Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bands ne

Nije lijepo biti žrtva vlastitog uspjeha, pogotovo kad je izvor tog uspjeha nešto što ti zaista ide na živce.

Nedavno smo pisali o glazbenicima koji mrze svoje albume, no postoji još veći broj onih koji ne mogu smisliti neke od svojih najvećih hitova. Zamislite da ste proveli godine karijere, objavili album za albumom koje nitko nije slušao, i onda iz čistog očaja smislite najgluplju pjesmu koju ste mogli – koja zatim postane vaš najpoznatiji i najveći hit. Većinu vremena osoba je onda prisiljena izvoditi tu omraženu pjesmu svugdje gdje se pojavi jer, ipak, publika mora dobiti ono što želi. U nastavku slijedi popis glazbenika i njihovih najomraženijih pjesama. Mnoge od ovih pjesme su koje svi volimo, no oni bi najradije da ih jednostavno zaboravimo.

Radiohead – "Creep"

Onaj tko nije čuo pjesmu ''Creep'' od Radioheada ili je rođen prekasno da je se sjeća, ili je jednostavno odrastao ispod nekog kamena. Ovaj hit devedestih ni danas ne prestaje biti u rotaciji na radiostanicama i najveći je hit ove grupe u cijeloj njenoj povijesti. No, više nije ni tajna da je grupa toliko mrzi da ju je godinama jednostavno odbija izvestila uživo – od 2009. godine pa sve do 2016. na pozornici se nije čuo niti jedan „I'm a weirdo“. Thom Yorke za pjesmu kaže da je „sranje“, a gitarist Johnny Greenwood ju je namjerno pokušao pokvariti pri snimanju - što je, na njegovu žalost, pjesmu učilo samo još više prepoznatljivom.

Led Zeppelin – "Stairway to Heaven"

Ovo je zapravo takva šteta s obzirom na to da je Stairway to Heaven, u najmanju ruku, jedna od najboljih rock pjesama svih vremena. No, Robert Plant pjesmu zove „prokletom pjesmom za vjenčanje“ i u intervjuu 1988. godine izjavio je da bi dobio osip kad bi morao još jednom otpjevati tu pjesmu na koncertu. Dvadeset godina kasnije, na koncertu ponovno okupljene ekipe, odbio je staviti tu pjesmu na kraj set-liste, već namjerno na sredinu, kako ne bi s njom morao završiti koncert.

Oasis – "Wonderwall"

Liam Gallagher iz Oasisa ne bi imao nikakav problem opaliti po njušci bilo koga tko spomene pjesmu „Wonderwall“ još jednom – tolika je razina mržnje koju ima prema toj pjesmi. „Ne mogu prokleto smisliti tu pjesmu više, svaki puta kad je izvodim dođe mi da povraćam“ direktna je izjava koju je dao u intervjuu za MTV. Nije ni čudo, obzirom da svi znaju za ''Wonderwall'', mada većina ne bi znala navesti više od jedne ili dvije druge pjesme od Oasisa, koji je izdao čak sedam studijskih albuma.

Aerosmith & Run-DMC – "Walk This Way"

''Walk This Way'' u zajedničkoj izvedbi rap dua Run-DMC te Stevea Tylera i Joea Perryja iz Aerosmitha u to je vrijeme kršila granice žanrova koji nisu mogli biti udaljeniji. No, mada su dečki iz RUN-DMC-a htjeli sudjelovati, Tyler i Perry nisu bili jako zagrijani za to. Bili su zabrinuti za to hoće li se svidjeti obožavateljima, a nije im se ni svidio konačni proizvod. No, pjesma je bila veliki uspjeh i svidjela se apsolutno svima. Tyler se kasnije smekšao, javno priznavši koliki je socijalni i glazbeni utjecaj te pjesme, ali i dalje misli da je sama pjesma samo „ok“.

Dio – "Rainbow In the Dark"

Dok je bio u procesu snimanja jednog od većih budućih hitova svoje karijere, Dio je pomislio da je pjesma previše „pop zvučna“ i čak je uzeo britvicu da prereže trake od snimke. Naime, tek je nedavno prije snimanja pjesme napustio Black Sabbath i još uvijek je bio pod utjecajem metal glazbe, a ova pjesma je ipak bila malo laganija. „Mrzio sam tu pjesmu. Samo sam ju htio završiti“, izjavio je kasnije u intervjuu. „Na sreću, članovi grupe su me odgovorili“.

Guns N' Roses - "Sweet Child o' Mine"

Mada je trenutno ipak više voli, Slash je tu pjesmu apsolutno mrzio. Stvar je u tome da je pjesma popularna najviše zbog ikoničnog melodijskog riffa, koji danas svatko tko je ikad uzeo gitaru u ruke probao odsvirati. No, taj riff je nastao potpuno slučajno i u zafrkanciji. „Sjedio sam, glupirao se s licem i svirao tu melodiju, kad je odjednom gitarist Izzy Stradlin počeo svirati akorde na nju. Axlu se to onda jako svidjelo, no meni je to bilo glupo“, izjavio je kasnije.

R.E.M. – "Shiny Happy People"

Frontman R.E.M.-a Michael Stipe danas pomno bira riječi jer je svjestan da pjesme R.E.M.-a mnogo znače drugima, no definitivno priznaje da mu pjesma nije draga. „Ako postoji jedna pjesma koju ne bi volio da se pošalje u svemir da predstavlja R.E.M. za sva vremena, to bi bila „Shiny Happy People“, rekao je Stipe 2016. godine u intervjuu za BBC. Cijeloj grupi ta pjesma nije sjela jer nisu skloni ideji da „ozbiljan“ bend kao R.E.M. u svom repertoaru ima tako „laganu“ pjesmu.

Beastie Boys - "(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)"

Tko poznaje glazbu Beastie Boysa, zna da tema ove pjesme naizgled nije nalik ostatku njihovog repertoara. Nije ni čudo, jer je pjesma napisana zapravo kao ironija na ideje partijanja i takvog načina života i razmišljanja. Nažalost, većina slušatelja nije shvatila ironiju i pjesma je postala mega-popularna iz svih mogućih krivih razloga. „Ono što me muči jest da smo [kroz ovu pjesmu] vjerojatno osnažili određene vrijednosti naše publike, vrijednosti koje su zapravo potpuno suprotne onome u što mi vjerujemo“, rekao je Mike D iz grupe. U ovitku albuma „The Sound of Science“, lijepo piše: „Ova pjesma je koma“.

The Pretenders – "Brass in Pocket"

Da je pjevačica Chrissie Hynde mrzila ovu pjesmu, dala je jasno do znanja tako da je svom producentu obznanila da je može objaviti „preko nje mrtve“. Mislila je da je pjesma preočiti hit i upravo zato nije htjela da pjesma ide na radio. Kad je pjesma postala broj 1 u Ujedinjenom kraljevstvu, bila je zgrožena.

Nirvana – "Smells Like Teen Spirit"

„Smells Like Teen Spirit“ je još jedna pjesma koju svatko tko uči gitaru pokušava izvesti, no ovo je također najvjerojatnije najpoznatija „omražena“ pjesma. O njoj se naveliko pisalo, kao i o činjenici da je Kurt Cobain mrzi. Pjesma je nastala zato što je Cobain htio napisati „ultimativni pop hit“, i evidentno je da mu je to i uspjelo, jer je Nirvana doslovce preko noći postala najpopularniji bend tog razdoblja. No, Kurtu se pjesma nije sviđala jer nije volio biti „mainstream“, a to je ono što je pjesma definitivno odmah postala.