella i basista Noela Reddinga. Posebna priča razvila se oko poznate pjesme Joni Mitchell, ''Woodstock''. Naime, Stephen Stills sprijateljio se s Hendrixom na Monterey pop festivalu u lipnju 1967. U rujnu 1969. Stills je pozvan na Hendrixov session u studio ''Record Plant'' u New Yorku. Ovdje je tonski zapis pjesme ''Woodstock'' koju je tada tek nedavno skladala Joni Mitchell. Stephen Stills, Jimi Hendrix i Buddy Miles snimili su ovu verziju pjesme mjesec dana prije nego što su Crosby, Stills, Nash & Young objavili svoju popularnu verziju. Jednako tako, Stills (orgulje) se ponovno pojavljuje u pjesmi ''$ 20 Fine'', koja nam dočarava Jimija na više gitara, Mitcha Mitchell na bubnjevima i Duanea Hitchings (Buddy Miles Express) na klaviru.

PREPORUKA:
Sve ono što sam do sada čuo od Jimija ima naravno svoju težinu i šest službenih izdanja – "Are You Experienced?" (1967.), "Axis: Bold As Love" (1967.), "Smash Hits" (1968.), "Electric Ladyland" (1968.), "Band Of Gypsies" (1970.) i "Cry Of Love" (1971.) – doslovno čine bazičnu i osnovu za sve ono na što se ''lijepe'' i publika i glazbenici, ali i službena kritika, koja je već ispisala tone i tone papira hvaleći ih.

''Both Sides of the Sky'' treći je album kojim Janie Hendrix, John McDermott i Eddie Kramer žele s puno digniteta i racionalizma poklonicima dobre glazbe ponuditi ''ono što će ih zanimati''. S druge pak strane, onima koji spadaju u mlade i nadolazeće generacije jednostavno teže poslati poruku: tako je to radio Jimi slušajte, uživajte i učite!

Na kraju evo što o svemu kaže Janie Hendrix: “We have a growing commitment to preserve the legacy of Jimi and also to continue to give the worldwide family of Jimi fans quality releases. That’s what Both Sides of The Sky reflects…our ongoing commitment. In a deeper sense, it’s the keeping of a promise. Jimi and I once made a promise to each other. He said he would take care of me and I told him I would take care him. Through his music and our preservation of his work, my brother and I honor one another. We are now in our third decade of watching over Jimi’s creative works and our resolve to maintain the integrity of what he left us has only grown stronger with time.”

A na to se nadovezuje Eddie Kramer, koji kaže: “Jimi’s true home was the studio, that’s where the music and the magic happened. He loved everything about recording and it’s been my distinct pleasure and an honor to play a part in that process both then and now.”

Više saznajte na:
http://www.jimihendrix.com
http://www.legacyrecordings.com
Naručite CD: jimihendrix.lnk.to/bothsides

Popis pjesama:

1. Mannish Boy*
2. Lover Man*
3. Hear My Train A Comin’*
4. Stepping Stone*
5. $20 Fine*+
6. Power Of Soul^
7. Jungle*
8. Things I Used to Do#
9. Georgia Blues++
10. Sweet Angel*
11. Woodstock*+
12. Send My Love To Linda*
13. Cherokee Mist*

*Previously unreleased
^ Previously unavailable extended version
+Featuring Stephen Stills
#Featuring Johnny Winter
++Featuring Lonnie Youngblood
Produced by Janie Hendrix, Eddie Kramer and John McDermott for Experience Hendrix, L.L.C.

Yours,
Mladen Loncar - Mike