Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

bend

Živimo u doba kada postoji više mjerila popularnosti nekog benda negoli ikada prije: prodaja, streamanje, sljedbenici na društvenim mrežama... ali tko je najveći? TeamRock.com je proveo detaljnu analizu, a do kojeg su zaključka došli provjerite u nastavku. Članak prenosimo u cijelosti.

Prije je bilo poprilično jednostavno saznati tko je najveći izvođač na svijetu - onaj tko je imao najveće nastupe i prodao najviše nosača zvuka. Oni su bili najveći na svijetu. Onda je 2000. prodaja općenito pala i milijuni LP/CD nosača pali su u sjenu „skidanja“ pojedinih singlova, a to se zatim umnožilo u bilijune streamova putem usluga koje pružaju Spotify, Apple Music, Deezer, SoundCloud, YouTube i ostali. Društveni mediji donose nove računice i kriterije uz nove naraštaje izvođača koji su svoju publiku pronašli izvan radija, TV-a i glazbenih medija.

Pred izvođačima je danas mnogo zadataka koje treba ispuniti – digitalni, društveni, nastupi uživo, brandovi, službeni proizvodi, radio, sinkronizacija...popis se nastavlja i više ne postoji samo jedan način da se izmjeri nečija „veličina“. Onaj tko je danas najveći uživo ne postiže nužno i rekordnu prodaju, a senzacija na YouTube-u ne garantira da će postati hit na radiju. U današnje vrijeme treba uzimati u obzir više izvora podataka.

prodaja

Rekordna prodaja
Rekordna prodaja nije što je nekad bila. Globalna prodaja CD izdanja 2005. vrijedila je 17.9 bilijuna dolara prema međunarodnoj organizaciji IFPI, a prošle je godine vrijedila svega 5.8 bilijuna. Tržište je spalo na trećinu onoga što je bilo prije deset godina ali i dalje čini 39% ukupnog glazbenog biznisa (uključujući streamanje i downloadnje). Odlični se albumi i dalje prodaju u CD formatu.
Najbolje se prodaje pop, a Coldplay je jedini naoko „rock“ band u globalnih top 10 prošle godine. Međutim, AC/DC je imao album na 15. mjestu ljestvice nakon što se njihov Rock Or Bust prodao u nakladi od oko 1.25 milijuna, a Muse ih prati u stopu na 20. mjestu s nakladom od 1.1milijun.

Zarada od turneja
Prije je glazbeni biznis funkcionirao tako da su turneje bile pokretači prodaje albuma, a danas je obratno. Turneje su izvor većeg dijela zarade velikih bendova dok su novi albumi opravdanje za odlazak na turneju i nastupe uživo. Najveći bendovi intenzivno odlaze na turneje u trajanju od 12-18 mjeseci i potom mogu uzeti pauzu od primjerice pet godina, tako da njihova veličina opet ovisi o tome tko češće ima nastupe.
Billboard Boxscore ljestvica usporedila je globalnu prodaju ulaznica i objavila kako je 2015. glazba uživo ostvarila zaradu od 20 bilijuna dolara, što je četiri puta više od zarade ostvarene prodajom CD-a. Na vrhu se nalaze Taylor Swift (217.4 mil.) i One Direction (208 mil.), a prate ih U2 (133.6mil.), The Rolling Stones (131.5mil.) i Fleetwood Mac (75.8mil.). Sva se ta silna zarada istopi nakon što se isplate stotine radnika, produkcija i troškovi prijevoza. Usprkos činjenici da posljednji album nisu mogli ni podijeliti, U2 i dalje ostaje najveći live rock bend na svijetu.

Facebook

Facebook sljedbenici
Facebook je sa svojih 1.2 bilijuna redovitih korisnika najveća društvena mreža koja ima „publiku“ o kakvoj vodeći mediji kao što su BBC ili Fox mogu samo sanjati. To znači da svaka sedma osoba na svijetu redovito objavljuje na stranici, a takav „domet“ nije imao niti jedan medij u povijesti.
Shakira ima preko 104 milijuna „prijatelja“ što ju čini daleko najvećom glazbenicom na Facebooku. Linkin Park se sa svojih 62.5 milijuna sljedbenika za dlaku našao izvan top 10, a puno niže na broju 27 nalazi se rock bend – The Beatles, sa 42.4 milijuna sljedbenika. Metallica je zauzela 36. mjesto s 37.6 milijuna fanova. Treba imati na umu da direktne zarade na Facebooku nema pa je upitno koliko kruha na stol donose ovi milijuni „lajkova“.

dolari

Bogatstvo
Ovaj faktor vjerojatno najviše govori o sposobnostima rock zvijezde da - nakon desetljeća promatranja  kako su drugi prije njih ostali zakinuti – spretno uloži i zadrže svoje bogatstvo. Svake godine Forbes slaže listu najveće zarade u glazbenom svijetu, ali često nam zapravo prikazuje tko je u periodu od 12 mjeseci bio najaktivniji, a ne tko ima najdeblji novčanik.
Prošle je godine listu predvodila Katy Perry sa 135 milijuna, Eaglesi su bili najprofitabilniji rock bend (73.5mil.), nakon njih Fleetwood Mac (59.5mil.) i The Rolling Stones (57.5mil.). Međutim, pravi je pokazatelj uzastopna zarada i prema izračunu TheRichest.com, nitko nije ni do koljena zaradi koju ostvaruje Paul McCartney s bogatstvom procijenjenim na 1.2 bilijuna dolara po čemu je daleko ispred Eltona Johna (480mil.), Micka Jaggera (360mil.) pa čak i Ringo Starra (350mil.). Ako uzmemo u obzir da je upravo potonji napisao otprilike 80 najvećih pjesama svih vremena, čini se da ga je svijet zakinuo za mnogo veću zaradu koju zaslužuje.

YouTube

YouTube pregledi
Nije novost da je YouTube najveći glazbeni servis na svijetu s preko bilijun redovitih korisnika. Ako niste na njemu, kao da i ne postojite. Upravo zato ga glazbenici ne bojkotiraju usprkos slaboj direktnoj zaradi. U posljednjih 11 godina Gangnam Style drži rekord kao najveći video s trenutnih 2.6 bilijuna pregleda, a pop i top 40 singlovi općenito dominiraju dok su rock bendovi puno niže. Spomenimo YouTube Music Global Top 100 za tjedan u kolovozu od 12. – 18. kada je Linkin Park bio 23. s 49.5 mil. pregleda, a Metallica tek 49.

pirate-bay-logo

Ilegalno „skidanje“
Ono je uvelike razlog pada prodaje albuma. Tko će se time gnjaviti kada se sve može streamati ili skinuti. Ali ipak i to je mjerilo popularnosti i uspjeha jer vuče paralele s onim izvođačima koji su na vrhu top ljestvica. Usporedbom nekoliko takvih stranica može se zaključiti da su Beatlesi „najskidaniji“ rock bend svih vremena. I to je pobjeda svoje vrste.

instagram

Instagram
Na Instagramu očekivano dominiraju pripadnici top 10 ljestvice koji su prisutni i na SnapChatu i sličnim platformama. Samopromocija je ključ, a njena kraljica je Taylor Swift (57.1 mil. sljedbenika). Rock bendovi ovdje nisu niti u vidokrugu najpopularnijih.

Utjecaj
Utjecaj je subjektivna stvar i teško je mjerljiv. Možete promatrati što ljudi pretražuju putem Googlea i prošle su godine na tronu rock bendova bili Eagles Of Death Metal, ali iz očito pogrešnih razloga nakon pucnjave u Parizu. Odmah iza njih nalaze se Foo Fighters. Ali ova je kategorija podložna mnogim (ironično) utjecajima i ovisi o kontekstu u kojem se neki bend nalazi u određenom trenutku, no svejedno imamo pobjednika po svim kategorijama pretraživanja – The Beatles.

audio

Audio streaming
Iako je prodaja CD-a i dalje u padu, glazbeno tržište bilježi porast od 3.2%, a razlog tome je streamanje. problem je samo u tome što ovakvi servisi svoje podatke uglavnom ne objavljuju pa ih je teško popratiti ali dovoljno je pogledati Spotify.
Možemo uzeti u obzir čitavu povijest slušanja ili najslušanije proteklog mjeseca. Potonja kategorija nije baš ravnomjerna s obzirom na nove bendove koji se priključuju ovom servisu. Pogledate li sveukupno preslušavanje, na drugom mjestu su Foo Fighters, treće zauzimaju The Rolling Stones, a Metallica četvrto. Ako pogledamo podatke za prošli mjesec treći su Guns'N'Roses, a The Rolling Stones četvrti. Međutim postoji i sveukupni pobjednik u obje kategorije, a to je Queen i to uz značajnu prednost.

Zaključak   
U ovom obilju kategorija, digitalizacije i raznovrsnih načina na koje se bendovi promoviraju i zarađuju, ne možemo utvrditi samo jednog pobjednika ili definirati što točno nekoga čini uspješnim. Tako bi pobjednici društvenih medija bili Linkin Park, ali oni se rijetko nalaze na vrhu po prodaji albuma. Neki pak bendovi više ne idu na turneju i ne mogu biti najveći u toj kategoriji pa će tako biti niže i na ljestvici popularnosti na društvenim mrežama.
Jedino je pošteno proglasiti kako su The Beatles sveukupni „pobjednici“ jer su najbolji u dvije kategorije, ili čak tri ako uzmemo u obzir Starrovo bogatstvo. Nakon njih drugo mjesto dijele The Rolling Stones i Queen, a samo iz razloga što su prošle godine izdali album i išli na turneju, treće mjesto vjerojatno zauzima AC/DC. Četvrto mjesto po svemu sudeći dijele Linkin Park i Metallica.
Beatlesi su opet pobijedili!