Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Woodstock ilustracijaPrije četrdeset i sedam godina počeo je Woodstock, legendarni festival kojem ni dan danas nema ravna. Promijenio je svjetsku glazbenu scenu uz nastupe legendarnih bendova. Tome u čast donosimo deset činjenica koje možda i niste znali o izvornom festivalu.

 

1. Nije se održao u Woodstocku. Mjesto je bilo Behtel, država New York. Premda se prvotno trebao održati u Woodstocku, organizatori nisu mogli pronaći adekvatnu lokaciju.

2. Nije bilo službenog merchandisea. Suveniri s festivala danas su uobičajena stvar, no tada se nije moglo kupiti službene majice, zastave ili bilo što s otisnutim logom festivala.

3. 1970. dokumentarac o Woodstocku osvojio je nagradu Oscar. Ukupno tri sata materijala s nastupima grupe The Who, Jimija Hendrixa, Santane, Joea Cockera i Crosbyja te Stillsa i Nasha. Poznati redatelj Martin Scorsese na njemu je surađivao kao asistent redatelja.

4. Dva benda su otkazala nastup. Bili su to Jeff Beck Group i Iron Butterfly. Jeff Beck Group se raspao nedugo prije festivala dok je Iron Butterfly zapeo na aerodromu.

5. Richie Havens je otvorio festival, premda to nije bilo planirano. Premda je premijerno izveo pjesmu "Freedom", svoj je set trebao odraditi nešto kasnije, a satnica je pomaknuta jer su članovi drugih bendova zapeli u prometu.

6. Festival je bio besplatan. Danas prilično nezamisliva situacija, no u početku je planirano naplatiti šest dolara za dnevnu i osamnaest dolara za trodnevnu ulaznicu. Kako je interes prevazišao sva očekivanja, organizatori su odlučili da neće naplaćivati ulaznicu.

7. Kiša je odgodila nastupe. Treći dan, 17. kolovoza, nevrijeme je pogodilo područje, stoga je Joe Cocker trebao pričekati s početkom nastupa zakazanim u 14:00 te je započeo tek u 19:30. Tako je koncert trajao do jutra.

8. Posjetitelji nisu zatvorili autocestu kako su tadašnji mediji pisali. Policija je zatvorila nekoliko izlaza, no autocesta je bila zatvorena jer je kolona vozila prelazila sedamnaest milja.

9. Jimi Hendrix je zatvorio festival. I za to je trebao čekati do 8:30 ujutro zbog stalnih odgoda. Kada se popeo na binu ispred njega je, umjesto dosadašnjih 400 000 bilo samo 30 000 ljudi. Svirao je hitove kao "Purple Haze" i "Voodoo Child", no najviše će biti zapamćena "The Star Spangled Banner".

10. Nije bilo nastavka. Mnogi su očekivali da će se sljedeće izdanje održati 1970. godine, no vlasnik farme na kojoj se festival održavao je odbio sve zahtjeve.