Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

pg500x500

Evo još jedne priče kojoj je definitivno mjesto u našoj novoj rubrici Iz∠SLUŠATELJA! To je priča stara samo 12 godina, priča kojom po tko zna koji put razotkrivam svoje novo razdoblje u slušanju bluesa. To je razdoblje okretanja nove stranice i povratka glazbenom stvaralaštvu bluesa koje je okrenuto modernijem, čvršćem zvuku. To je razdoblje kada sam zahvaljujući Krunoslavu Markutoviću, odnosno, DJ Krunodlaku, ponovno počeo otkrivati blues u potpuno novom svijetlu. Naime, nakon jako puno godina preferiranja akustičnog, tradicionalnog bluesa, ponovno sam počeo slušati neka nova imena u tom glazbenom svijetu i tada sam vođen svim time odlučio mnoge stvari promijeniti. Moja opsesija tradicionalnim bluesom nakon više od dva desetljeća intenzivnog slušanja dobila je svoj respektabilni epilog. Naravno, i dan-danas mu se rado vraćam, ali sada sam više okrenut svojom želji da promoviram nova imena, koja u ovom glazbenom stilu daju doista nešto novo, nešto što se ne čuje baš svaki dan. To su izvođači koji dolaze sa svih strana zemaljske kugle; njihova kvaliteta ali i općenito glazbena priča imaju "ono nešto" i zbog toga zaslužuju moju pozornost i želju da ih predstavim.

Peer Taraldson ime je koje zasigurno neće mnoge zaintrigirati na prvu, ali kada se tome doda Peer Gynt i njegov The Peer Gynt Band, tada će vjerojatno mnogi reagirati jer se radi o glazbi, o rock n' bluesu, kojeg nam tako znalački donosi ovaj norveški gitaristički virtuoz.

Njegov dvostruki album uživo "Ten Years On The Road ALIVE!", objavljen za Music Business Norway 2005., doista debelo opravdava njegovu kvalitetu i predanost onome što radi. A taj njegov rad prepoznaju svi i stoga nije nikakvo čudo što je prije mnogo godina za njega Walter Trout rekao: "Peer"is an animal on stage, and his guitar playing is very unorthodox. He'll make it!" Da, doista nema razloga da ne vjerujemo ovom iskusnom i poznatom gitaristu. A ovaj njegov dvostruki live album to nesumnjivo i dokazuje.

U sat i pol dobit ćete pravu porciju istinskog rock n' bluesa, kojeg izuzetno snažno ali i nevjerojatno iskreno prezentiraju Peer Gynt (gitara i vokal), B.P. Hovik (bubnjevi i vokal) i Lars Fish (bas i vokal). I da, naravno, opet je u pitanju postava od troje, gdje se ne možete "skrivati" iza nekoga, već sve što znate morate dati punom snagom. Ritam sekcija koja daje potporu Peerovoj gitari u svakom je pogledu izvrsna, dojmljiva i efektna. No, tu je Peerova gitara, koja iznosi većinu stvari i jasno pokazuje zašto je virtuoz pravi naziv za ovog norveškog gitarista.

Ovih 18 pjesama neće vas ostaviti ravnodušnim i vjerujem da će vam vrijeme proletjeti uz glazbeni sadržaj "Ten Years On The Road ALIVE!".

Istina je da bez obzira poznavali njegov opus i rad ili ne, svi su složni u jednom – Peer Gynt zaslužuje itekakav respekt i uvažavanje u bilo kojem segmentu svoga glazbenog djelovanja i izuzetno snažnih koncertnih nastupa. Njegovi koncerti pršte i odašilju nevjerojatnu energiju, pozitivne vibracije ali i izuzetno snažnu poruku, od koje morate jednostavno ostati bez teksta. Iako je ovaj live album star punih 12 godina , on je još uvijek svjež i nadahnujući. A to je uspio samo zbog svog sadržaja i nevjerojatno nadahnute prezentacijske forme.

Zato, dajte nagazite uređaje i neka se prostorija ispuni tim snažnim, odlučim zvucima izvornog rock n' bluesa. Tek kada se tonovi počnu odbijati od zidova i padati direktno na vas, kada vas poklope i preplave svojom plavičastom izmaglicom, postat ćete svjesni da povratka više nema. Vi ste jednostavno postali dio ove priče i to na način da ona postaje vaša svakodnevica.

Ime Peer Gynt prepoznajemo kao norveškog narodnog junaka, kojeg Henrik Ibsen koristi u svojoj drami u pet činova napisanoj i izdanoj davne 1867. U svijetu bluesa, kao što se može i čuti, Peer Gynt je netko apsolutno i potpuno drugi i drukčiji. Njegova gitara i njegova glazba zahtjevaju direktni kontakt sa slušateljem i nakon toga jednostavno vas ne puštaju. Publika to itekako prepoznaje i nevjerojatno spontano reagira a to se i čuje tijekom ovog albuma.

Peer Gynt je rođen u norveškim planinama Namsos 1971. i zapravo me jako podsjeća na mene, jer je svoju ljubav prema glazbi otkrio vrlo rano, kada je dobio ploču Elvisa Presleyja. Umjesto uobičajenih stvari koje djeca te dobi rade, Peer je sjedio u svojoj sobi i slušao Elvisa. A onda, kao šesnaestogodišnjaka, brat ga upoznaje s dupljakom "Live Alive" Stevieja Raya Vaughana i to je dovelo do nevjerojatne transformacije. Sve se promijenilo i više ništa nije bilo isto. Peer je u potpunosti promijenio svoje glazbene interese i sfere, te se u potpunosti okrenuo istinskom rock n' bluesu. Ne, nije želio kopirati S.R. Vaughana, već je želio svirati poput njega, a to je velika, drastična razlika.

Možda je došlo vrijeme da vam predložim da ovdje poslušate "Tell Me", koja je na neki način prekretnica albuma i s "I Can't Be Satisfied" uvodi nas u veliko finale, koje se zbiva na drugom disku. "She's My Woman", impresivna "Llittle Wing", rokerska "Oh Well", koja samo ulazi u narastajuću "Fairytale"... sve će ostaviti bez daha.

Da, znam, Peer Gynt nije bio često u našim medijskim prostorima, ali sada je došlo vrijeme da se i to promijeni, sada vam jednostavno želim predstaviti ovog doista jedinstvenog pjevača i gitarista. Slušalicama se razvlači, razvaljuje njegov solo i... da, tako to rade pravi majstori. Svaka čast!

Ako volite rock n' blues, "Ten Years On The Road ALIVE! bez ikakve će vam se sumnje svidjeti. I ako već slučajno niste, preporučujem vam da ga svakako potražite. S druge pak strane, moram naglasititi i da za pravi ugođaj predlažem da gumb za glasnoću dobrano okrenete udesno, tada se sve čuje i zvuči kudikamo bolje i efektnije!

Više o svemu saznajte na:
www.peergynt.net
https://www.facebook.com/peergyntband/

Popis pjesama:

Disk 1.
1. Greenlight Girl/Doyle Bramhall II/
2. I Ain't Beggin'/Claes Yngström/
3. Suzy Q / Bernie Marsden/
4. I Can Tell /Peer Gynt /
5. To Be Your Man/Paul Gelsomine/
6. Please Please Babe/Paul Gelsomine/
7. Sams Cafe/Frank Scott (5), Paul Gelsomine, Torstein Flakne/
8. Livin' The Life Ain't Easy/Peer Gynt/
9. Tell Me/Chester Burnett/
10. I Can't Be Satisfied /Peer Gynt/
11. Peer Gynt – Guitarsolo
12. B.P.Hovik – Drumsolo

Disk 2.
1.She's My Woman/Peer Gynt/
2. Little Wing/Jimi Hendrix/
3. Oh Well/ Peter Green/
4. Fairytale/Peer Gynt/
5. Oh Well Part II
6. Hallingcaster/Peer Gynt/

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike