Klasična glazba

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DSC 0756

U sklopu ciklusa Lisinski subotom 2.12. u Velikoj dvorani Lisinskog nastupio je Thomas Ospital, nova svjetska orguljaška zvijezda.

1

U utorak 17.10. u Muzeju za umjetnost i obrt održan je koncert pod nazivom Crème de la crema Catalana, na kojem su nastupili redom izuzetni glazbenici: Nuria Rial, Edin Karamazov i Antiphonus. Koncert je održan u sklopu ciklusa TRIADE V, kojim Antiphonus predstavlja blaga europske glazbe. Ova je večer bila posvećena Kataloniji, uz slavnu gošću Núriu Rial i njezinog baselskog kolegu Edina Karamazova.

1

Zagrebačka filharmonija koncertnu sezonu 2017./2018. svečano je otvorila u četvrtak, 21. rujna 2017. godine u 19:30 sati u Hramu glazbe – Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncert otvorenja sezone prvorazredni je kulturni događaj kojem su prisustvovali i brojni predstavnici kulturnog i političkog života Hrvatske.

Capella Cracoviensis

U utorak 27. lipnja otvorene su ovogodišnje Večeri na Griču, ljetni glazbeni festival koji se održava na atmosferičnoj lokaciji atrija Klovićevih dvora.

IMG 3215

Disclaimer: s ovog koncerta otišao sam na polovici druge pjesme. Teoretski je moguće da se nakon toga potpuno promijenio stil koncerta, da su sve loše stvari magično profunkcionirale i da se u Areni mogla čuti dobra glazba. Teoretski je moguće. U praksi - čisto sumnjam.

Ivo Pogorelić

Već tradicionalno, pred sam kraj još jedne sezone Lisinski subotom, Ivo Pogorelić izazvao je veliko zanimanje publike te do zadnjeg mjesta ispunio Lisinski. Impresivna karijera na kojoj mu zavide mnogi uz prašinu koju diže svakim svojim nastupom; postao je kultna ličnost klasične glazbe i primjer uspjeha kakav se u čistoj klasičnoj glazbi na našim prostorima dosad i nije ponovio.

Bo Skovhus 3 

Kraj druge sezone Lisinski Arioso protekao je u intimnoj atmosferi za koju su se pobrinula dva velika umjetnika - bariton Bo Skovhus i pijanist Stefan Vladar. Njihovo viđenje ciklusa pjesama "Lijepa mlinarica" Franza Schuberta ovjekovječili su na najnovijem albumu, a i predstavili ga zagrebačkoj publici.

Ekaterina

Kroz najveće lirske operne hitove publiku ciklusa Lisinski arioso sinoć su proveli Ekaterina Siurina i Charles Castronovo uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Tončija Bilića. Bračni par u čiju se magiju interpretacije kunu mnogi svjetski kritičari predstavio je najbolje od talijanske i francuske opere. Pojedinačno su također nastupili na pozornicama najvećih svjetskih opera, stoga su očekivanja bila iznimno velika.

MBZ 2017 1

Ulazak u svijet 29. Muzičkog biennala Zagreb bio je uzbudljiv, nov i bajkovit. Glazbeno-scenska uprizorenja suvremenog čitanja drevnih priča bila su mamac za mlade znatiželjnike, ali i poziv odraslima, spremnima za iznenađenja, na upoznavanje nekih novih-starih bajkovitih svjetova.

Repušić 5

Iza maestra Ivana Repušića zavidna je karijera. Dirigirao je nizom opera u Državnoj operi u Berlinu, Hamburškoj državnoj operi, Semperoper Dresden, a od iduće sezone preuzima dužnost šefa dirigenta Minhenskog radio orkestra. Tamošnja je publika navikla samo na najbolje, stoga su očekivanja sinoć bila prilično velika.

Disney u Lisinskom 1

Odvojiti Disneyjeve animirane filmove od njihove glazbe znači osiromašiti ih za onu nedodirljivu magiju kojom redovito zrače. Jest da su produkt korporativne mašinerije, ali naši korporativni gospodari očito imaju ideju kome u ruke dati oblikovanje njihovih ideja – konačni produkti su redovito očaravajući.

12845Što li mu je samo prolazilo glavom tih nekoliko sekundi tišine prije početka velikog recitala? Izgledao je napeto, ali ponosno, unutar je sigurno tinjao uragan jer je trebalo oduševiti rasprodanu dvoranu Lisinskog, prepunu znatiželjnika, no bilo je i zlobnih skeptika.

Simfonijski orkestar HRT-aNa programu drugoga ovomjesečnog koncerta Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda našao se Drugi koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederica Chopina, koji je s HRT-ovim simfoničarima majstorski odsvirao talijanski pijanist Pietro De Maria.

010Na današnjoj konferenciji za medije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ravnatelj Dražen Siriščević pozdravio je sve ljubitelje glazbe i one koji će tek postati ujedno predstavljajući hrvatskog pijanistu mlađeg naraštaja Aljošu Jurinića. 

12580Puhaći Berlinske filharmonije ekipa su šaljivdžija koja nas na društvenim mrežama često uveseljava dogodovštinama s proba i nastupa diljem svijeta. Zabavljaju se, a istovremeno kvalitetom oduševljavaju najzahtjevniju publiku.