Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Leonard CohenU nekim imaginarnim visinama već duže vremena traju pripreme za, očito neviđeni tulum, nezaboravan glazbeni festival - nebeski Woodstock. Iza „vrbovanja“  eminentnih imena suvremene glazbene scene kriju se nepoznata , a možda i primamljiva obećanja koja su, očito u posljednje vrijeme sve više „interesantna“ akterima, koji su na opću žalost svoje publike svjesno i  nesvjesno promijenili boju dresa.

Pogodili ste, riječ će biti o glazbenicima koji su prerano napustili materijalni svijet te su možda postigli oslobađanje od njegovih negativnih i regresivnih snaga, a pri tome su uspjeli dematerijalizirati i osloboditi snage duha. Tema je slažem se, prilično morbidna – no sasvim sigurno je sastavni dio napetosti između oprečnih sila poznatih kao život i smrt. Postoji mišljenje da je smrt na jednoj razini možda preduvjet višeg života na nekoj drugoj razini. Siguran sam da su se smrti najmanje bojali upravo oni čiji su životi imali najveću vrijednost u glazbenom svijetu.

Lemmy KilmisterAko je to tako ne treba se čuditi ili žalostiti što nećemo na ovoj razini svijesti više gledati i slušati gotovo malu armiju glazbenika koji su odavno ušli u legende. Pa prošetajmo se nasumičnim izborom i kategorizacijom po imenima i zaslugama onih za koje bi većina i dalje voljela da su među nama.  
Keith Moon (preminuo 1978) i John Bonham (1980) dva zasigurno najbolja bubnjara svih vremena, otac funka James Brown (2006), gitarski velikani Jimmy Hendrix (1970), B.B.King (2015), meštri od klavijatura Jon Lord (2012), Richard Wright (2008) i Keith Emerson (2016), kralj popa Michael Jackson (2009), a onda galerija osebujnih i nezaobilaznih ličnosti rock glazbe: polovica Beatlesa John Lennon (1980) i George Harrison (2001), Lou Reed (2013), Ian Dury (2000), Jim Morrison (1971), Janis Joplin (1970), Kurt Cobain (1994), Syd Barret (2006), Joe Cocker (2014), Freddie Mercury (1991), Bob Marley (1981), Elvis The King (1977), Amy Winehouse (2011) – a onda kataklizmička 2016 , više se nikad ne ponovila: trio jedinstvenih i neponovljivih – David Bowie, Prince i pjesnik koji je zaslužio Nobela prije g. Zimmermana, Leonard Cohen – toplo se nadam posljednji u ovom strašnom nizu, bar za ovu godinu. Zadužili ste svijet glazbe, stoga vam laka zemlja.