Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

dear mr fantasy

Rock 'n' roll, pop i progresivni rock, kao i soft i psihodelični rock bili su samo dio njegovih glazbenih afiniteta i stremljenja. Baš na današnji dan prije točno 13 godina umro je skladatelj, pjevač, bubnjar, udaraljkaš, gitarist i klavijaturist Nicola James Capaldi, dakako, daleko poznatiji kao Jim Capaldi. A ovaj CD-box s četiri diska nazvan "Dear Mr Fantasy: The Jim Capaldi Story" 27. lipnja 2011. objavila je izdavačka kuća Island.

Glavna namjera ovog izdanja bila je dati temeljit pregled glazbenika koji je bio pravi i jedini istinski "sparing partner" Steveu Winwoodu u legendarnom bendu Traffic. Jednako tako, ovaj četverostruki CD-box prezentacija je i njegovog rada u bendovima iz ere prije Traffica. Ma koga briga ili tko se još sjeća tamo nekih bendova Hellions, Revolution i Deep Feeling... OK, neću dalje i dublje "šiljiti", nema potrebe niti razloga. No, što kada vam napišem da ćete na ovom izdanju pronaći do tada još neobjavljenu pjesmu “Love’s Got a Hold of Me” nastalu kao plod suradnje s Georgeom Harrisonom? Istinski znalci kratko bi licnuli jezikom i rekli mljac! Oni drugi u čudu bi se pitali, tko je taj Capaldi? Traffic? Bilo je to tako još 2011... Situacija glede stanja stvari i poznavanja materije nije se ništa popravila, dapače, samo je još gora i nevjerojatnija. Zašto ovo pišem? Razlog su moje "proklete" šetnje gradom, kada moja "Blue Nesy" temeljito prikuplja zadnje informacije od prošla tri sata od kako nismo bili u šetnji. Gradom jure bjesne "makine" iz kojih trešti "turbo folk", a to je još doista blaga formulacija! U "makini" mladi ljudi koji su "in", a moja malenkost u čudu bulji pred sebe, pognute glave i ne vjeruje da mu se to događa. Strašno! Kamo sve to vodi? Što ćemo postati, kulturno-zabavni kripli, tamo neki freakovi, koji slušaju "ono" što nitko ne sluša? E hoćemo, e hoću, ja baš to hoću i to želim! Biti onaj, biti taj, koji sluša "ono" što više nitko ne sluša! No, dosta o tome, to neće dobro završiti. Idemo dalje!

Dragi moji, pred vama je zapravo jedna od posljednjih velikih neistraženih priča u popularnoj glazbi 20. i 21. stoljeća. Utemeljitelj, bubnjar i tekstopisac legendarnih Traffic, Jim Capaldi, bio je jedan od najznačajnijih, a možda i najpodcjenjenijih tekstopisaca naših generacija. Pet puta bio je dobitnik nagrada BMI u velikoj Britaniji i ASCAP ("The American Society of Composers, Authors, and Publishers" ) za većinu skladbi u Americi.

Njegov izuzetan rad u Trafficu, zajedno sa Steveom Winwoodom, Chrisom Woodom i Daveom Masonom, uzrokovao je nevjerojatnu multiplatinastu karijeru od 10 albuma za bend i utvrdio je normative za pravu hrpu drugih nadolazećih glazbenika.

jim

Svi znamo da je 2004. Traffic ušao u "Rock'n & Roll Hall of Fame". No, Traffic, iako vrlo značajan segment, samo je dio te njegove priče. Naime, Jim Capaldi imao je vrlo uspješnu tridesetogodišnju solo karijeru, a radio je i s mnogim drugim umjetnicima. Svojim gospodskim ponašanjem i prihvaćanjem glazbe iz cijelog svijeta, on je bio istinski i pravi inovator tijekom svojih pet desetljeća provedenih u rocku.

Izdanje "Dear Mr Fantasy: The Jim Capaldi Story" priča svoju priču kroz 61 vrlo pomno odabranu skladbu. Ovo izdanje vrlo plastično i realno donosi istinsku glazbu, nadahnute tekstove i opći osjećaj "za bolje sutra". Da, naravno, ta priča ima svoj protok kroz vrijeme i ona samo teče i teče, a kada stigne do kraja priča se uzdiže i nestaje i potom se ponovno javlja i ponovno nestaje. Na kraju, mnogi bi samo rekli jednostavno "Cycle of Life’’.

Ipak, Capaldijeva priča, kao i mnoge njegove snimke, bila je zapravo skrivena. Jim je bio poznat po tome da se nije baš previše gurao u prvi plan bez obzira tko je bio uz njega: Winwood, Clapton, Harrison... nije mu bilo važno. Jimu je jedino bila važna glazba! A upravo to nam i nudi ovo doista raskošno izdanje. To je itekako čujna glazbena priča od ulica West Midlandsa do ' Rock and Roll Hall of Fame". Izdanje "Dear Mr. Fantasy" je nedvojbeno izvanredan presjek glazbenog bića ovog izuzetnog čovjeka.

Nakon Jimove smrti održano je nekoliko koncerata kojima su njegovi kolege glazbenici i prijatelji željeli odati počast njegovom glazbenom biću, njegovoj glazbi. Dear Mr. Fantasy to doista zaslužuje. Pa tako, prvi u nizu bio je koncert koji se održavao u Roundhouseu, u Camden Townu, u nedjelju, 21. siječnja 2007. Gosti su bili: Bill Wyman, Jon Lord, Gary Moore, Steve Winwood, Cat Stevens, Paul Weller, Pete Townshend, Phil Collins i još mnogi drugi. Koncert je sadržavao ravnomjeran broj njegvoih solo pjesama i njegovog rada sa Trafficom i bilo je odlično! Sve je to divno i krasno, ali ništa ga više neće vratiti. I stoga, upravo ovo izdanje, "Dear Mr Fantasy: The Jim Capaldi Story" iz 2011. čini ono što ovakva izdanja trebaju... daju potpuno zaokruženu sliku jednog glazbenog opusa.

Sadržaj izdanja:

DISC 1:
01. Daydreaming Of You (The Hellions)
02. Hallelujah (The Revolution)
03. Pretty Colours (Deep Feeling)
04. Dealer (Traffic)
05. Dear Mr. Fantasy (Traffic)
06. Light Up Or Leave Me Alone (Traffic)
07. Rock 'N' Roll Stew (Traffic)
08. 40,000 Headmen (Jim Capaldi)
09. Pearly Queen (Live) (Eric Clapton And Freinds)
10. Tricky Dicky Rides Again (Jim Capaldi)
11. Oh How We Danced (Anniversary Song) (Jim Capaldi)
12. Eve (Jim Capaldi)
13. Don't Be A Hero (Jim Capaldi)
14. Open Your Heart (Jim Capaldi)
15. How Much Can A Man Really Take? (Jim Capaldi)
16. Low Rider (Jim Capaldi)
17. Whale Meat Again (Jim Capaldi)

DISC 2:
01. It's All Up To You
02. Love Hurts
03. Short Cut Draw Blood
04. Boy With A Problem
05. Seagull
06. You And Me (With Paul Kossoff)
07. Game Of Love
08. Elixir Of Life
09. Shoe Shine (Disco Mix)
10. Hotel Blues
11. Tabitha
12. Electric Nights
13. Wild Geese
14. Every Man Must March To The Beat Of His Own Drum
15. Man With No Country
16. Going Home

DISC 3:
01. Let The Thunder Cry
02. Favella Music
03. Child In The Storm
04. Warm
05. Old Photographs
06. We Don't Need
07. Tonight You're Mine
08. Living On The Edge
09. That's Love
10. Gifts Of Unknown Things
11. Lost Inside Your Love
12. Tales Of Power
13. Warriors Of Love
14. Something So Strong
15. Oh Lord, Why Lord
16. Love Used To Be A Friend Of Mine
17. Some Come Running
18. Living On The Outside

DISC 4:
01. Standing In My Light
02. Anna Julia
03. Love You 'Til The Day I Die
04. State Of Grace
05. Tallulah
06. Humanity (Just Another Checkpoint)
07. Bright Fighter
08. Strange Bird
09. How Do I Get To Heaven
10. Love's Got A Hold Of Me
11. Song For George
12. The Time Of Cholera
13. Invaders Of The Heart
14. Getting Stronger
15. Love Will Keep Us Alive (Live)
16. Dear Mr. Fantasy (Live)

Solo diskografija:
Oh How We Danced (1972)
Whale Meat Again (1974)
Short Cut Draw Blood (1975)
Play It By Ear (recorded 1976–77, never released)
Daughter of the Night (1978)
The Contender (1978)
Electric Nights (1979)
The Sweet Smell of ... Success (1980)
Let The Thunder Cry (1981)
Fierce Heart (1983)
One Man Mission (1984)
Some Come Running (1988)
Prince of Darkness (greatest hits compilation; 1995)
Live: The 40,000 Headmen Tour (with Dave Mason; 1999)
Living On The Outside (2001)
Poor Boy Blue (2004)
Dear Mr Fantasy: The Jim Capaldi Story (four-disc boxed set; 2011)

Yours,
Mladen Loncar - Mike