Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

govtKada je 9. lipnja objavljen album "Revolution Come... Revolution Go", zapravo prošireno, deluxe-izdanje meni osobito dragih Gov't Mule, odmah sam pomislio, evo razloga za još jedan tekst u rubrici Iz∠SLUŠATELJA.

Rubrika je i osmišljena i pokrenuta sa željama da napokon ne bude apsolutno nikakvih uvjeta, normi, posebnih razloga ili bilo čega drugoga da se ne bi pisalo o nekome ili nečemu. Ovaj put inicijalni razlog gitaristički je stil meni posebno dragog Warrena Haynesa, koji je kao druga zamjena legendarnom Duaneu Allmanu znalački iskoristio vrijeme provedeno u Allman Brothers Band i tako stekao neprocijenjivo glazbeno i prezentacijsko iskustvo. A onda su Warren Haynes i Alen Woody sada već daleke 1994. osnivali bend Gov't Mule, koji je svakako sušta suprotnost njegova rada i djelovanja u Allmanima.

Gov't Mule (Government Mule) od svojih početaka imali su albume koji su zračili sirovom snagom i energijom koju su redovito uspjevali obuzdati i svesti u okvire, koji bi svakog poklonika rock glazbe ugodno iznenadili. Sve je bilo super, sve je išlo po planu i stvari su se i više nego dobro razvijale. A onda, iznenada, 26. kolovoza 2000. u hotelskoj sobi u New Yorku pronađen je mrtav Alen Woody i naravno, bio je to šok, od kojeg se nakon kratkotrajne stanke bend oporavio i odlučili su krenuti dalje.

Gitaristu Warrenu Haynesu i bubnjaru Mattu Abtsu 2002. pridružuju se Danny Louis (klavijature, truba, gitara, vokali) i basist Andy Hess, kojeg 2008. zamjenjuje Jorgen Carlsson. Nesumnjivo, ta izuzetna kombinacija Warrenove gitare i Dannyjeva muziciranja daje "background" svakoj pojedinoj pjesmi. Možda njihov nekadašnji kompliment nasljednika fantastične supergrupe, legendarnih Creamovaca, još je jači i intenzivniji uključivanjem ovog izvrsnog klavijaturista. Upravo ova kombinacija je za mene bila jedno nadasve novo viđenje i zaista neponovljivo iskustvo prezentacije rocka, r&b i bluesa.

"There are a lot of uses of the word "Revolution":Rock 'N' Roll was a revolution, the hula hop was a revolution, there was an industrial revolution, a digital revolution; Prince's band was caleed "The Redvolution"; John Lennon sang about it, we 've all read about different revolutions throughout history – some brought about major change, some not so much. The times they are a- changin'. There's a new sheriff in town. Some folks talking 'bout a Revolution... but you know what they say..."Revolution Come...Revolution Go". Ovo je vrlo znakovit tekst na ovitku albuma. Revolucija je svuda oko nas, samo je pitanje kako ju mi osobno doživljavamo, i je li to baš "prava revolucija" ili je to zapravo veliki korak ne naprijed već unatrag. Nemam baš previše godina, ali svjedočio sam nekima od revolucija i ponekad se moram zapitati je li to baš prava riječ ili se radi o nekim iskrivljenim prijevodima, nekim iskrivljenim značenjima. Što se tiče "Revolution Come... Revolution Go" moram naglasiti da se ovdje radi o jednom od najimpresivnijih tonskih zapisa ovog benda uopće. Prerevolucionarno napisano? Ma, mislim da ne, mislim da album treba pažljivo poslušati i vjerujem da ćete i sami otkriti da se radi o materijalu koji zaslužuje doista veliki respekt. Naravno da je na albumu primarna Warrenova gitara, koja dobija još jednu dodatnu dimenziju u prezenatcijskom smislu. Nije to više samo energičnost i eksplozivnost već je uz to sound njegove gitare dobio jednu sasvim novu formu, gotovo izvanvremensku dimenziju.

Svi mi koji pratimo ovaj bend od njihova postanka (1994.) do danas, zaista znamo i svjedoci smo njihove permanentne progradacije; Gov't Mule postali su bend koji se samo "igra" i u toj svojoj igri oni istražuju, eksperimentiraju i u tome imaju uspjeha i uz to još uvijek uspiju apsolutno sve iznenaditi. Tako se na moju sreću i zadovoljstvo ista stvar dogodila i s "Revolution Come... Revolution Go". Naime, Gov't Mule baš ovakvim načinom prezentacije svojoj glazbi svakako daju sasvim novu formu, dimenziju i oblik. Shodno tome, za rock 'n' blues sladokusce nema boljeg odabira. S druge pak strane, svi oni koji nisu skloni ovakvim glazbenim eksperimentima, neka jednostavno zaobiđu ovaj album i potraže neko "laganije štivo". Osobno, već se po tko zna koji put vraćam na početak albuma i svaki put doživljaj je sve upečatljiviji i nadahnutiji.

"Revolution Come... Revolution Go" zasigurno će oduševiti svakoga tko voli glazbu, onoga tko ne robuje formama i stilovima. Ovaj album jednostavno pršti od svoje "nove" aranžmanske raskoši, "sound" je možda svima na početku čudan, no kada se opustite i jednostavno se prepustite glazbi, otkrit ćete sasvim nove, jedinstvene i osobite trenutke velike ugode. Album je zapravo istinsko svjedočanstvo da su Gov't Mule od svog nastanka pa do danas zaista izrasli u nešto vrlo veliko, impresivno, nešto što treba slušati i uživati uz veliku dozu prilagodljivosti i razumijevanja.

Ako nemate dovoljno "utakmica u nogama", rekao bih, "uzaludan trud vam, svirači", jednostavno ćete morati odustati i to glazbeno bogatstvo ostaviti drugima koji se s time mogu nositi. Tako je to u životu... nisu svi za sve!

U gotovo dva sata Warren Haynes i društvo rastavit će vas na proste faktore a kako stvari odmiču osjetit ćete kako se kosti ponovno vraćaju na mjesto, kako ih tetive vežu, na njih se nadograđuju živci, krvne žile i mišićno tkivo, preko kojih se presvlači koža i nešto potpuno razgrađeno poprima svoj vanjski izgled. To je glazba Gov't Mule.

Kada opisujem ono što čujem i što nam dolazi s ovog izdanja, onda mogu slobodno napisati da se možda radi o njihovom ponajboljem albumu do sada, i to još tamo od "Mighty High" (Red, 2007 ). I, kvragu, ako nikad niste ništa čuli od Gov't Mule, album "Revolution Come... Revolution Go" je za one nadarene slušatelje, željne istraživanja i učenja savršena polazišna točka. Ako ste pak njihov fan, bit ćete izuzetno zadovoljni i ponosni. Ti vrapca, zato ih i toliko volim!

Više o svemu saznajte na:
www.mule.net
www.facebook.com/govtmule
open.spotify.com/album/6ydNEXDKStg8sS4SAFzTvq

Sadržaj izdanja:

Disc 1
1. Stone Cold Rage
2. Drawn That Way
3. Pressure Under Fire
4. The Man I Want To Be
5. Traveling Tune
6. Thorns of Life
7. Dreams & Songs
8. Sarah, Surrender
9. Revolution Come, Revolution Go
10. Burning Point (feat. Jimmie Vaughan)
11. Easy Times
12. Dark Was the Night, Cold Was the Ground

Disc 2 (BONUS DISC)
13. What Fresh Hell
14. Click-Track
15. Outside Myself
16. Revolution Come, Revolution Go (Alternate Version)
17. The Man I Want To Be (Live In Studio Version)
18. Dark Was the Night, Cold Was the Ground (Live In Studio Version)

Diskografija:
1. Dose/ Volcano/1998
2. Live...With a Little Help from Our Friends/ Capricorn/1999
3. Life Before Insanity/ Polygram/2000
4. The Deep End, Vol. 1/ ATO/2001
5. Live...With a Little Help from Our Friends, Vol.2/ Evangeline/2002
6. The Deep End, Vol. 2/ Ato/2002
7. The Deepest End: Live in Concert/ Ato/2003
8. Déjà Voodoo/ ATO/2004
9. The Deep End, Vol. 1-2, Plus Hidden Treasures/ Evangeline/2006
10. High & Mighty/ ATO/2006
11. The Benefit Concert ( Live)/Evil Teen /2007
12. Mighty High/Red /2007
13. Holy Haunted House /2008
14. By a Thread /Evil Teen/2009
15. Mulennium/Evil Teen/2010
16. Shout!/ Blue Note Records/2013
17. Dark Side of the Mule /Mascot Label Group/2014
18. Sco-Mule (feat. John Scofield) /Evil Teen/2015
18. Dub Side of the Mule/Mascot Label Group/2015
19. Stoned Side of the Mule Vol. 1 & 2/Mascot Label Group/2015
20. The Tel-Star Sessions/Evil Teen/2016
21. Revolution Come...Revolution Go/Fantasy Records/2017

Yours,
Mladen Loncar - Mike