Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Usprkos pandemiji i za glazbenike jako teškoj situaciji društvenog distanciranja, 2020. dala je neke sjajne albume. Ova (zakašnjela) end-of-the-year lista prvenstveno održava moj osobni ukus - očita je sklonost pijanistima i komornim izričajima (dovoljno je pogledati najviše rangirane albume), pogotovo pijanistu Fredu Herschu – koji je zastupljen na čak 2 albuma među top pet. S druge strane, big band jazz najslabije pratim, ali bilo je nemoguće ne uočiti album Marie Schneider, koji sjajno demonstrira kreativni potencijal suvremenog orkestralnog jazza.

Ima li prikladnijeg albuma za vrh ljestvice u godini društvene distance od Herschovog solo albuma Songs from Home? Za razliku od recentnih Herschovih albuma na kojima su bili izbalansirani standardi i njegove originalne kompozicije, ovaj je album gotovo u cijelosti posvećen standardima, s izuzetkom kompozicija Sarabande i West Virginia Rose – koje su ipak Herschove stare kompozicije. Znači li to da izolacija ipak ne potiče kreativnost (skladateljsku)? Tko zna, no kad je riječ o kreativnosti na razini interpretacije, Herschov album je remekdjelo kakvo i očekujemo od njega, a zanimljivo je spomenuti da se skoro sve pjesme, većinom kontemplativne i melankolične balade o samoći, na neki način (više ili manje izravan) referiraju na teme korone i izolacije (ako znate tekstove) – pa čak i ritmički živahna After You're Gone, koju je The Arts Desk izdvojio kao jazz izvedbu godine (Track of the Year). Ovaj suštinski pandemijski jazz snimljen je u samoći (u Herschovom dnevnom boravku), i namijenjen je za slušanje u samoći, koja je pogodna za fokusirano slušateljsko iskustvo, kakvo ovaj album i zaslužuje.

Fred Hersch Songs From Home

Da se još malo zadržimo na temi korone – Esperanza Spalding & Fred - Live at the Village Vanguard - Rough Mix EP izdan je u svibnju kako bi se financijski pomoglo jazz glazbenicima pogođenim pandemijom, pa je sav prihod od prodaje albuma otišao fondaciji Jazz Foundation of America. A sam gig se održao 2018., u kultnom Village Vanguardeu, pri čemu treba naglasiti da je Esperanza ovaj put nastupila bez basa, znači samo kao vokalistica. Riječ je o fascinantnom nastupu i izuzetnoj sinergiji dvije snažne glazbene osobnosti i zapravo je nevjerojatno da ovako nadahnut nastup koji pršti kreativnošću, zaigranošću i strašću muziciranja već nije bio diskografski ovjekovječen. Tko zna kakva još čuda skrivaju tonske arhive njujorških jazz klubova...

40 Melodies je sjajan album koji je Ibrahim Malouf snimio povodom svog 40-og rođendana, u suradnji sa svojim dugogodišnjim suradnikom gitaristom Francoisom Delporteom, uz gostovanja slavnih glazbenika kao što su Marcus Miller, Arturo Sandoval i Kronos Quartet. Usprkos naslovu, album ipak sadrži 43 pjesme – zvuči kao opsežna "lektira", no u stvarnosti vrijeme proleti uz ovako prekrasne melodije i nadahnute improvizacije.

O nikad prije objavljenim snimkama legendarnog Billa Evansa već smo pisali.

Bill Evans Live at Ronnie Scotts Cover

Aaron Diehl se dosta brzo razvio od pratećeg pijanista genijalne Cecile McLorin Salvant, do vođe tria i glazbenika prepoznatljivog, upečatljivog stila. Album Vagabond demonstrira impresivni raspon Diehlove estetike koja sažima tradiciju i vizionarstvo, a kvalitativno je toliko ujednačen da je teško izdvojiti jednu pjesmu, naprosto je svaka pravo malo savršenstvo, od hipnotizirajuće Lamie do sjajne interpretacije Glassove Piano Etude nr.16 za kraj.

Na ostatku liste ima veterana od kojih se ni ne očekuje ništa manje od izvrsnih albuma (Kenny Barron, Dave Holland, Kurt Elling, Chick Corea, Carla Bley...), zatim pripadnika, nazovimo je tako, srednje generacije (Rudresh Mahanthappa), pa do mladih lavova kao što su Vincent Peirani, Emile Parisien, ili Shabaka and the Ancestors – grupa južnoafričkih glazbenika koju predvodi britanski saksofonist Shabaka Hutchings – iako se u njihovoj glazbi mogu prepoznati utjecaji spiritualnog jazza izvođača kao što su Sun Ra, Alice Coltrane i Pharoah Sanders, njihov je izričaj nešto doista drukčije od svega ostalog što se može čuti na suvremenoj jazz sceni, iz kojeg bi se mogao razviti nekakav rukavac budućnosti jazza...

Carla Bley Andy Sheppard Steve Swallow Life Goes On

Na tom tragu je i transcendentalni, kozmički jazz Dwighta Triblea, koji nije baš "mladi lav", već je u kasnim 50-ima, no šira jazz publika ga otkriva tek u zadnje vrijeme. Riječ je o jednom od najupečatljivijih muških vokala u povijesti jazza; a njegove snažne interpretacije Blue Skies i Motherless Child daju neku posve novu dimenziju ovim mnogo puta čuvenim standardima. Ovo je moćna, beskompromisna glazba koja izmiče žanrovskim definicijama i živi u nekoj svojoj niši glazbenog kozmosa...

Moja sklonost jazzu nadahnutom etno izričajima i klasikom neobično je malo zastupljena na ovom popisu, no tu je ipak izuzetni album Ryana Cohana, neka vrsta glazbenog putovanja kroz Cohanovu obiteljsku povijest, odnosno kroz židovske i arapske glazbene utjecaje. Originalne kompozicije Cohan je napisao za 11-člani jazz ansambl, koji se sastoji od Cohanovog stalnog septeta i tradicionalnog gudačkog kvarteta. Bešavni spoj suvremene klasične glazbe, jazz improvizacije i bliskoistočnih utjecaja izlaže priču o Cohanovim korijenima na vrlo originalan i ekspresivan način, začinjen dramatičnim tenzijama između istoka i zapada.

Ryan Cohan Originations

ECM zvuk je zastupljen sjajnim albumom violinista Jean-Louis Matiniera i gitarista Kevina Seddikija, a Americana, iako nije izdanje ECM-a, stilski je pomalo na tom tragu (pa čak i po dizajnu covera!), čak bi se moglo reći da je ovo americana na ECM-ovski način – interpretacije su delikatne, melankolične i meditativne, a zvuk je kristalno precizan, i iako je tu najzvučnije ime Amerikanac Bill Frissel, Francuzi Maret i Collin prevagnuli su balans na europsku stranu.

Možda najmanje poznati album na popisu jest Les 1001 Nuits du Jazz - Live au Bal Blomet, grupe glazbenika predvođenih francuskim saksofonistom Raphaelom Imbertom i francuskim pijanistom Johanom Farjotom. Iako nije riječ o najzvučnijim imenima jazza (mada treba spomenuti gostovanje prominentnog vokalista Hugha Coltmana), željela sam na popis uvrstiti jedan ovako neočekivani biser, prepun prštavih i moćnih interpretacija, od kojih treba izdvojiti Memphis March. Album koji stavite na play bez ikakvih očekivanja, a onda završi na repeatu...

Top 9 jazz albuma 2020. godine:

1. Fred Hersch - "Songs From Home"
2. Ibrahim Maalouf - "40 Melodies"
3. Esperanza Spalding & Fred Hersch - "Live at the Village Vanguard - Rough Mix EP"
4. Bill Evans - "Live at Ronnie Scott's 1968"
5. Aaron Diehl - "The Vagabond"
6. Cosmic Vibrations ft. Dwight Trible - "Pathways & Passages"
7. Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow - "Life Goes On"
8. Jean-Louis Matinier & Kevin Seddiki - "Rivages"
9. Ryan Cohan - "Originations"

Preostalih 9 poredanih nasumično

- Vincent Peirani & Emile Parisien - "Abrazo"
- Kenny Barron & Dave Holland Trio feat. Johnathan Blake - "Without Deception"
- Raphaël Imbert, Johan Farjot & Guests - "Les 1001 Nuits du Jazz - Live au Bal Blomet"
- Rudresh Mahanthappa - "Hero Trio"
- Shabaka and the Ancestors - "We Are Sent Here By History"
- Gregoire Maret, Romain Collin & Bill Frisell - "Americana"
- Maria Schneider Orchestra - "Data Lords"
- Kurt Elling - "Secrets Are the Best Stories"
- Chick Corea - "Plays"