Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

RSD 2017

Još nas osam dana dijeli od Record Store Daya. Ove se godine u svijetu obilježava deseta obljetnica dana posvećenog prodavaonicama ploča koje su tijekom vremena počele gubiti bitku s digitalnim načinima distribucije glazbe.

Osnovan je 2007. s ciljem da proširi glas o kulturi koju nosi oko 1400 nezavisnih prodavaonica ploča u SAD-u i tisuće ostalih diljem svijeta. Kupci, osoblje i glazbenici zajedno veličaju ova iznimna mjesta uz izlaske posebnih izdanja, vinila, CD-a i ostalih promotivnih proizvoda, ekskluzivno vezana za taj događaj. Nastupi najpoznatijih glazbenika smješteni su u relativno male prostore pretrpane vrijednim pločama, a fanovi dobiju priliku sudjelovati na raznim radionicama, otkriti nešto novo i upoznati svoje idole.


Na prvom izdanju Record Store Daya, Metallica je provela nekoliko sati družeći se s fanovima u Rasputin Musicu, San Francisco. Objavljeno je desetak posebnih izdanja, uključujući albume Death Cab For Cutie, R.E.M., Stephena Malkmusa, Vampire Weekend, The Teenagers, Black Kids i Jasona Mraza. Tristotinjak prodavaonica u SAD-u organiziralo je poseban program, a priča se proširila i na Veliku Britaniju.

Sljedeće je godine broj posebnih izdanja porastao na osamdeset i pet, a u priču su bili uključeni Slayer, Tom Waits, Bob Dylan, Leonard Cohen, Iron & Wine, The Stooges, MC5, Wilco, Disturbed, Killswitch Engage, Erykah Badu, Talib Kweli i The Eagles Of Death Metal. Jeff Tweedy iz Wilca tada je izjavio da njegov bend bez malih prodavaonica ploča ne bi postojao, a događaj se proširio na preko tisuću mjesta diljem svijeta.

Dave Grohl

Taj su trend prihvatili i drugi glazbenici pa su tako neki nastupi postali važan dio glazbene povijesti. Jesse "Boots Electric" Hughes iz grupe Eagles Of Death Metal se 2009. sam proglasio službenim ambasadorom Record Store Daya želeći istaknuti važnost malih prodavaonica ploča. Od tada je to postala i službena navika, pa su kasnijih godina ambasadorima proglašeni Joshua Homme, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White, Chuck D i Dave Grohl. Prošle je godine to bila Metallica koja podržava projekt od samog početka.

Događaj je postao svojevrsni praznik za ljubitelje glazbene umjetnosti, a u Francuskoj je 2013. suosnivač Michael Kurtz dobio počasni orden Legije časti za izniman doprinos kulturnom i umjetničkom životu Francuza. Iste su godine organizatori bili nagrađeni s Independent Spirit Award koju je dodijelio NARM (sadašnji Music Biz Association).

Record Store Day

U priču su se uključili i najveći svjetski izdavači koji novim izdanjima svake godine iskazuju potporu prodavaonicama ploča. Direktor prodaje Universal Musica, Marc Fayd'Herbe, izjavio je kako je to najbolja stvar koja se nezavisnim prodavaonicama mogla dogoditi, jer na taj dan prodaja fizičkih izdanja obara sve rekorde.

Također, Record Store Day jedan je od razloga popularizacije vinilnih izdanja čija je prodaja posljednjih nekoliko godina nadmašila sva očekivanja. Ove se godine održava 22. travnja, a svjetskom je ambasadoricom proglašena St. Vincent.

Record Store Day