Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Slash

Rock bend nije rock bend bez rock gitare – to je neporeciva istina. Ako ste ikad primili gitaru u ruke, pokušali ste odsvirati barem pet od deset gitarskih riffova koji su ispod navedeni. Neki zvuče jako komplicirano a zapravo su jednostavni za izvesti, a neki obrnuto – zvuče kao da ih može izmisliti odsvirati petogodišnjak a zapravo je potrebno mnogo truda i kreativne mašte. Na stranici TeamRock, preko 33 tisuće ljudi dalo je svoj glas u odabiru najboljeg glazbenog riffa svih vremena, a ovo su samo neki od najviše plasiranih.

1. Led Zeppelin – "Black Dog"

Black Dog jedna je od pjesama Led Zeppelina koju svatko prepoznaje doslovce u prvih 10 sekundi i savršen je način za otvoriti jedan od njihovih najboljih albuma, „IV“. Za vrijeme u kojem su živjeli i nastupali ovo se smatralo zaista kompleksnim načinom sviranja, zbog čega je pjesma tada i postala tako proslavljena, a danas se smatra klasikom. Gracioznost i naizgled jednostavnost ovog ikonskog riffa čini je jednim od najboljih u povijesti rocka.

2. AC/DC – "Highway To Hell"

Ovaj riff je zapravo jako jednostavan i ne zahtjeva mnogo više od pritiska na par žica na dva polja gitare – ruka i prsti lijeve ruke gotovo se i ne miču da bi se proizveo ovaj klasičan riff. No, njegova veličina leži u njegovoj jednostavnosti, fatalnoj kombinaciji s bubnjevima koju zatim na kao šlag kraju ukrašava vokal. Fun facts: Cijela snimka pjesme je skoro izgubljena nakon što je inženjer glazbe odnio kasetu kući na dodatan rad, a njegov sin ju je primio u ruke i počeo odmotavati. Na sreću, šteta je ubrzo popravljena a cijeli rock and roll svijet je upoznao veličinu pjesme Highway to Hell.

3. Motorhead – "Ace of Spades"

Još jedan od ikonskih gitarskih riffova, Ace of Spades remek-djelo je Motörheada. Brzi ritam gitare i bubnjeva daju pjesmi žestoku dozu adrenalina koja traje od prve sekunde sve do posljednje, skoro 3 minute kasnije. Što je najbolje, ova pjesma je nastala nakon gotovo nimalo truda, i to nakon što je cijeli bend propartijao, popio što je htio i jednostavno pustio mozak na pašu. Neke genijalne pjesme nastaju s minimalno truda, a ovo je jedna od njih.

4. Black Sabbath – "Iron Man"

Već je poznato kako je grupa Black Sabbath dobila svoj prepoznatljivi metalni zvuk električne gitare, no za svaki slučaj, da ponovimo. Naime, gitarist Sabbatha Tony Iommi doživio je nesreću radeći u tvornici, pri čemu mu je odrezan vršak dva prsta na lijevoj ruci. S improviziranim metalnim naprstkom uspio je nastaviti svirati, a Black Sabbath od tad ima takav zvuk na gitari s kojim se identificira narednih gotovo 50 godina. Iron Main započinje laganim bubnjevima i onda dugim, polaganim, lijenim riffom koji zapravo nije niti odsviran na ijednom polju gitare, već na samom vrhu vrata. Tako jednostavno, a tako učinkovito stvoren je metalni zvuk koji je više nego prikladan za „metalnu“ pjesmu o Željeznom (Iron) čovjeku.

5. Guns 'n' Roses – "Sweet Child of Mine"

Kako smo već ranije spomenuli, ikonski riff koji svatko tko pokušava naučiti svirati gitaru mora i želi savladati, zapravo je nastao kao puka zafrkancija i vježba za zagrijavanje gitarista Slasha koji ga je svirao u dosadi dok se izležavao na probi. Zvuk je zapravo jako jednostavan, izveden u par tonova pri kraju vrata gitare i nije ga jako teško svladati. Također, kako je poznato, Slash taj riff naprosto mrzi jer ne želi da se njega, jednog od najboljeg gitarista svih vremena ikad, asocira s nečim što može izvesti u snu i mrtav pijan.

6. Metallica – "Master of Puppets"

Master of Puppets prvi je album Metallice snimljen u visokoj produkciji i nekakav početak one glomazne popularnosti Metallice koja je nastavljena do danas.  Naslovna pjesma albuma svojim tempom i energijom savršeno predstavlja album kao jednu veliku bombu brzine i energije i stavlja bend na pijedestal thrash metala. Master of Puppets pjesma je koju Metallica najviše izvodi u živo što svjedoči kvaliteti pjesme kroz preko 30 godina karijere grupe. Je li to najbolji riff Metallice? Možda ne, no to je definitivno najpopularniji i u anketi na stranici TeamRock je bio najviše glasan, dosegavši peto mjesto.

7. Iron Maiden – "Trooper"

The Trooper je jedna od najpoznatijih i najživljih pjesama Maidena i otvara bez uvoda, ravno u srž i s puno energije. Grupa je pametno dala vodećoj gitari glavnu riječ u pjesmi dobrih pola minute, s jakim i brzim basom u pozadini prije nego Bruce Dickenson započne svoj dio i apsolutno preuzme svu kontrolu pjesme, kako on to najbolje zna. Energija koju riff stvara čini pjesmu the Trooper savršenom za nabrijavanje već zagrijane publike na koncertu još više i odlična je za live svirke, a bome i samostalni air guitar performans u stanu dok trešti na (po mogućnosti ogromnim) zvučnicima u trenutku kad nastupi ona odlična solaža.  

8. Jimi Hendrix – "Voodoo Child"

Za razliku od većine pjesama na ovoj listi, Jimijevi riffovi nisu nevjeronatno brzi i energični niti se sastoje od munjevitog plesanja po vratu gitare, no to nije niti potrebno. Njegovi riffovi su masni, sporiiji, no imaju soul - ili bolje reći dušu, i tjeraju na glazbenu ekstazu potpuno drugačije vrste. Pola pjesme zvuči kao da ju je Hendrix izmislio na licu mjesta što, priznajmo, i jest. Uvodni dio pjesme Voodoo Child je odmah prepoznatljiv, a pjesma je jedna od najpopularnijih koju je ikad snimio.

9. AC/DC – "Thunderstruck"

Ovo je jedna od pjesama koje su malo veći izazov za nekoga tko uči svirati gitaru jer zahtjeva brzinu, tempo i dobru tehniku s rukama. Početni rif pjesme nije samo najpoznatiji riff grupe AC/DC, već jedan od možda top pet u svijetu rock glazbe s razlogom – jer zvuči genijalno. Snimajući album kojem ova pjesma otvara, The Razor's Edge, producent je grupi rekao da zvuče „kao AC/DC kad su imali sedamnaest godina“. Rezultat je odličan, jer je energija na pjesmi kao i na cijelom albumu upravo zarazna i eksplozivna. To je album koji je vratio grupu na spotlight i smatra se njihovim povratničkim albumom,a  Thunderstruck je još jedna pjesma koja je savršena za svjetske air guitar natjecatelje.

10. Led Zeppelin – "Kashmir"

Zamislite da ste upravo opljačkali banku za 100 milijuna dolara, digli je u zrak i izašli ste iz zgrade, u filmskim slow motion pokretima kakve vidite u nekom akciću. Koja će pjesma svirati u pozadini? Nego što, Kashmir. Početni riff ove pjesme čini svakoga da se osjeća kao da je heroj, kao da je moćan i snažan. TeamRock piše da je „dijelom rock, dijelom funk, a dijelom pustinjska oluja u Africi“, što je istina jer zvuk zaista ima elemente kao da zvuče pomalo blisko-istočno. Riff nema pompe, konzistentno se, ponekad i diskretno,ponavlja provlači kroz pjesmu no opet zvuči prokleto snažno i epično.

11. Deep Purple – "Smoke on The Water"

Od svih 33 000 glasova, Smoke on The Water je popularniji od svih najpopularnijih riffova u rock glazbi. Njegova genijalnost leži u njegovoj apsolutnoj jednostavnosti jer radi se o riffu koji može svirati, bez pretjerivanja, i četverogodišnjak ako mu pokažete kako. No opet, radi se o par tonova koji su uspjeli dobiti uho svakog rock obožavatelja ikad. U ovom slučaju definitivno vrijedi ona „If it ain't broke, why fix it?“.