Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Guitar FightGodina je pri kraju, a u moru raznih lista i kompilacija najvažnijih glazbenih trenutaka 2015. godine valja izdvojiti i one manje lijepe.

I ove godine naslušali smo se i načitali prepucavanja i uvreda između pripadnika rock ‘aristokracije’, a najbezobrazniji su bili Roger Waters (ex Pink Floyd) i Sammy Hagar (ex Montrose, Van Halen).

Mastermind mnogih uradaka Pink Floyd, Roger Waters, oštro je kritizirao glazbenike koji se nisu odazvali njegovom bojkotu nastupa u Izraelu. Izraelsko-palestinski sukob nije omeo grupu Bon Jovi i Alana Parsonsa u održavanju koncerata u toj bliskoistočnoj zemlji. Waters ipak nije zazvučao toliko tolerantno u glazbenim okvirima kad je, na pitanje je li slušao glazbu palestinske hip-hop scene, odgovorio: Nisam, no ako pjesme nisu samo o parama i dupetu te izvođači ne nose šilterice na stranu, onda bi vrijedilo provjeriti. Watersov bojkot osudili su Amerikanci židovske vjere Adam Sandler i Howard Stern, između ostalih.

Bilo je i svađa glazbenika koji su dugogodišnji suradnici i prijatelji. Davida Crosbyja je uhvatila ljubomora kad je njegov kolega Neil Young svijetu predstavio novu (mnogo mlađu) djevojku, no ipak se kasnije javno ispričao pokrivši se ušima.
Ultimativni rock djedica, neuništivi Keith Richards iskoristio je pažnju pruženu mu u svjetlu izlaska njegovog novog solo albuma, ‘Crosseyed Heart’, da popljuje neke od najvećih i najuspješnijih rock sastava svih vremena. Po mnogima najbolji album svih vremena, ‘Sgt. Pepper...’ Beatlesa, za Richardsa je ‘smeće’, Metallica i Black Sabbath su ‘vicevi’, a Led Zeppelin ‘isprazni’. Naravno, izrekao je to nakon više od 30 godina života na ‘staroj slavi’ Stonesa te izdavši prvi solo album u preko 20 godina.
Bilo je i prepucavanja među slavnim ‘maškarama’ hard rocka: Dee Snider iz Twisted Sister optužio je Paula Stanleyja iz Kiss kako uzima sve zasluge za osmišljavanje vizualnog identiteta grupe, kad je prava istina da su Kiss ‘zamaskirali’ Peter Criss i Ace Frehley. To je bio samo početak svađe koja je otišla mnogo dalje.

Ipak, najdetaljniji je u svom blaćenju bio Sammy Hagar, nekoć pjevač velikana Montrose i Van Halen te mnogih drugih sastava. Hagar još uvijek, izgleda, ne može prežaliti odlazak iz Van Halen, gdje je uskočio umjesto Davida Lee Rotha i snimio nekoliko osrednjih albuma. Hagar je imao nešto za poručiti gotovo svakom članu Van Halen, a za Eddieja je ostavio one dvije najjednostavnije i najizravnije riječi.
Tako je izgledala 2015. godina kroz prizmu svađa i uvreda među rokerima, a ubrajanje glazbenika s pop, hip-hop i ostalih scena (country je također uvijek bio ‘vruć’ teren) zahtijevalo bi poveću studiju. Možda nekom drugom prilikom!