Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LR

Kada bih sada upitao desetoricu glazbenih znalaca tko se krije iza imena Claude Russell Bridges, teško da bi svi odmah odgovorili, onako k'o iz puške... Leon Russell. Ma da, ni sam se možda ne bih odmah sjetio…

Ovaj novi tekst u rubrici Iz∠SLUŠATELJA posvećen je upravo njemu, jer, eto, uskoro će se navršiti godina dana od kako Leon više nije među živima.

Claude Russell Bridges, odnosno, Leon Russell rođen je 2. trvanja 1942. u Lawtonu, a umro je 13. studenoga 2016. u svojoj 74. godini života, u Mount Julietu. Leon Russell je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća postao jedan od najdinamičnijih i najagilnijih rock'n'roll izvođača, tekstopisaca i skladatelja. Bio je uz Joea Cockera drugi po važnosti kada je u pitanju odigravanje cijele priče oko nevjerojatnog tonskog zapisa jednog od najboljih live albuma svih vremena, "Mad Dogs & Englishmen".

Vjerujem da se sjećate, The Grease Band činili su: Joe Cocker (vokali), Leon Russell (piano), Chris Stainton (klavijature), Don Preston (ritam gitara), Carl Radle (bas), Jim Gordon (bubnjevi), Jim Keltner (bubnjevi), Chuck Blackwell (udaraljke), Sandy Koninoff (udaraljke), Bobby Torres (konge), Jim Price (truba) i Bobby Keys (saksofon), dok su "zbor" pratećih vokala činile: Rita Coolidge, Claudia Lennear, Daniel Moore, Donna Wiess, Pamela Polland, Matthew Moore, Donna Washburn, Bobby Jones i Nicole Barclay. Baš strašna ekipa!

No, okosnica i glavni pokretač svega, uz Cockera, bio je fantastični Leon Russell, koji je u mnogo čemu doprinio da ovaj album zvuči tako kako zvuči… jedinstveno, nadahnuto i izvrsno. Ali budući da sam već pisao o tom albumu u ovoj prigodi prisjetit ćemo se njegovog albuma "The Best of Leon Russell", kojeg je 5. travnja 2011. snimila diskografska kuća Shelter Records, a dalje je ovu glazbenu priču provodila velika izdavačka kuća Capitol Records.

Postoji još jedna, 'ajmo to tako napisati, nepoznanica vezana uz ovog glazbenika. Naime, Elton John kao jednog od svojih glavnih uzora navodi upravo Leona Russella. I upravo je sir Elton John odigrao veliku ulogu kako bi se Leon Russell reaktivirao na glazbenoj sceni i pomogao mu da sve ponovno dođe na svoje! Zbilo se to 2010., kada su surađivali na albumu "The Union". A sam sir Elton John kaže: "He was my biggest influence as a piano player, a singer and a songwriter."

Leona Russella možemo čuti na preko 35 albuma, a isto tako snažno je prisutan upravo kao tekstopisac za druge izvođače. Na kraju priče 2011. godine Leon Russell ulazi u Rock and Roll Hall of Fame, a da bi samo pet godina kasnije umro u svojoj 74. godini. Njegove pjesme snimali su: Joe Cocker, Carpenters, Temptations, Neil Diamond, Lou Rawls, Dusty Springfield, Ray Charles, Aretha Franklin i njegov jako dobri prijatelj Willie Nelson. Nadalje, Carpenters, Reddy, Shirley Bassey, Robert Goulet i George Benson obrađivali su Russellovu pjesmu "This Masquerade", a Bensonova obrada i inačica ove pjesme osvojila je 1976. Grammyja za ploču godine.

Sve ovo ukazuje nam da glazbenike poput Leona Russella itekako treba uvažavati i slušati, jer njegov doprinos glazbenoj sceni uopće nije minoran, upravo suprotno.

"The Best of Leon Russell" zapravo je sjajna glazbena priča za one koji možda nisu uspjeli percipirati ovog glazbenika. Za one druge to je izvrsna podsjetnica na njegov impresivni glazbeni opus. Tu su "If It Was not For Bad", glavni singl s albuma "The Union". Potom valja naglasiti i Russellovu live izvedbu "Jumpin 'Jack Flash / Youngblood" izvučenog s legendarnog koncerta za Bangladeš 1971. Pored toga, tu su i pjesme poput "Tightrope", "Lady Blue", "Delta Lady" i druge.

Bilo kako bilo, kako njegova svirka klavijatura, a tako i njegova vokalna modulacija i artikulacija izuzetno jako, gotovo impresivno je djelovala na Russellove kolege glazbenike i, naravno, prijatelje iz te branše i da, oni su odavno shvatili njegovu veličinu, uostalom, kao i mnogobrojna publika. Ta glazbena veličina Leona Russsella može se ponovno proživjeti i doživjeti s kolekcijama poput ove.

Više o svemu saznajte na:
www.leonrussellrecords.com
https://www.facebook.com/LeonRussellMusic

Popis pjesama:

1. Tryin' To Stay Live / Leon Russell feat. Marc Benno/
2. Shoot Out On The Plantation/Leon Russell/
3. If It Wasn't For Bad/Elton John & Leon Russell/
4. A Song For You/Leon Russell/
5. Hummingbird/Leon Russell/
6. Tight Rope/Leon Russell/
7. Delta Lady/Leon Russell/
8. Stranger In A Strange Land/Leon Russell/
9. It's A Hard Rain's A Gonna Fall/Leon Russell/
10. This Masquerade/Leon Russell/
11. Out In The Woods/Leon Russell/
12. If I Were A Carpenter/Leon Russell/
13. Heartbreak Hotel ( feat. Willie Nelson) /Leon Russell & Willie Nelson
14. Lady Blue/Leon Russell/
15. Back To The Island/Leon Russell/
16. Jumpin Jack Flash/ Young Blood (Medley) /Leon Russell/

Yours,
Mladen Loncar - Mike