Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

fm deluxe

Ovaj bend na sceni je od 1967., dakle, prošle godine proslavili su pola stoljeća rada i djeovanja. Njihovo ime doista odjekuje svjetskom glazbenom scenom i kada kažemo Fleetwood Mac, tijelima prođu trnci. Izdavčaka kuća Rhino je 19. siječnja u nekoliko verzija reizdala njihov istoimeni album "Fleetwood Mac" iz 1975. Pred vama je jedna od njih.

Ako se vratimo u to vrijeme moramo znati da je upravo ovaj album bio prvi od najuspješnijih radova i utjelovljenja samih Fleetwood Mac. Naime, tada su se Lindsey Buckingham i Stevie Nicks pridružili Micku Fleetwoodu, Johnu i Christine McVie, kako bi uobličili i formirali ovaj legendarni bend, koji djeluje i nastavlja i dan-danas svoju vrlo uspješnu karijeru.

Pred nama su pitanja, svih pitanja... koji Fleetwood Mac više volim? Onaj sa ili onaj bez Petera Greena? Odmah bi trebalo naglasiti da je to zapravo vrlo teško ili praktično nemoguće usporediti. Svi znamo da su zapravo dva najuspješnija razdoblja benda bila od 1967. pa do odlaska Greena 1969. u vrijeme drugog vala britanskog bluesa te razdoblje od 1975. do 1987. kad su se prebacili na pop rock i kada u bendu rade Mick Fleetwood, John i Christine McVie zajedno sa Lindseyem Buckinghamom i Stevie Nicks. U tom razdoblju bend ima najveće uspjehe u Americi.

fm deluxe a

Ali cjelovita priča ide zapravo ovako... U onoj drugoj eri već spomenutog britanskog blues "booma" bubnjar Mick Fleetwood i gitarist i pjevač Peter Green uz ritam gitarista Jeremyja Spencera i basista Boba Brunninga bili su inicijalna kapsula benda. Do imena je bend došlo kombinacijom imena bubnjara Micka Fleetwooda i basista John McViea. Kojeg su na taj način pridobili da i on napusti Mayallove Bluesbreakerse. No, John je još ipak par mjeseci bio uz Mayalla da bi potom otišao iz benda.

Fleetwood Mac svoj prvi nastup imali su 13. kolovoza 1967. na "Windsor Jazz and Blues Festivalu". Prava pomama za bendom uslijedila je nakon velikog hita "Black Magic Woman", iza koje su kao na traci uslijedile "Need Your Love So Bad", "Albatross" (1. mjesto britanske top liste), "Man of the World", "Oh Well" i "The Green Manalishi". A onda, nakon velikih uspona, uslijedio je šok jer već 1969. Peter Green napušta bend. Tada se Fleetwood Mac okreću od bluesa i idu prema pop-rocku a i stalno se izmjenjuju članovi. Od 1971. do 1974. snimaju pet albuma, ali bez većeg komercijalnog uspjeha.

A onda 1975. dolazi do prekretnice... Bend ponovno ostaje bez solo gitarista i tada im se priključuju mladi američki glazbenik Lindsey Buckingham i njegova partnerica Stevie Nicks. I tako je došlo do ove američko–britanske postave, koja je zapravo postala dobitna formula. Ta nova faza je ono što se naziva "mainstream rock". Upravo ovaj predmetni album, "Fleetwood Mac" iz 1975., bio je istinska prekretnica u cjelokupnoj karijeri benda i on je zapravo duboko odredio taj njihov veliki komercijalni uspjeh. Na tom albumu našle su se i pjesme s albuma "Buckingham Nicks".

fm deluxe b

Već 1977. uslijedio je album "Rumours", na kojem su se našle velike uspješnice poput "Dreams", "Go your own way", "The Chain" i "Don't stop". Potom su uslijedili i drugi albumi... No, vratimo se mi "Fleetwood Mac" iz 1975.

U samo godinu dana došao je među 200 albuma Billboard top ljestvice. Primjerice, čak 37 tjedana proveo je u društvu top 10 , a više od petnaest mjeseci u top 40. Činjenica, koja govori sama za sebe... Album "Fletwood Mac" 1976. zauzima 2. mjesto, odmah iza "Frampton Comes Alive!" Petera Framptona. E da, tko bi se toga sjećao, no to su činjenice koje se ne mogu zanemariti. "Fleetwood Mac" je zapravo deseti studijski album benda, a objavila ga je izdavačka kuća Reprise Records. I da, bio je to već drugi istoimeni album benda; prvi je bio njihov nastupni album iz 1968. Usput, među fanovima taj album često se naziva "The White Album" i naravno, nema nikakve veze s onim The Beatlesa.

Ovo luksuzno reizdanje donosi nam novu remasteriziranu verziju izvornog albuma zajedno sa single miksovima za skladbe "Over My Head", "Rhiannon"' i "Say You Love Me".

Drugi disk nudi alternativnu verziju cijeloga albuma, koji se sastoji od neobjavljenih snimaka za svaku pjesmu albuma, plus nekoliko neobjavljenih tonskih live nastupa iz 1976.

Treći disk sadrži još i nudi nam "hrpu" neobjavljenih snimaka uživo, uključujući velike uspješnice poput "The Earthlide", “Landslide”, “Station Man”, "Oh Well" i "World Turning". Tu je još i DVD, tako da je ugođaj u potpunosti zaokružen.

Mislim da bi bilo dosta pisanja, sada vas prepuštam raksošnom izdanju ovog odličnog albuma, ali jednako tako prepuštam vas sjajnim tonskim "live" zapisima Fleetwood Maca, koji itekako potvrđuju njihovu omiljenost i status koji imaju kod publike. Uživajte!

Više saznajte na:
https://www.fleetwoodmac.com
https://twitter.com/fleetwoodmac
www.deezer.com/artist/169
Sadržaj izdanja:
LP – Original album (Remaster 2108)

DISC 1: Original Album Remastered and Singles
01. Monday Morning (Remastered)
02. Warm Ways (Remastered)
03. Blue Letter (Remastered)
04. Rhiannon (Remastered)
05. Over My Head (Remastered)
06. Crystal (Remastered)
07. Say You Love Me (Remastered)
08. Landslide (Remastered)
09. World Turning (Remastered)
10. Sugar Daddy (Remastered)
11. I'm So Afraid (Remastered)
12. Over My Head (Single Version) [Remastered]
13. Rhiannon (Will You Ever Win) [Single Version] [Remastered]
14. Say You Love Me (Single Version) [Remastered]
15. Blue Letter (Single Version)

DISC 2: Alternates and Live
01. Monday Morning (Early Take)
02. Warm Ways (Early Take)
03. Blue Letter (Early Take)
04. Rhiannon (Early Take)
05. Over My Head (Early Take)
06. Crystal (Early Version)
07. Say You Love Me (Early Version)
08. Landslide (Early Version)
09. World Turning (Early Version)
10. Sugar Daddy (Early Take)
11. I'm So Afraid (Early Version)
12. Over My Head (Live from The Burbank Studios, Burbank, CA, 1-26-76)
13. Rhiannon (Live from The Burbank Studios, Burbank, CA, 1-26-76)
14. Why (Live from The Burbank Studios, Burbank, CA, 1-26-76)
15. World Turning (Live from The Burbank Studios, Burbank, CA, 1-26-76)
16. Jam #2 (Remastered)
17. I'm So Afraid (Early Take Instrumental)

DISC 3: Live
01. Get Like You Used To Be (Live at Capitol Theatre, Passaic, NJ, 10-17-75)
02. Station Man (Live at Jorgensen Auditorium, University of Connecticut, Storrs, CT, 10-25-75)
03. Spare Me A Little (Live at Jorgensen Auditorium, University of Connecticut, Storrs, CT, 10-25-75)
04. Rhiannon (Live at Jorgensen Auditorium, University of Connecticut, Storrs, CT, 10-25-75)
05. Why (Live at Jorgensen Auditorium, University of Connecticut, Storrs, CT, 10-25-75)
06. Landslide (Live at Jorgensen Auditorium, University of Connecticut, Storrs, CT, 10-25-75)
07. Over My Head (Live at Campus Stadium, University of California, Santa Barbara, CA 5-2-76)
08. I'm So Afraid (Live at Capitol Theatre, Passaic, NJ, 10-17-75)
09. Oh Well (Live at Capitol Theatre, Passaic, NJ, 10-17-75)
10. The Green Manalishi (With The Two Pronged Crown) [Live at Capitol Theatre, Passaic, NJ, 10-17-75]
11. World Turning (Live at Capitol Theatre, Passaic, NJ, 10-17-75)
12. Blue Letter (Live at Capitol Theatre, Passaic, NJ, 10-17-75)
13. Don't Let Me Down Again (Live at Jorgensen Auditorium, University of Connecticut, Storrs, CT, 10-25-75)
14. Hypnotized (Live at Jorgensen Auditorium, University of Connecticut, Storrs, CT, 10-25-75)

DVD: 5.1 Surround Mix and 24/96 Stereo Audio of Original Album plus four single mixes

(Rhino)

Yours,
Mladen Loncar - Mike