Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Diskografska kuća Arista objavila je na CD-u glazbu korištenu u Netflixovoj igranoj seriji “The Eddy” od osam epizoda u kojoj glumi i u kućnom sastavu svira hrvatska jazz bubnjarica i skladateljica Lada Obradović koja već nekoliko godina živi i djeluje u Francuskoj. Zašto baš Lada Obradović kad u svijetu postoji toliko vrhunskih i atraktivnih jazz bubnjarica koje bi mogle sjajno odsvirati program suvremenog jazza kakav je odabran za seriju, primjerice Terry Lyne Carrington, Susie Ibarra, Cindy Blackman Santana (nova supruga Carlosa Santane), Sherie Marricle, Marilyn Mazur...?

Otvoren duh

Vjerojatno su na odabir, osim njezine glazbeničke vještine, utjecali image, osobnost, stav, karakter. Naime Lada Obradović je još od studentskih dana težila proširenju vidika, korištenju novih mogućnosti školovanja, napredovanja i stvaranja. Zato se, nakon preddiplomskog studija na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, nastavila obrazovati u Švicarskoj, a za novim umjetničkim izazovima traga u Francuskoj. Između ostalog obrazovala se u selfmenagementu, poboljšanju promocije vlastitih projekata i šou biznisu, jer smatra da su ta znanja neophodna za napredak i uspjeh u karijeri nekog glazbenika. Govorimo li o njezinim umjetničkim porivima, ona je glazbenica koja duboko proživljava ozbiljne, nerijetko mučne teme što obuzimaju njezine misli i snažno utječu na njezino stvaranje, bez obzira radi li se o problemima vezanim uz ekologuju, izbjeglice, baskućnike, diskriminaciju, (ne)brigu o djeci... Između ostalog aktivna je i u organizaciji dobrotvornih akcija. Sve to, uz njezin otvoren duh, svestranu umjetničku osobnost i studiozan pristup svim aktivnostima kojima se bavi, utjecalo je na to što je upravo ona dobila ponudu da glumi Katarinu, djevojku složenog karaktera, i svira u bendu čiji su nastupi svojevrsni light motiv u seriji. Zapravo, osim što je bila članica The Eddy Benda, također je morala glumiti.

Multikulturalni pristup

Na CD je uvršteno šesnaest skladbi koje su preuzete iz serije, a na setovima su snimane uživo, što je inače rijetkost u procesu stvaranja filmova, te četiri studijske snimke. Dakle većina snimaka ostvarena je na setu na kojem je snimana serija, u fiktivnom klubu The Eddy koji vodi poznati jazz pijanist Elliot Udo, kompleksan lik opterećen silnim ljubavnim, obiteljskim i partnerskim problemima. The Eddy Band je simboličan odraz multikulturalnog, modernog Pariza u kojem se odvija radnja, Naime, sastav je međunarodni, a uz Ladu Obradović čine ga isključivo profesionalni glazbenici: američki klavirist Randy Kerber, haićansko-kanadski kornetist, flautist i saksofonist Jowee Omicil, francuski trubač Ludovic Louis, kubanski kontrabasist Damien Nueva i poljska pjevačica i glumica Joanna Kulig, koja je jedina među njima profersionalna glumica. U nekim izvedbama kao gosti sudjeovali su pjevači Sopico, Amandla Stenberger, Adil Dehbi, Andre Holland, Jorja Smith, St. Vincent ili Julia Harriman, bubnjari Omar El Barkadui, Arnaud Dolmen, Yoann Danier ili Louis Moutin te alt saksofonist Benjamin Petit. Lada Obradović je iskustvo međunarodnog i multikulturalnog pristupa, što iznimno cijeni, stekla već na studiju na akademiji KUG u Grazu, a nastavila u raznim, ne samo vlastitim projektima. Zahvaljujući sjajnim glazbenicima, ali i skladbama koje su za potrebe serije napisali Glen Ballard i Randy Kerber, rezultat je iznadprosječan.

Neobuzdano i ludo

Radi se o, gledano uobičajenim jazza standardima, kraćim izvedbama (dvadeset skladbi) prilagođenima potrebama scena u seriji, ali one svakako mogu egzistirati zasebno, kao neovisna glazbena djela. Svaka sklada donosi svoju priču i atmosferu, ali omogućuje glazbenicima da iskažu svoje potencijale. U toj situaciji Lada Obradović nije imala puno prostora za solističke istupe, ali odlično se uklopila u sastav i dala doprinos izvrsnim jazz izvedbama u pratnji. Naime, kao i uvijek, glumi i sviranju pristupila je ozbiljno, savjesno i predano.

Zapravo, bilo bi lijepo da s ovim bendom poduzme turneju na kojoj bi izvodili spomenuti program s izvedbama kroz koje bi razvijali i proširivali sola. Naime, iz ovoga što su pokazali u relativno kratkim izvedbama, iako su uigrane i uvjerljive, možemo naslutiti da je njihova kretivnost bila sputana u okvire potrebe filmske glazbe. Primjerice, predivno je čuti Ladu Obradović u ludoj, neobuzdanoj, dinamičnoj izvedbi skladbe “The Eddy”, u drugoj, instrumentalnoj verziji odsviranoj u bržem tempu, kako luduje zajedno s kolegama u bendu, ali i praši kratki solo.

(Preuzeto iz Novog lista od 20. rujna 2020.)