Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

INmusicZanima vas koliko ruski milijarderi plaćaju poznatim glazbenicima za nastup na privatnoj zabavi? Htjeli biste sami napraviti nešto slično, ili čak razmišljate o organiziranju glazbenog festivala po vašem ukusu? Ili vas samo kopka koliko zvijezde zarade za jednu večer na turneji? Donosimo vam cijene nastupa preko 30 poznatih glazbenika.

 

Kings Of LeonKings of Leon – 345 000 eura
Južnjačka braća mogu biti vaša za samo... Ili: ‘Sex on Fire’, ‘Use Somebody’ i ‘Notion’ mogu biti izvedeni na vaš zahtjev za manje od 350 000 eura. Vjerojatno su tu uračunati i putni troškovi.

ColdplayColdplay – 400 000 eura
S obzirom da su jedni od najtraženijih bendova današnjice, 400 000 eura se ne čini pretjeranom svotom. Još kada znamo da 10% zarade od svakog koncerta daju u dobrotvorne svrhe, može se zaključiti da je dovođenje Coldplayja vrlo dobar posao.

Imagine DragonsImagine Dragons – 550 000 eura
Prije dvije godine bili su "najveći novi bend" u SAD-u, no nisu se opustili te i dalje rade na proširivanju svoje baze fanova. Simpatični četverac, s čak tri Daniela, je od medija dobivene laude odlučio dobro naplatiti – čak 550 000 eura po nastupu.

Michael BubleMichael Bublé – 550 000 eura
Moram priznati da bi Bublé bio sasvim dobra akvizicija za neki privatni božićni party, gdje bi otpjevao best-of američkog šlageraja i ‘utoplio’ srca i tijela prisutnih. Dobra akvizicija ne znači i povoljna, ali onda bi barem bilo prirodno zahtijevati i vrsni orkestar kao pratnju.

Blink 182Blink-182 – 550 000 eura
Gotovo svakog 20-neštogodišnjaka obuzme nostalgija kad se sjeti skate pankera Blink-182 i njihovih bezvremenskih hitova ‘All the Small Things’ i ‘What’s My Age Again?’. Blinkovci tu nostalgiju danas dobro naplaćuju, što još jednom dokazuje kako je punk puno lakše svirati nego živjeti.

Foster The PeopleFoster the People – 600 000 eura
Vlasnici megapopularnog hita ‘Pumped Up Kicks’ očito su se zaletjeli s procjenom vrijednosti svog nastupa, jer jedno je imati (samo) dva albuma iza sebe kakva ima Adele, a drugo je... imati jedan hit i ‘nešto između’.

AdeleAdele – 600 000 eura
Izvući Adele iz njene trenutne hibernacije bio bi pravi podvig. Ne sumnjam da su mnogi već probali, i to s mnogo većim ciframa od navedenih 600 000 eura.

GreenDayGreen Day – 600 000 eura
Iskusni punk rokeri sve su manje punk, a sve više nešto drugo (i manje dobro), no zašto ne platiti šestotinjak tisuća eura i natjerati ih da sviraju samo prva tri albuma. Možda započnu i mud fight u vašem dvorištu kao na Woodstocku ’94.

Brandon FlowersBrandon Flowers – 690 000 eura
Pjevač The Killers uz karijeru u bendu ganja i samostalnu, a dosad je izdao dva samostalna albuma. Mišljenja sam kako je iznos potreban za angažman Flowersa ipak prevelik te da je vjerojatno isplativije dovesti Killerse i naskakati se uz ‘Mr. Brightside’, ‘Smile Like You Mean It’, ‘When You Were Young’ i ‘Human’.
Bruno Mars
Bruno Mars – 815 000 eura
Tridesetogodišnji Peter Gene Hernandez nije od 2012. izdao album, no svoj zvjezdani status redovno održava odličnim suradnjama. Tako se na našim radio postajama još uvijek vrti ‘Uptown Funk’ Marsa i Ronsona, a, kako bi ga i vi čuli uživo, morate platiti nešto više od 800 000 eura.

The Black KeysThe Black Keys – 815 000 eura
Dovesti ovaj američki rock duo, koji zna biti praćen s još jednim ili dvojicom tour glazbenika, nije mala stvar. No, rado su slušani, vrlo cijenjeni i kod kritike i kod publike te, ako je njihov dan, mogu opravdati relativno visoku cijenu nastupa. Nas su prošle godine ostavili osrednje zadovoljnima.

MuseMuse – 830 000 eura
Često se može čuti komentar kako su Muse ‘precijenjeni’, no sad možemo reći da se to ne odnosi samo na omjer kvalitete glazbe i slušanosti. Bend još uvijek mami publiku nekoliko godina starim hitovima, no većina se slaže kako posljednja dva albuma nisu ništa drugo doli – fijasko.

Florence and the MachineFlorence and the Machine – 830 000 eura
Sumnjiva ozljeda spriječila je njihov nastup na ovogodišnjem izdanju festivala, no očekujemo kako će dogodine Flo i ekipa opravdati svaku lipu – i nas i organizatora.

Jay ZJay-Z – 830 000 eura
Rap mogul i za neke glava Illuminata među glazbenicima svoje repanje naplaćuje vrlo skupo, što je i razumljivo kada vidimo kako mu je vlastita glazbena karijera ustupila mjesto produciranju drugih izvođača te raznim poslovnim ulaganjima. Ako ništa drugo, ima velik izbor materijala kojim može razveseliti onog tko ga plati preko 800 000 eura: izdao je 12 albuma u 19 godina aktivne karijere.

EminemEminem – 830 000 eura
Za najvećeg bijelog repera svih vremena treba izdvojiti podjednako koliko i za jednog od najvećih ‘obojenih’ (u engleskom jeziku najprihvaćeniji izraz). Budući da je navodno još uvijek u naponu snage, čini se kako 830 000 eura nije previše za komercijalno najuspješnijeg glazbenika u SAD-u u 2000-ima.

Arcade FireArcade Fire – 1 100 000 eura
Najslavniji kanadski bend 21. stoljeća je još prije četiri godine bio dovoljno jeftin da si ga Inmusic festival može priuštiti. Danas svoje gostovanje cijene na preko milijun i sto tisuća eura, što djelomično mogu opravdati zaista velikom postavom – na nastupima ih je redovito barem 12 na pozornici.

The Rolling StonesRolling Stones – 1 220 000 eura
Rock institucija spremna je napraviti ‘a bigger bang’ za svakog tko ozbiljno računa sa sedam znamenaka. Iako gotovo 20 godina (neki će reći, gotovo 40) nisu izdali ništa vrijedno spomena, Stonesi i dalje privlače publiku, sponzore, medije... zapravo svakoga.

PrincePrince – 1 600 000 eura
‘Princ popa’ poseban je po svojoj eklektičnoj glazbi, stavovima, ali i cifri koju traži za nastup. Među navedenim glazbenicima traži najvišu cijenu.