Festivali

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kao drugi bend četvrtoga dana INmusica #15 na World Stageu nastupila je Šiza, post-punk dvojac iz Koprivnice. I premda su nastupili u ranijoj satnici, zbog čega se publika tijekom neopisive sparine još držala one u to vrijeme škrte sjene, iako znamo u slučaju sparine jednostavno nema pomoći, ovaj uistinu impresivan drum & bass bend iz Koprivnice ostvario je izuzetno impresivan nastup.

Inače, Šizu čine bubnjar Marko Kuhar (Overflow, OSA, Rens Argoa) i basist/vokal Bruno Antolić (Suho Grlo Nos, Letarg), iskusani glazbenici koji su kroz aktivnosti navedenih bendova u ranijim bendovima već obogatili hrvatsku alternativnu scenu. Dojmljiv im je bio sam ulet na stage , jer su nakon što su s matrice, iz zvučnika pustili klasičnu, dobro znanu pjesmu "Tata kupi auto" Ive Robića i Zdenke Kovačiček (kao djevojčice), a onda su sredinom pjesme uletjeli izuzetno efektno svojom žestokom pjesmom "Oprostite, oprostite, oprostite…".

šiza

I tako su odmah, onako na prvu, dokazali da sviraju nevjerojatno čvrsto i žestoko te da i u toj nekako dvočlanoj postavi mogu i te kako dobro funkcionirati. Naime, s bubnjevima i basom, ako se umije i zna, moguć je totalni rastur, ukoliko se bubnjar i basist naravno razumiju. U ovom slučaju, pokazalo se da pri tome nema ni najmanje dvojbe.

Nakon toga su odsvirali pjesmu su „Mesi (ja)“ , što bi se reklo, duboko proživljeno. Pri tom. ako ste ikada sumnjali da se na basu mogu izvesti ujedno i zanimljivi riffovi, odustanite, razuvjerit će vas ovaj kreativni bend, jer upravo to se mogli čuti u ovoj pjesmi. Fantasična im je bila ta promjena dinamike pjesme od žestoke rokačine do nekih poprilično sentimentalnih elemenata. Nanizala je Šiza još žestokih pjesama sa svojeg poprilično zapaženog albuma kreativnog naziva - „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem,“ a sve su im bile ritmički savršene, žestoke, ali i progresivne u nekim segmentima.

siza

Premda su u bendu tek dvojica, zbog vješte tehnike sviranja, žestine i dinamike, zvuče popunjeno i izuzetno snažno. Solaže na basu podsjećaju na zlatno doba rane "Discipline kičme", ali što je bitnije, dečki izgaraju na sceni, vokal je silovit, povremeno i nježan, a Bruno uz sva čuda koja izvodi na svom instrumentu, istovremeno pronalazi vremena i za atraktivan scenski nastup. Stigao je Buruno pozvati publiku da digne srednji prst u zrak i zaviče glasno "Boli me pipi!", što je bilo zabavno i nadasve atraktivno. Pred kraj nastupa su se predstavili, te toplo zahvalili svima koji su došli u ovaj rani sat. Bruno je zastrugao basom po mikrofonu i napravio neopisivu mikrofoniju, a potom se naklonio publici i bacio trzalicu u publiku. Ukratko, dečki su ostvarili izuzetan nastup, a Šizu svakako treba pratiti u nadolazećim izdanjima.

Setlista

Intro: „Tata kupi mi auto“
Oprostite, oprostite, oprostite
Mesi(ja)
Zamka snova je da spavaš
Zavijanje
School
Suze sina razmetnoga
Skromnost
Zebra
Prsa

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu