Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the-beatles

Paralelno s nedavnim porastom u interesu za gramofonskim pločama, došlo je i do porasta u cijeni nekih od rijeđih primjeraka. Američki magazin Mental Floss je objavio popis 10 primjeraka koji će vas natjerati da bacite pogled u onu prašnjavu kutiju na tavanu koju nitko nije otvorio barem od prijelaza stoljeća.

1. BOB DYLAN // THE FREEWHEELIN’ BOB DYLAN (1963.)

free

„The Freewheelin' Bob Dylan“ legendarnog američkog kantautora je nedugo prije samog izlaska doživio promjene. Pjesme „Rocks and Gravel“, „Let Me Die in My Footsteps“, „Gamblin' Willie's Dead Man's Hand“ te „Talkin' John Birch Blues“ su izbačene te postoje samo na rijetkim primjercima albuma, koji postižu vrijednost i do 35.000 američkih dolara.

2. THE BEATLES // THE BEATLES (WHITE ALBUM) (1968.)

white

Istoimeni album Beatlesa, poznatiji i kao „The White Album“, objavljen je 1968. godine, ali nisu sve kopije albuma bile jednake. Članovi benda i šefovi studia dobili su kopije albuma s otisnutim serijskim brojevima A000001, A000002, itd. Ploče s rednim brojem jedan, koju je Clifford J. Yamasaki iz Let It Be Recordsa kupio od jednog od direktora u Capitol Recordsu u 1970-im godinama, prodana je 2013. godine na aukciji za 13.750 dolara.

3. DAVID BOWIE // DIAMOND DOGS (1974.)

diamond

Album „Diamond Dogs“ Davida Bowieja je u originalnom izdanju trebao na naslovnici imati vidljive pseće „privatne dijelove“, a kako je to prije izlaska uklonjeno, originali postižu impresivnu cijenu. 2003. je jedan takav primjer prodan za 3.550 dolara, a s obzirom na vrijeme koje je proteklo, kao i nedavnu smrt Bowieja, vrlo je vjerojatno da bi ta brojka danas bila višestruko veća.

4. SEX PISTOLS // "GOD SAVE THE QUEEN"/"NO FEELINGS" 7-INCH (1977.)

god

Britanski punkeri Sex Pistols su 1977. bili otpušteni od strane izdavačke kuće A&M Records nakon svega šest dana, a svaka od 25 tisuća kopija njihovog singla „God Save The Queen“ (s „No Feelings“ kao B-sideom) je trebala biti uništena. Od tad je otkriveno 9 kopija singla, a svaka je prodana za preko 8.500 dolara.

5. HANK MOBLEY // BLUE NOTE 1568 (1957.)

blue

Između 300 i 1.000 kopija ove ploče objavljeno je 1957. godine, a samo je jedna mala promjena koja ih čini vrijednijima u odnosu na ostale ploče. Prema navodima The Vinyl Factorya, postoji glasina prema kojoj je Blue Note tijekom prvog tiska ove ploče ostao bez etiketa, što je dovelo do promjene u kasnijem tisku adrese izdavačke kuće. Naime, adresa izdavačke kuće je 47 West 63rd NYC, a na nekim pločama je etiketa s adresom 47 West 63rd New York 23. I dalje traju rasprave o vrijednosti ovog izdanja, a upravo jedno takvo prodano je putem eBaya za preko 10.000 dolara.

6. THE BEATLES // PLEASE PLEASE ME (1963.)

please

Prema navodima Beatles Collecting Guidea, album Please Please Me objavljen je u Britaniji "u žurbi" 22. 3. 1963. Bilo je nekoliko izdanja u toj prvoj godini, a kolekcionari i fanovi pažnju obraćaju na detalje na omotu koji im govore koje je izdanje najstarije. Prvi tisak na omotu albuma ima zlatna slova na crnoj podlozi i smatra se svetim gralom fanova Beatlesa. Mono verzija u savršenom izdanju vrijedi par stotina dolara, dok se stereo inačica procjenjuje do čak 4.200 dolara.

7. THE BEATLES // YESTERDAY AND TODAY (1966.)

yesterday

Originalna naslovnica prikazivala je članove Beatlesa kao mesare, odjevene u bijele kute s komadima mesa i potrganim lutkama na njima. Kako naslovnica nije pala na plodno tlo, u Capitol Recordsu potrošii su 250.000 dolara kako bi povukli 750.000 već poslanih kopija u dućane. Naslovnica je potom promijenjena, ali neki od izvornih albuma već su došli do dućana i našli svoje vlasnike, a danas se neki primjerci prodaju po cijeni od čak 15.300 dolara.

8. BRUCE SPRINGSTEEN // “SPIRIT IN THE NIGHT” 7-INCH (1973.)

spirit

Kolekcionar John Marshall s moneymusic.com jednom je izjavio za radio stanicu K-Earth da Springsteenovo prvo izdanje za Columbia Records može postići cijenu od 5.000 dolara.

9. THE ROLLING STONES // "STREET FIGHTING MAN”/”NO EXPECTATION" (1968.)

street

I u ovom slučaju vrijednost izdanja odredila je odluka izdavačke kuće da povuče album zbog "neprimjerene" naslovnice albuma. Prvotno izdanje prikazivalo je policijsku brutalnost tijekom protesta 1968. godine te je bilo prvo izdanje Stonesa na kojem nisu bili prikazani članovi benda. Ploča je povučena, a danas postiže vrijednost od oko 17.000 dolara. Prema navodima Bonhamsa, u svijetu postoji između 10 i 18 kopija ovog izdanja.

10. NIRVANA // BLEACH RE-RELEASE (1992.)

bleach

Kada je album "Bleach" objavljen 1989., prvi print je bio ograničen na 1.000 kopija, koje su prodane fanovima 8.8.1989. na Lamefestu u Seattleu. Te kopije su danas vrijedne nekoliko stotina dolara. Kasnije je kod reizdanja izdavačka kuća SubPop eksperimentirala s različitim efektima mramora, a neka od tih izdanja danas vrijede oko 1.500 dolara.

 

IzvještajiVelika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku


Završio 18. Samobor Jazz Festival


Bloody Island metal fest @ Punta Christo


The Doors Alive @ Boogaloo


Steel Panther+Florence Black u Tvornici


Izokrenuta Šalata i potpuno ispravno okrenuti Simple Minds


Pavel - kiši usprkos


Mastodon, Kvelertak i Baroness, energija, znoj i metal


Zucchero oduševio lisinski


Placebo + Jonathan na Šalati


Habib Koite nastupio na 4. Backstageu


Inciter predstavili novi album u Hard Placeu


Novigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.