Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

U utorak 17.10. u Muzeju za umjetnost i obrt održan je koncert pod nazivom Crème de la crema Catalana, na kojem su nastupili redom izuzetni glazbenici: Nuria Rial, Edin Karamazov i Antiphonus. Koncert je održan u sklopu ciklusa TRIADE V, kojim Antiphonus predstavlja blaga europske glazbe. Ova je večer bila posvećena Kataloniji, uz slavnu gošću Núriu Rial i njezinog baselskog kolegu Edina Karamazova.

U prekrasnom ambijentu foajea Muzeja za umjetnost i obrt publika je imala jedinstvenu priliku čuti glazbenu alkemiju koja nastaje suradnjom ovakvih izuzetnih glazbenika i uroniti u melos trenutno aktualne Katalonije.

3

Katalonska sopranistica Nuría Rial smatra se jednom od najboljih opernih pjevačica specijaliziranih za barokni i klasični repertoar. Diplomirala je glas i klavir na konzervatoriju u Barceloni, a od 1998. do 2002. bila je članica Konzertklasse Kurt Widmera na Glazbenoj akademiji u Bazelu gdje je stekla i solističku diplomu. Dobitnica je niza prestižnih glazbenih nagrada. Surađuje s eminentnim dirigentima kao što su Sir John Eliot Gardiner, Trevor Pinnock i brojni drugi. Edin Karamazov čarobnjak je na lutnji i gitari jedinstvene umjetničke vizije i istraživačkog duha koji ga vodi kroz stalno nove glazbene suradnje i eksperimentiranje s tehnikama i repertoarom za svoja dva instrumenta. Antiphonus već skoro 10 godina oduševljava hrvatsku publiku sjajnim koncertnim programima, od rane glazbe do suvremenih kompozitora. Triade je njihov redoviti ciklus koncerata u MUO, u kojem često predstavljaju i gostujuće umjetnike.

5

Ovu je sezonu otvorila doista uzbudljiva suradnja, koja je privukla brojnu publiku (''dvorana'' je bila dupkom puna). Koncert je otvorio Antiphonus, koji su zapjevali s drugog kata muzeja, u skladu sa svojom tradicijom kretanja po prostoru muzeja. Zatim su na pozornicu istupili Edin Karamazov (na lutnji za početak) i Nuria Rial koja je fascinirala svojim anđeoskim glasom, a kroz ostatak koncerta čuli smo najrazličitije kombinacije glasova i lutnje, odnosno kasnije i gitare. Na repertoaru su bili španjolski skladatelji kao što je Katalonac Mateu Fletxa, slavni Manuel de Falla, suvremeni kompozitor iz Barcelone Bernat Vivancos, a bilo je tu i ponešto tradicionalnog repertoara Antiphonusa kao što je Monteverdi. Nakon oduševljenog pljeska publike, glazbenici su se vratilii i za bis izveli jednu katalonsku tradicionalnu božićnu pjesmu. Bilo je to sjajno otvorenje ciklusa Triade i zasad jedan od uzbudljivijih koncerata ove glazbene jeseni.

2

4