Festivali

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Prvi dan INmusica zatvorio je bend Afrodelic. Njihov koncert bio je posljednji koncert i to u satnici od 1:00 s predviđenim trajanjem od sat vremena.

Još su trajali završni taktovi Killersa dok sam se uputio prema Hidden Stageu. Naime, nadao sam se da ću dođem li dovoljno rano, prišuljati pozornici i uspjeti uslikati setlistu, kojom bih si uvelike pomogao složiti nešto o ovom intrigantnom, ali slabije mi poznatom projektu Victora Diaware. Vjerujem da je mnoge zainteresiralo ono što se moglo pročitati u najavi koncerta, a tiče se same njegove biografije: Victor je sin poznatog pisca Gaoussoua Diaware, rođen je u Litvi, odrastao u Maliju, neko je vrijeme živio u Irskoj i Njemačkoj, a potom se vratio u rodnu zemlju. Na taj način se i upoznao s pojmom world music. U Litvi je imao poznati bend Skamp s kojim je objavio čak osam studijskih albuma. Istovremeno, radio je kao glazbeni producent te vodio jedan od najpopularnijih klubova u Litvi, Loftas. Projekt Afrodelic pokrenuo je 2018. godine, spojivši etno elemente afro glazbe sa zapadnim utjecajem funka, trancea i disca. Album „Dusunkun Hakilli“ snimao je u Maliju s lokalnim glazbenicima.

Kad sam stigao, nije bilo gotovo nikoga, a Victor je na stageu ugađao svoju gitaru. Skupio sam hrabrost i onu novinarsku pomalo drskost te prišao članovima benda pokraj pozornice te uz smiješak zatražio ako je ikako moguće da mi dopuste slikati njihovu setlistu. „Hm… Možda je bolje nakon koncerta?“, ubacio se perkusionist. A Victor se nasmijao i susretljivo rekao: „Setlist? Koja setlista? Nemam napisanu setlistu… Imam je u svojoj glavi.“ I smjesta mi je spremno, uljudno i simpatično ukucao naslove pjesama izravno u moj mobitel. Neizmjerno sretan, zahvalio sam im se te im poželio sreću, a oni meni da uživam u njihovom nastupu.

afro

U međuvremenu, Hidden Stage se popunio do zadnjega mjesta, a uskoro se moglo vidjelo i zašto.
Na početku, Victor nas je sve toplo pozdravio, rekao da mu je to prvi nastup u Hrvatskoj i upitao nas jesmo li spremni krenuti na putovanje. I već se prva pjesma pokazala se kao zanimljiv spoj afričke etno glazbe i funky ritma uz atraktivne gitarističke solo dionice tijekom kojih se Victor popeo na zvučnike i tako se potpuno približio publici. Nevjerojatne su te njihove perkusije, kombinacija nekog oblika ksilofona, kongi i klasičnih rock bubnjeva. Tijekom nastupa Victor je odlično kombinirao samplove na kojima su bili snimljeni dodatni ritmovi i ženski prateći vokali, ali činio je to nenametljivo jer se najveći dio glazbe izvodio upravo pred nama. Nevjerojatan je Victor bio u svojim poprilično hendrixovskim solaža, basist Boris (inače odrastao u Hrvatskoj) svira također melodijski i ritmički fantastično, a svirač kongi je upravo fantastičan. U nekoliko se navrata popeo na zvučnike, svirao solo dionice, zadavao nam ritmičke zadatke koje smo pljeskanjem trebali ponoviti. Svi su bili rasplesani, raspoloženi, a Victor pristupačan i komunikativan. Bio je to pravi Party i da nije satnica strogo određena, potrajao bi siguran sam još barem pola sata. Što je najljepše, uživali smo podjednako, kako oni na pozornici tako i mi u publici.

Afrodelic su svim prisutnima svakako bili poseban doživljaj i nagrada za najizdržljivije. A za mene osobno, jedno novo glazbeno otkriće koje svakako treba i ubudućnosti popratiti.

Setlista

1. I tara fan fan
2. An ka taa
3. Je n,aime pas les fetes
4. Desert dub
5. Weleli
6. Weleli remux
7. I tara fan fan remix

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje