Klasična glazba

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Božićno koncert Zg filharmonija i Inva Mula 1Klišej naslov za koncert koji je bio sve osim klišeja. Pogled na program Božićnog koncerta Zagrebačke Filharmonije nije otkrivao ništa posebno. Malo Griega za lagani uvod, malo Verdija da zvijezda večeri Inva Mula pokaže što može, pa kasnije tradicionalni božićni napjevi koji su se produžili i u bis.

Kratki program naizgled uobičajenog Božićnog koncerta nije odavao da će ga drukčijim učiniti ljudi koji su se našli na pozornici.
Božićno koncert Zg filharmonija i Inva Mula 5To se prije svega odnosi na Vokalni ansambl Husar & Tomčić. Da se razumijemo – ne radi se o standardnom vrhunskom zboru. Ako želite u Lisinskom čuti npr. Mozartov ili Verdijev Requiem angažirat ćete Goranovce, kao i uvijek. Ako želite čuti Zbor Židova iz Nabucca u najboljem izdanju otići ćete u splitski HNK. Ali ako želite nešto što unatoč vokalnoj nesavršenosti odudara od norme, Husar & Tomčić su prilično zanimljiv izbor. Teško ćete s nekim drugim zborom na pozornici Lisinskog vidjeti toliko energije i osmjeha na licima kombiniranih s nizom za klasične skladbe netipičnih gesti, od plesa do beat-boxanja. Nažalost, vokalni nedostatak snage znači da Husar & Tomčić nisu u stanju dostići onu ludu energiju kojom npr. spomenuti Goranovci ispune dvoranu svojim Dieas Irae. Za nešto približno morali su koristiti razglas koji je povremeno potpuno ubio atmosferu koncerta. Najviše se to očitovalo prilikom onih „hitovi“ božićnih napjeva kada se dirigent Ivo Lipanović okrenuo prema publici. Očekivali bi užasno glasnu publiku čiji glasovi prožimaju dvoranu, a dobili smo zbor preko razglasa i publiku koja je većinom nezainteresirano gledala u Lipanovićevo dirigiranje, da bi po završetku skladbe sami sebi oduševljeno pljeskali. Šutnja se, eto, isplati i kad ne bi trebala.
Božićno koncert Zg filharmonija i Inva Mula 7O pravoj zvijezdi večeri, albanskoj sopranistici Invi Muli već je sve toliko puta napisano. Svaki „bravo“ koji je došao iz publike nakon njenih dionica bio je iskren i spontan, tihe dionice bile su toliko tehnički savršene da su bez problema (i bez razglasa) ispunjavale dvoranu. Već dugi niz godina definitivno top 5 sopranistica u svijetu ne može napraviti grešku ni da želi, čak ni kad se Zagrebačka filharmonija za to pokuša pobrinuti.
O čemu se radi – već godinama na ovom portalu pišemo kako Zagrebačkoj filharmoniji kronično nedostaje pravi šef dirigent. Prije šest godina sugerirali smo maestra Ivana Repušića kao jedinu hrvatsku *moguću* dirigentsku zvijezdu. Što se od tada dogodilo s Repušićevom karijerom valjda znate i sami (hint: Berlin). Zagrebačka filharmonija konačno nakon godina muke od ove sezone ima novog šega dirigenta. Također mlada zvijezda u usponu, ali ne Hrvat Repušić, nego Danac David Danzmayr koji prema svemu sudeći djeluje kao pravi pogodak, pa mu se isplati dati vremena da pokaže što zna. Maestro Ivo Lipanović kao sinoćnji dirigent svakako je jedan od najboljih koje imamo, još se sjećamo koja čuda je pred par godina izvodio na Splitskom Ljetu.
Božićno koncert Zg filharmonija i Inva Mula 7S druge strane, prigovarati sitnim nesavršenostima djeluje suvišno na koncertu na kojem je zbor razglasom zagušivao dvoranu. Sve to pada u vodu kada imate zbor koji unatoč svim navedenim problemima uspije biti ne bolji, nego jednostavno drukčiji od svega ostalog. To je ono što koncerte čini magičnim, i to je ono što je ovaj Božićni koncert pretvorilo u (ne-klišej) božićnu bajku.