Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 Canned Heat 1970

Malo tko može drmati svjetskom rock scenom desetljećima neokrznut poput U2 ili ZZ Top – današnji članovi tih sastava isti su oni koji su te sastave i osnovali. Sudbina većine drugih rock ‘dinosaura’ (koji su i dalje aktivni) bila je višestruka zamjena postave, čak i do mjere kad bend više nema nijednog originalnog člana. Niže provjerite priče dvanaest bendova koji se, iako su ostali bez osnivača, još uvijek ne daju sa scene.

YES

YES-band-2013-2014Prog-rock heroji vrlo su kratko uspjeli zadržati svoju izvornu postavu. Već nakon dva albuma otišao je Peter Banks, potom polako i ostali, a najdulje se zadržao Squire – točnije, sve do svoje smrti 2015. godine. Današnja postava nije ‘za baciti’, tu je vrsni Steve Howe, no težak je zadatak zamijeniti basista poput Squirea i pjevača poput Andersona.

RATT

rattPerjanice kalifornijskog glam-metala (zajedno s Mötley Crüe) promijenile su na desetke članova, a njihov je osnivač Stephen Pearcy bio i najdugovječniji član benda. Dva puta se vraćao u sastav koji ove godine obilježava 40 godina postojanja, a posljednji je puta otišao 2014. godine. Otada Ratt pauziraju, a trenutno se kao članovi benda navode Warren DeMartini, Bobby Blotzer, Juan Croucier i Carlos Cavazo.

BLOOD, SWEAT & TEARS

Blood Sweat  TearsNegdašnji suradnik Boba Dylana, Al Kooper, osnovao je Blood, Sweat & Tears 1967. godine, no originalna postava nije potrajala dulje od prvog albuma. Krenuo se tražiti novi pjevač nakon odlaska Koopera, a članovi benda su razmatrali Stephena Stillsa, Lauru Nyro, pa čak i Alexa Chiltona, koji je nešto kasnije osnovao Big Star. Izabran je Kanađanin David Clayton-Thomas, s kojim su ostvarili najveće komercijalne uspjehe. Od 2004. ni on nije u bendu, već Blood, Sweat & Tears predvode Bo Bice (natjecatelj ‘Američkog Idola’) i bivši klavijaturist Ween, Glen McClelland.

THIN LIZZY

thin-lizzyPrijatelji oz djetinjstva Brian Downey i Phil Lynott oformili su Thin Lizzy 1969. s dva bivša člana Them, sastava Vana Morrisona. Grupi su se 1975. pridružili gitaristi Brian Robertson i Scott Gorham, nakon čega je uslijedilo zlatno razdoblje benda. Robertsona je još kasnije zamijenio Gary Moore. Lynott je preminuo 1986., tri godine nakon prvog raspada grupe, a Thin Lizzy i danas su aktivni, iako bez originalnih članova: na čelu im je Scott Gorham.

BLACKFOOT

BlackfootSouthern-rock bend iz Jacksonvillea osnovao je pjevač i gitarist Rickey Medlocke, koji je već nakon dvije godine odlučio nakratko napustiti sastav i pridružiti se tada još podjednako nepoznatim Lynyrd Skynyrd. Od 1972. do 1996. uspješno je prevodio Blackfoot (naročito na prijelazu iz 70-ih u 80-e), da bi zov Skynyrda ponovno bio jači te se u Blackfoot više nije vraćao. Današnja postava Blackfoota ne sastoji se od originalnih članova, već su u njoj Tim Rossi, Brian Carpenter i Matt Anastasi od 2012. te Jeremy Thomas od 2014. godine.

HEART


heartRoger Fisher i Steve Fossen osnovali su The Army 1967. godine, a sastav je narednih nekoliko godina doživio brojne promjene članova i imena. Godine 1972. grupi su se pridružili Rogerov brat Mike te pjevačica Ann Wilson, a od 1975. bend je nosio ime Heart. Tada su ih predvodili Roger Fisher, Fossen te sestre Ann i Nancy Wilson. Fossen je kao posljednji originalni član grupe otišao 1982. godine, a srce Hearta su do danas ostale sestre Wilson.

THE HOLLIES

the-holliesSlavni sastav osnovali su Graham Nash i Allan Clarke 1962. godine te idućih nekoliko godina snimili najveće hitove poput ‘Bus Stop’. Nash je otišao 1968. u CSN, a posljednji je od originalne postave ostao Clarke – sve do 2000. godine. Preminuo je četiri godine kasnije. U bendu su još uvijek Tony Hicks i Bobby Elliott, koji su se Hollies pridružili još 1963. godine.

GWAR

gwarDugovječni shock-metalci Gwar bez svog su posljednjeg originalnog člana ostali 2014., kada se predozirao Dave Brockie aka. Oderus Urungus. Danas ih u Gwaru svira čak osmorica, među kojima najdulje Don Drakulich aka. Sleazy P. Martini, još od 1985. godine.

CANNED HEAT

Canned Heat 1970Ovi blues-rock veterani prešli su pola stoljeća djelovanja, iako su ostali bez svih originalnih članova. Dva najvažnija, pjevači i gitaristi Alan Wilson i Bob Hite predozirali su se 1970., odnosno 1981. godine. Još dvojica, Henry Vestine i Kenny Edwards, nisu više s nama, a kroz Canned Heat ukupno je prošlo više od 40 članova. Danas bend prevode Larry Taylor i Adolfo de la Parra, koji su prvi puta ušli u sastav 1967. godine.

RENAISSANCE

renaissance-band-shot-2012U drugoj polovici 60-ih gotovo su svi članovi Yardbirdsa našli svoj neki novi đir (Clapton, Beck, Page...), a pjevač Keith Relf odlučio se zaploviti prog vodama te je osnovao Renaissance s još jednim bjeguncem iz Yardbirds, bubnjarem Jimom McCartyjem. Već nakon dva albuma obojica su napustila sastav, koji je, predvođen gitaristom Michaelom Dunfordom, svoje zlatno doba proživio krajem 70-ih. Bend se do danas raspuštao dvaput, a u njemu više nema ni Dunforda.

LITTLE RIVER BAND

Little-River-BandAustralski ‘softići’ osnovani su 1975. godine od strane Graehama Goblea i Glenna Shorrocka. Do kraja 90-ih obojica su, kao i ostali originalni članovi, napustili bend, koji je danas petorka s basistom Wayneom Nelsonom kao najdugovječnijim članom (od 1980. godine). U međuvremenu je kroz Little River Band prodefiliralo preko 30 glazbenika.

QUIET RIOT

Quiet-RiotAmerički glam veterani postoje od 1973., kada ih je pod imenom Mach 1 osnovao Randy Rhoads, kasniji gitarist Ozzyja Osbournea. Komercijalni uspjeh bend je doživio tek deset godina kasnije albumom ‘Metal Health’, kada je od originalnih članova u bendu bio samo pjevač Kevin DuBrow, a iz te, najuspješnije postave danas je u bendu samo bubnjar Frankie Banali. Legendarni Rhoads s nama nije još od 1982., a DuBrow od 2007. godine.