Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na drugom danu INmusica zapažen nastup na World Stageu imao je i zagrebački bend Šumski. Možda su trebali nastupiti u Šumi striborovoj, ali nisu, već na World Stageu. Pokazali su se kao jedan izuzetno kvalitetan i uvježban bend, pravi spoj kreativnosti, kvalitetne glazbe i neposredne komunikacije s publikom.

Inače, osnovani su 1991. godine, pa se im se tijekom vremena postava ponešto mijenjala. Sadašnju čine: Marin Juraga (vokal i gitara), Kornel Šeper (bas i vokali), Viktor Krasnić (bubnjevi), ali su pojačani trubačem Igorom Pavlicom, dodatnom gitarom, klavijaturama i violončelistom. Šumski se ne povode za nekim novim glazbenim stilovima i furaju svoje. Za sebe kažu da sviraju afro, kraut, new wave, avangardni pop, progresivni rock i cartoon music. Do sada su objavili: „Lov na vile“ (1993.), „Safari“ (1995.), „Baba spava“ (2000.), „Ronioci“ (2003.), zatim su bili u nekom stanju hibernacije, ali se probudili i onda, nakon 15 godina, objavili svoj peti studijski album – „Ostrvo ledenog kita“ (2018.).

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 8765 result

Svoj su četrdeset i pet minutni nastup na World Stageu otvorili pjesmom „Ostrvo ledenog kita“, izuzetno efektnom skladbom, koja me je glazbeno ugodno podsjetila na Haustor, a i tekst joj je sasvim poetičan: „Iza tebe mjesečeva sjena / Čak i kada dišeš gorski zrak / Na poljima gdje je rosa snena / U zasjedi te čeka mrkli mrak, mrkli mrak…“. Ipak, do izražaja je došao jedan tehnički problem koji nije imao veze s bendom, a to je - preglasan bas koji bi ponekad zaglušio ostale instrumente. Istovremeno je ponovno počela škropiti kišica, stara pratiteljica INmusica. „Izgleda da je počelo padati“, zaključio je Marin, a netko je iz publike veselo dobacio: „Pada kiša, ubi miša!“. Potom su najavili „Vinodol“, kao jednu dobru stvar s novoga albuma, te se pokazalo da to ona uistinu i jest. Publika je zadovoljno odobravala sve što su čuli, a Šumski nam je s pozornice veselo poručio: „Posjetite nas na našoj stranici, uplatite koju kunu, euro, dolar ili jen…“, što je zazvučalo vrlo simpatično.

20220621195747 IMG 8827 result

Odsvirali su plesnu i dinamičnu pjesmu „Jednoga dana“ pri čijoj izvedbi smo mogli uživati u vrlo zanimljivom solu izvedenom na violončelu, a nakon „Melankolije“ su na engleskom najavili iduću pjesmu o prijateljstvu. „Prijatelji se sele na selo“, pjesma je složenog ritma u kojoj me glas i tekst podsjetio na EKV. Ponovno su nam se obratili na engleskom i rekli da će nam sada Kornel (basist) ispričati nekoliko viceva, na što se ovaj tek nasmiješio i rekao: „Drugi puta…“ „About Rabbit and Fox…“, nastavio je Marin opuštenu komunikaciju s publikom.

sumski

Nakon lagana, ritmična i odlične pjesme „Pravi izlaz“, optimističnoga teksta („Ovo bi moglo biti / Pravo rješenje za nas / Zapamti ovaj trenutak / Mjesto datum i sat / Premda slutimo propast / Možda doći će spas / Jer ovo bi mogao biti / Pravi izlaz za nas…“), Marin je uskliknuo: „Ali to nije sve… Za samo 9, 99 dobit ćete još jednu, odličnu stvar, šteta što je niste čuli do sad…“. Odsvirali su „Ubićemo“, pjesmu vrlo zanimljiva aranžmana sa perfektnim solom na trubi i bubnjevima. „Nadam se da vas nismo ubili…“, zaključio je Marin, nakon što se smirio pljesak. Potom su izveli "Djedicu", pjesmu zanimljivih ritmičnih i gitarističkih rješenja te kao posljednju, pjesmu "Zidovi“ zanimljivoga teksta („Noć je stigla / Policijski je sat / Trgamo plakate / Počeo je rat // Vremena je još malo / Cijedi ti se znoj / Al’ zidovi su čisti / I osjećaš se svoj…“) u kojoj je posebno do izražaja došao ritam gitarist.

sumski

Na kraju ovog vrlo kvalitetnog nastupa Šumski su se zahvalili publici te najavili da im uskoro izlazi nova ploča. Vjerujem da će im i ova ploča, kao i one prethodne, biti vrlo zanimljiva.

Preostale fotografije s koncerta pogledaj OVDJE.

Setlista

1. Ostrvo ledenog kita
2. Vinodol
3. Sestra
4. Jednoga dana
5. Melankolija
6. Prijatelji se sele na selo
7. Pravi izlaz
8. Ubićemo
9. Djedica
10. Zidovi

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje