Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prve službene brojke pokazuju ono što se dobro čulo i vidjelo i golim okom: Hrvatska je lani imala bogatu ponudu domaće i strane glazbe za sve ukuse. Koncerti zabavne glazbe pokazali su se kao nezamjenjiva iskustva koja su svima nedostajala, iako se živi u digitalnom okružju. Naši su glazbenici prošle godine održali brojne atraktivne i spektakularne koncerte u dupkom punim Arenama i velikim sportskim dvoranama. Bilo je isto i sa svjetskim glazbenim legendama ili regionalnim zvijezdama iz susjednih zemalja. Brojni klubovi i različiti koncertni prostori opet su dobili dugo čekanu dozu energije. Veliki glazbeni festivali pop, rock ili elektroničke glazbe diljem zemlje su i ljeti i kroz cijelu godinu opet bili važan dio hrvatske turističke ponude.

Cesarica Bestseller - priznanje za najveći kompliment publike

Kupovina ulaznice i odlazak na koncerte oduvijek je za glazbene obožavatelje bio možda najizravniji način da omiljenim glazbenicima kažu da ih vole i žele slušati.

Radijska i televizijska emitiranja, prodaja nosača zvuka ili broj streamova na digitalnim servisima su također pokazatelji uspješnosti pojedinog glazbenika, ali odaziv publike na koncerte posebno jasno pokazuje pravo stanje „na terenu“.

Upravo to veliko priznanje publike od ovogodišnjeg 6. izdanja nagrade publike Cesarica bit će okrunjeno novom nagradom, Cesarica Bestseller, koja će se uručiti glazbeniku s najvećim brojem prodanih ulaznica za koncerte u 2022. godini.

Hrvatsko društvo skladatelja, kao glavni organizator, i Hrvatska glazbena unija, kao glavni partner, navode da se Bestseller po prvi put dodjeljuje kao „priznanje važnosti i snage kojom pjesme na duge staze uspješno vežu glazbenike i njihovu koncertnu publiku“. Nagrada se dodjeljuje prema podacima HDS ZAMP-a za evidentirana glazbena događanja. Tako ćemo uskoro doznati koga je publika u prošloj godini najviše puta nagradila najvećim komplimentom: kupnjom ulaznice za koncert.

Hrvatska u 2022. godini koncertnom ponudom i zaradom premašila rekordnu 2019. godinu

„2022. godina je rekordna po prihodu autora od autorskih prava na koncertima u Hrvatskoj“, kaže direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec i pojašnjava: U devet mjeseci nastupanja bez epidemioloških mjera 2022. godine premašen je ukupan rekordni iznos naplate autorskih prava na glazbenim događanjima iz pred-pandemijske 2019. godine. Drugim riječima, ozbiljno je premašen i broj samih koncerata iz rekordne 2019. godine. Pritom je važno znati da su koncerti na „stari normalan“ način, dakle bez epidemioloških mjera, krenuli tek krajem ožujka 2022. godine.

To nedvojbeno pokazuje snagu glazbe i neraskidivu vezu glazbenika i publike, kao i poticaj koji glazba daje ugostiteljstvu, turizmu i cijelom gospodarstvu, ističe Marčec te zaključuje: I ovom novom nagradom želimo odati priznanje svim dionicima koncertne industrije, motivirati ih na još veću izvrsnost i dobro promišljeno glazbeno poslovanje. Mislim da je Bestseller vrlo važno priznanje koje će odmah postati poželjno na polici svake zvijezde, njezina menadžera, promotora i organizatora koncerata.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u Hrvatskoj u ime naših i inozemnih glazbenih autora bilježi i licencira sva komercijalna korištenja glazbe u zemlji. Evidentiraju se svi koncerti i nastupi, kao i druga komercijalna korištenja glazbe, preko radijskih, televizijskih i internetskih medija i platformi, do onih u ugostiteljskim i poslovnim prostorima. Temeljem tih podataka služba kroz godinu obavlja obračune i raspodjelu honorara za više stotina tisuća hrvatskih i inozemnih glazbenih autora. Sveobuhvatni podaci HDS ZAMP-a o koncertnim aktivnostima u svim dvoranama i koncertnim prostorima su zato potpuno relevantni u procjeni stanja tog dijela kreativne industrije. A te brojke pokazuju da su nastupi glazbenika bez epidemioloških mjera doslovno buknuli od proljeća i nastavili gorjeti do zadnjih minuta 2022. godine. Hrvatska, njezini građani i turisti, lani su uživali u glazbi uživo više nego ikad ranije!IzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin