Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZAMP Inforgrafika

Na narudžbu Hrvatskog društva skladatelja, Ekonomski institut Zagreb je izradio opsežnu studiju pod nazivom „Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za autorsko pravo za komercijalne televizije i radio postaje“. Ovo je već treća studija iste ugledne institucije koja stručno ekonomski ocjenjuje cijenu autorskog prava u Hrvatskoj kao povoljnu za korisnike, u odnosu na cijene u drugim zemljama EU.

U Hrvatskoj HDS ZAMP ostvaruje prava za autore čija se djela javno koriste. Sukladno zakonu, cijena tih prava se određuje primjenom postotka na prihode od radijske odnosno televizijske djelatnosti.

Cijena autorskog prava za komercijalne radijske postaje kod nas je za 44,1% manja od prosječne europske. Prema trenutnom cjeniku za radijske postaje, Hrvatska je četvrta najjeftinija zemlja u Europi od trisedet zemalja obuhvaćenih studijom. Pri tom analiza ne uključuje popuste koje HDS ZAMP odobrava radijskim postajama u Hrvatskoj: 10% na ime urednog podmirivanja dospjelih obveza te 10% na ime točnog i pravovremenog dostavljanja podataka o emitiranim djelima.

Prosječna hrvatska cijena za komercijalne TV postaje za 10% je manja od prosječne europske. Ukupno devet zemalja ima višu prosječnu cijenu od Hrvatske a ni ovdje analiza ne uključuje već spomenute popuste. Za dvije komercijalne televizijske postaje (RTL, Nova TV) izvršeno je i vještačenje zastupljenosti glazbe u emitiranom programu.

Izdaci za prava glazbenih autora za komercijalne TV i radijske postaje u Hrvatskoj su dvostruko manji nego u Europi: kod nas na njih privatne televizije i radio postaje godišnje troše 0,49 eura po stanovniku, što je za 53% manje od europskog prosjeka koji iznosi 1,04 eura.

Osim Hrvatske, analizirano je ukupno 30 europskih zemalja: 23 zemlje stare i nove članice EU; zemlje zapadnog Balkana (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija) te zemlje uključene u Europski ekonomski prostor (Island, Norveška i Švicarska).

HDS ZAMP u ime nositelja prava prikuplja naknade od 23 komercijalne televizijske postaje (četiri nacionalne – RTL, Nova TV, CMC TV, Sportska TV - i devetnaest lokalnih) te ukupno 140 komercijalnih radijskih postaja.

Stručni tim EIZ proveo je analizu u tri segmenta:
- usporedba prosječne naknade za licencu za autorsko pravo za komercijalne RTV postaje u 30 europskih zemalja
- zastupljenost korištenja glazbe u programu Nove TV i RTL televizije
- usporedba društvenog troška rashoda za licencu u europskim zemljama i Hrvatskoj

EIZ dosad je izradio tri studije o cijenama autorskog prava u Hrvatskoj. Prva studija, "Određivanje ekonomski opravdane cijene kolektivne licence za ugostitelje", je utvrdila da su cijene glazbe za ugostiteljski ceh u Hrvatskoj značajno povoljnije nego u gotovo svim drugim zemljama EU. Cijelu studiju, objavljenu u svibnju 2014., pogledajte OVDJE.

Druga je studija, „Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za HRT" objavljena u lipnju ove godine, kao podloga za potpisivanje ugovora s HRT-om. Cijelu studiju pogledajte OVDJE.

Sve tri studije ustanovile su da je cijena licence za autorsko pravo, uzevši u obzir sve vrste analiza i usporedbi, za korisnike u prosjeku bitno niža od europskog prosjeka.

Cijelu studiju „Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za autorsko pravo za komercijalne televizije i radio postaje“ pogledajte OVDJE.

ZAMP Inforgrafika