Festivali
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Koprivnička udruga MAK (Mladi, Akcija, Kultura) dokazala je svoj velik potencijal perfektno organiziravši treći po redu M:A:K Festival koji se održao u Domu mladih u Koprivnici. Festival se dešavao kroz tri dana, a mi nudimo pogled na izvještaj sa subotnjeg ska/punk/rock koncerta…

Prostor Doma mladih i tamnošnja dvorana i nije najidealniji koncertni prostor iz par razloga. Fali joj malo duše klupskog ambijenta, sve je previše «fino» i parketno, prekriveno tepihom, zabranjeno je pušenje i unošenje tekućine i sve to pomalo ubija atmosferu. Međutim, subota je u programu M:A:K festa nudila koncert slovenske ska/punk/reggae/crossover atrakcije Elvis Jackson uz potporu hrvatskih punk rock snaga Grupe tvog života, Gužve u 16ercu te koprivničke metalcore/pop punk skupine Pillow Pack.

I upravo su ovi posljednji bili oni koji su prvi krenuli sa svirkom, ali Pillowci su ostali bez veće potpore posjetitelja, a razloga je par. Iako su Packovci lokalni bend za koje bi pomislili da će ih pogledati barem kolege iz ulice i faksa, čak se niti to nije dogodilo, barem ne u nešto većem broju. I dok je većina posjetitelja ispijala svoje piće ispred Doma i u atriju lokalnog puba, ispred pozornice smjestilo se par zainteresiranih koje bi se moglo na prste izbrojati, a koji su došli podržati PP. Inače, bend je počeo kao klasičan hrvatski punk rock sastav da bi danas zvučao kao klasičan pop punk u kombinaciji sa ultromdernim metalcore zvukovima. Valja spomenuti odlično raspoloženog gitaristu sa naočalama koji se trudio i uživao u svirci bez obzira na mlaku publiku.

Odmah nakon Packovaca, red je došao na osječku Grupu tvog života. Izvrsni punk rockeri puni humora i dobrih vibracija odradili su svoje hitove pred nešto više ljudi nego prijašnji bend, ali i dalje je mlaka atmosfera uništila pozitivan duh ovog benda koji slovi kao jedan od boljih u državi. Glavna odlika GTŽa su britki tekstovi puni humora i ironije i to je ono što sve pankse i danas napaljuje, Tvoji idoli, Tamara, Voda leti, sve su to lakopamtljive pjesme iz pjesmarice svakog punk rockera koji imalo prati hrvatsku scenu.

Osječki niz nastavili su i momci iz Gužve u 16ercu koji su bili odlično prihvaćeni jer se upravo na njima dvorana konačno ispunila i počela biti aktivnim sudionikom ovog koncerta. I oni su otprašili svoje hitove kroz 45 minuta odsviravši sve svoje hitove, naravno, Vođa plemena i dalje izaziva sjaj u očima svakog panksa koji nosi palestinku i majicu od Ramonesa.

Sve je to na kraju bila samo uvertira za zvijezde večeri, Slovence Elvis Jackson koji su dobrano iznojili konačno vrlo dobro ispunjenu dvoranu. Jacksoni su teško opisivi nekome tko ih nikad nije slušao jer je njihov zvuk jedan velik mješung punk rocka i ska ritmova, a sve je začinjeno metal solažama i reggae efektima. Sve zajedno, vrlo su energični i dinamični i imaju odličan kontakt sa publikom za koji je ponajviše zaslužan njihov vokal koji je neprestano izvodio svakojake grimase i razne akrobatske skokove kako bi podigao tenziju.

No oni koji su Elvise gledali barem jednom prije Koprivnice, znaju napamet svaki korak benda jer je njihov nastup takav otkada zapravo i sviraju. Luftići, baloni, karirana odjeća, ulizivanje publici, pjesme sa bisa, sve je na svome mjestu i nije se promijenilo i to je pomalo ubijanje spontanosti i improvizacije koja svaki koncert čini svojevrsnim umjetničkim djelom. Na kraju krajeva, Elvisima treba priznati kako su napravili odličnu atmosferu i rasplesali sve posjetitelje i tako ostavili odličan dojam na cijeli M:A:K festivalski večernji koncert koji je do njih izgledao prilično otužno.

Za kraj treba još jednom odati priznanje organizaciji festivala i samog koncerta na kojem nije bilo kašnjenja bendova, nije bilo incidenata niti nabrijanih redara koji ne dopuštaju stage diving i sve je prošlo u odličnom redu. I dok je Organizirani kaos spao na najniže grane otkada Kutina ima taj festival (koji se uzgred rečeno održao iste večeri kada i MAK), M:A:K festival pokazuje odlične znakove prosperiteta i možda upravo zamijeni legendarni kutinski festival ako će i dalje svake godine ustrajati na bendovima sa alternativne i underground scene umjesto da troše svoj budget na skupocjene «zvijezde» hrvatskog mainstreama.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima