Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bez premca se može reći kako je za svakoga 2020 godina bila vrlo loša. No, za nekolicinu umjetnika bila je to, brojčano gledano, zapravo zaista dobra godina - godina u kojoj su se iz sjene prenijeli u zvijezde, sve bez napuštanja svojih domova, piše u najnovijem članku magazni The Rolling Stone.

Ali tko je imao najbolju godinu? Dobru ideju možemo dobiti promatrajući tko je imao najveći rast u audio streamovima od siječnja do studenog u odnosu na 2019., istu metodologiju koja pokreće mjesečni grafikon' Breakthrough 25 Chart Rolling Stonea'. Ovo su neki od umjetnika koji su 2020. godine zabilježili najveći streaming, grupa koja uključuje umjetnike u nastajanju koji su se prvi put napokon probili na vrh ljestvice ili totalne nepoznanice koje su preko noći doživjele uspjeh na TikTok-u.

1. Doja Cat

Iako je Doja Cat bila u vidokrugu popularnih glazbenika- otkako je objavila brilijanti “Mooo!” u 2018. - 2020. godini potpuno je pronašla svoj posebni til. Nakon relativno prigušenog odgovora na svoj debitantski album 'Amala,' reperica i pjevačica rođena u LA-u napravila je poprilično veću buku svojim drugim albumom 'Hot Pink'. Iako je u RS 200 ušla na 19. mjestu u studenom 2019. godine, vrhunac je dosegla 2020. godine zahvaljujući "Say So", blistavom disko-pop pjesmuljku objavljenom kao singl na godine. "Say So" bila je miljenica streaminga i radija u rano proljeće, privukavši pažnju Nicki Minaj, koja je skočila na remiks i pomogla odvesti pjesmu na drugo mjesto RS 100. Hot Pink prešao je na Number Eight na ljestvici albuma , a Doja Cat dosegla je 17. mjesto u tjedniku Artists 500. Od siječnja do studenog, Doja Cat vidjela je gotovo 1,2 milijarde audio streaminga na zahtjev u SAD-u, što je gotovo 300% više u odnosu na 2019.

2. Jack Harlow

Reper Jack Harlow, rođeni u Kentuckyju, počeo se probijati 2019. godine, izdavši "Thru The Night" s kolegom iz Louisvillea, Brysonom Tillerom. No, stvari su dosegle vrhunac objavljivanjem "Whats Poppina", melodije za klavirsku zamku koja se pokazala kao Harlowova karta zauspjeh. Pjesma je bila trenutačni hit na streaming platformama kad ju je objavio u siječnju, toliko nepobitno da su DaBaby, Tory Lanez i Lil Wayne uskočili na remix. Uz njihovu podršku, “Whats Poppin” je došao do broja dva na RS 200 i pomogao Harlowu da dosegne broj 34 na ljestvici izvođača. Sveukupno, Harlow je od siječnja do studenog vidio oko 840 milijuna audio prijenosa na zahtjev, gotovo deset puta više streamova nego što ih je vidio 2019. godine.

3. Don Toliver

Poput Doja Cat, Travisa Scotta, pjevača Don Tolivera, ljubitelji hip-hopa poznaju par godina - pojavljivao se u Scottovom 'Astroworldu' i 'The Scotts' prije nego što je napokon odustao od svog debitantskog albuma Heaven or Hell. Album, na kojem su između ostalih Scott i Quavo, debitirao je u Top Ten na RS 200 i pomogao je reperu Houstonu da lansira dvije pjesme u top 40 RS 100 i dosegne 14. mjesto na Artists 500. Do kraja rujna , Heaven or Hell vidio je pola milijarde audio strimova na zahtjev, ali Don Toliver nije bio gotov: bio je predstavljen i u "Lemonadi" s Internet Moneya, koja je u listopadu dosegla prvo mjesto na RS 100. Sveukupno, Don Toliver povećao je svoje tokove za 650%, na gotovo 800 milijuna u 2020.

4. The Kid Laroi

Sedamnaestogodišnji Kid Laroi rijetka je hip-hop priča o uspjehu iz Down Under-a. Uspjeh repera rođenog u Sydneyu dobrim dijelom zahvaljujući potpisu Juicea WRLD-a, koji mu je bio mentor i prijatelj prije smrti u 21. godini krajem 2019. Laroijeva, debitantska kombinacija, F * ck Love, ušla je u RS 200 na Broj osam i istaknuta pjesma "Go", suradnja s Juice WRLD, pogodila je broj 27 na RS 100. Album se kasnije popeo na treće mjesto na ljestvici nakon što je objavio luksuzno izdanje sa sedam novih pjesama. Sveukupno, Kid Laroi vidio je više od 550 milijuna audio prijenosa na zahtjev 2020. godine, eksponencijalno veće od njegovih 2019, ukupno nešto više od 4 milijuna.

5. Nataneal Cano

Natanael Cano jedan je od mnogih meksičkih umjetnika koji su se probili u SAD-u 2020. godine. 19-godišnji Sonora lider je u pokretu corridos tumbados, koji je uklopi hip-hop s tradicionalnim meksičkim koridorima. Njegovi su se tokovi počeli pojačavati sredinom 2019. godine izdavanjem njegovog albuma Corridos Tumbados, a on je doživio popularnost 2020. godine objavivši tri albuma i EP. Iako se Canove pjesme najviše reproduciraju u Teksasu, Arizoni i Kaliforniji, on je 2020. godine zaradio u gradovima Istočne obale poput New Yorka i Raleigha u Sjevernoj Karolini. "Jako sam ponosan što ovaj žanr poklanjam svijetu", rekao je za Rolling Stone te da se ne zaustavljaju.

6. Saint JHN

Četiri godine nakon što su objavili "Roses" Saint JHN-a dobili su drugi život zahvaljujući kazahstanskom DJ-u Imanbekom, koji je objavio remix pjesme koja je postala viralna na TikTok-u. " Saint JHN-ove Roses' (remiks Imanbeka)" bio je ljetni hit koji je dospio na treće mjesto RS-a 100. Također je natjerao mnoge slušatelje da istraže ostatak Brooklynovu repersku diskografiju. Saint JHN-a pregledalo je više od 625 milijuna ljudi na audio streamingu.

7. Gabby Barrett

Često pobjednik popularnog 'Američkog idola' ne doživi planetarni tj. komercijalni uspjeh. No unatoč uobičajenoj praksi Barrett je postala popularna na ljestvicama s albumom " I Hope ". Pjesma, koja je bila vodeći singl s njenog debitantskog studijskog albuma Goldmine, dosegla je top 10 na RS 100, što je značajan podvig za jedan singl u zemlji. Prvi put je ušla na ljestvicu umjetnika 500 u siječnju i nije posustajala cijelu godinu, dosegnuvši prvih 200 u studenom. Sveukupno, Barrett je vidjela blizu 500 milijuna audio streaminga na zahtjev 2020. godine, što je gotovo četverostruko povećanje broja od 2019.

8. Eslabon Armado

Još jedan meksički umjetnik koji je postao planetarno popularan 2020. godine je trio Eslabon Armado, koji je nastao u Kaliforniji, ali svira tradicionalnu meksičku glazbu sierreña. Grupa je ušla u povijest RS Charts svojim albumom Vibras De Noche, koji je ušao u RS 200 na 24. mjestu, najveći debi za regionalnu meksičku grupu do sada. Njihova pjesma "Con Tus Besos" s Tu Venemo Mortal postala je omiljena među obožavateljima, ove godine ima 64 milijuna audio streaminga na zahtjev. Od siječnja do studenog, trio je u SAD-u vidio gotovo 350 milijuna audio prijenosa - nevjerojatnih 47 000% više u odnosu na 2019. godinu ispod 1 milijun.

9. J.I. the Prince of N.Y.

U posljednjih nekoliko godina nije nedostajalo novih repera koji iz New Yorka izlaze, od melodičnih MC-a poput A Boogie wit da Hoodie i Lil Tjay do bruklinskih bušilica repera poput pokojnog Pop Smokea i Sheffa G. Među najnovijima je J.I. princ iz New Yorka, koji se probio 2020. godine s pjesmom "Need Me". Pjesma je pomogla Brooklyn Native-u da dosegne 215. mjesto na ljestvici Artists 500 Chart i privuče preko 350 milijuna audio streaminga na zahtjev u 2020., što je porast od 450% u odnosu na 2019.

10. Tate McRae

Iako je TikTok najpoznatiji po tome što je na ljestvice lansirao vrckave melodije poput "Roxanne" Arizone Zervas i "Stunnin" Curtisa Watersa, povremeno ćudljiva indie-pop pjesma ima pokoji trenutak viralnosti. Tate McRae imala je takav trenutak početkom 2020. godine sa svojom pjesmom za raspad "You Broke Me First", koja je do sada vidjela preko milijun TikTok videozapisa. “Prvo si me slomio” debitirao je na RS 100 u kolovozu i od tada je zapeo, pomažući kanadskom kantautoru da dosegne prvih 200 na ljestvici Artists 500. Sveukupno, McRae je u 2020. privukla više od 300 milijuna audio prijenosa na zahtjev, povećavajući svoje prijenose za više od pet puta u odnosu na 2019. godinu.

Više o svemu možete pročitati stranicama magazina Rolling Stone.