Festivali

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Konačno smo dočekali i taj dan nakon dvije (gladne) godine! Za nekoliko će trenutaka na glavnoj pozornici najveći hrvatski open-air festival otvoriti bugarski elektro-rock sastav Nocktern - pobjednici INmusic Breakthrough festivala prema odabiru publike održanog u suradnji s Europavoxom. Grupu Nocktern osnovao je Stoimen Stoyanov 2006. te su diskografski debitirali 10 godina kasnije u vidu EP-a "No Sugar Added". Stoyanovu se 2020. priključio bubnjar Boris Malevanov te godinu kasnije i gitarist Dido Peshev. U ovoj su formaciji snimili nekoliko singlova te album prvijenac pod nazivom 'Scavengers'. Naš novinarsko-fotografski tim i ove godine za vas uživo izvještava s Otoka mladosti. Budite snama.

IMG 20220621 002501

Nocktern nas uvode u prvi festivalski dan

Koncert je započeo glasnim i dubokim frekvencijama u stilu alfa valova popraćen šuštanjem na činelama bubnjara Malevanova te elektronskim zvukovima proizvede ih na Stoyanovljevom midiju. Popraćen ambijentalnim tonovima, jakim promjenama dinamike zahvaljujući Malevanoljevim teškim udarcima po tomovima. Nakon ovog ambijentalnog uvoda krenula si svojim teškim instrumentalima u kombinaciji s elektronskim i akustičnim beatovima na bubnjevima, space rock gitarama uz efektima iz Stoyanovljevog sintisajzera.
Stoyanov je pozdravio nazočne predstavivši bend iz Sofije i zahvalio publici na dolasku.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS 6D 5479

Teško je Nocktern svrstati u žanrovske okvire. U jednu ruku zvuče zaista žestoko s teškim riffovima na gitarama i bubnjevima uz ambijentalne zvukove na sintisajzeru koje Stoyanov začini vokalnim dionicama što variraju od Trenta Reznora, preko Briana Molka iz Placeba pa sve do žestine kakvu je i sebi imao Peter Steele kad bi silovito iskoristio svoju znanu rašpu. Navedenu je rašpu Stoyanov dodatno začinio distorzijama na vokalu. U drugu ruku, sadrže elemente tvrde i progresivne elektronike.

Zatvorili su koncert nakon pola sata glazbene uživancije stvarčugom The Great Silence čiji je aranžman pun dinamičkih promjena učinio finale grandioznijim. Iako Nocktern čini trojac, njihov opus karakterizira pun i žestok zvuk, a baseve uz one elektronske iz sintića nadomješta i Malevanovljev silovit kick. Sve u svemu, izuzetno zanimljiv, moderan i pomalo avangardan bend kojega se definitivno isplati proučiti.

Zahuktavaju se svirke domaćim snagama

Usporedo s Nockternom na Main Stageu, nekoliko desetaka metara na World Stageu svoj su četrdeset minutni nastup odsvirali The Splitters, mladi rock bend iz Splita kojega čine dva para braće. Sviraju žestoko s primjesama Southern rocka, kombinirajući hrvatski i engleski govorni izričaj. Unatoč ranoj satnici, njihov nastup popratilo je nekoliko desetaka zadovoljnih gledatelja. Od pjesama izveli su zapaženu "Barbaru", "I Wanna Scream" i "Discobabe".

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS 6D 5484

Benston

Nakon The Splittersa, na istome Stageu krenuo je nastup Benstona, novog Šilljinog projekta. Izgleda da Šiljo nije samo promijenio frizuru, već je proširio i glazbene horizonte. Sami za sebe kažu da je Benston "svemirski kauboj i glazbeni putnik istraživač, Zaljubljenik u disco, afro beat, Talking Headse i Davida Bowieja". Inače su super-grupa jer ih čine vrhunska imena, glazbenici s alternativne scene: DT Šiljo (Gatuzo, ex Majke), Marin Živković (Porto Morto, Mary May), Zoran Čalić (ex Majke, Zoran Čalić Band, Big Foot Mama) te Krešimir Leko. Prvi album "Sad sam tu" snimili su u PurpleCat studiju, uz spontano druženje i jammanjenastala ideja za povezivanjem glazbenih „sličnomišljenika“ kroz projekt Benston. Podsjetili su nas na Rolling Stonese, jer ni kod njih nema stroge podjele tko svira ritam, a tko solo gitaru, već se vješto isprepliću. Plesni su i podižu raspoloženje, a odsvirali su nam svoje hitove: "1000 ljudi", "Nema sumnje" i mnoge druge. Glazbeno su cjeloviti, uvježbani, zvuk im je pun i ritmički moćan, tekstovi dojmljivi, a Šiljin glas uobičajeno uživljen i desperatan.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS 6D 5484

Paul The Walrus

Simpatični zagrebački pop rock/indie rock sastav Paul The Walrus započeo je svoj nastup nešto prije 18h, a predstavili su se dvojezično. Dečki u potpunosti opravdavaju laskavi nadimak "istočnoeuropski Beatlesi", i to iz one "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" faze začinjeni suvremenim indie prizvucima s naznakom psihodelije. Izuzev navedenih Beatlesa u njihovom je zvuku čujan utjecaj ranih Arctic Monkeysa, ali i Fratellisa te Pixiesa. Tijekom nastupa najavili su i nadolazeći debitantski album. Njihov zvuk karakteriziraju ritmične gitarističke dionice veselog ugođaja, no nemojmo zanemariti činjenicu da bitan utjecaj na cjelokupni doživljaj njihovog nastupa čine animacije na videozidu koje potpisuje Mirta Filipović. Prije zaključne stvari znatiželjno su proučili omjer domaće i strane publike te zatvorili nastup na pozitivnu notu kao što su ga započeli uz vidno oduševljenje s obje strane pozornice. Svojim miješanim utjecajima Paul The Walrus pripada samom vrhu prosperitetnih bendova indie/pop rock žanra u Lijepoj našoj te s nestrpljenjem čekamo njihov prvijenac i želimo im bogatu i uspješnu karijeru!

Setlista

1. Jack The Ripper
2. Not So Sweet
3. I Know I Won't
4. Apple Tree
5. I'm Not There
6. Queen
7. House By The Sea
8. Shade
9. No One Quite Like Me

Hidden Stage ima svoje adute

Već je opće poznato da Hidden Stage čuva skrivene dragulje INmusic festivala. Danas su ga od 19 sati preuzeli žestoki zagrebački školski bend čiji nastup karakteriziraju čvrste i sirove dionice ritam sekcije začinjene melodičnim fillovima na bas gitari, "grungey", a ujedno i psihodeličnim riffovima na gitari, klavijaturama kakve smo imali prilike čuti u tvrdim rock stvarima iz osamdesetih te ponekad minimalističkim, grubim post punk vokalima nalik onima Johna Robba iz Membranesa, Joea Talbota iz Idlesa i sličnih. Svoju polusatnu mješavinu žestine i siline uspjeli su zaključiti i jednim bisom te time svoj nastup u svojim očima, a i očima publike koja na bisove na ovakvim festivalima nije navikla učinili nezaboravnim na više načina.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 7041

Hinds

Na samom ulazu festivala već se osjeti super vibra, vesele Španjolke iz grupe Hinds skupile su lijepi broj ljudi na Main stage svojim veselim i zaraznim ritmom. Kud su slatke tu i rasturaju. Prvi put su Zagrebu ili se bar tako sjećaju kako same kažu. Pričaju s publikom, zanima ih kupamo li se u jezeru, vesele se potvrdom odgovoru. Zatim su rasturile binu s hitnom The Clash "Spanish bombs" te nakon toga najavljuju novu pjesmu na španjolskom koja još nije vani, a koju publika dobro prihvaća. Nastavljaju s pričom o tome kako je teško biti žena posebno u njihovom poslu i posvećuju pjesmu svim ženama koje moramo biti glasne i dosadne da dobijemo što želimo, jer tako smo na žalost naučile. Slijede Good Bad Times, This Moment Forever. Set listu je malo teško pratiti i njima jer su prije dva sata saznale koliko dugo sviraju, kažu nikad nisu dobile priliku ovako dugo svirati. Set su zatvorile s pjesmom Boy. Dobre su, priznajem, simpatične i prilagodljive.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 6926

The Black Room

Nakon što sam napokon našla Hiden stage moram priznati da sam se ugodno iznenadila ritmom koji me tamo dočekao. Riječki band The Black Room je upravo krenuo sa svojom žestokom svirkom. Iako ovaj stage ne prima puno ljudi nekako mu i paše ova intimnija atmosfera, ha pa zato je hiden ;). Uglavnom naši riječani osnovani 2014 godine, relativno mlad bend, imaju iza sebe brojne nastupe što je i razumljivo u današnjem vremenu kada se onaj pravi iskonski rock drži za slamke. Njihov ritam baca me unatrag u neke devedesete i to me jako veseli. Uostalom nije ni čudo, Rijeka je uvijek ostala vjerna rocku. Bend ima dobru interakciju s publikom, vokal je svidljiv bojom glasa i paše uhu kao i ostatak ekipe. Nakon dvije godine prisilne pauze kao i ostatak glazbene industrije ovo im je tek četvrta svirka što se ne bi reklo koliko dobro zvuče, imali su vremena vježbati i dobro su iskoristili to vrijeme. Sve u svemu ovo je definitivno bend kojem želimo sve najbolje u budućnosti. Lajkam ih.

Set lista:
1. Lawless Boulevard
2. Rude
3. Cut me Loose
4. Eye for an eye
5. Talk you into it
6. Sergovia
7. Sun&molim
8. Neon Love
9. Wasted youth
10. Skyward
11. Closer
12. Show od Calling

KOIKOKI rasturio World Stage

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 7125

Četveročlani glazbeni sastav KOIKOI iz Beograda svojim je dinamičnim nastupom baš rasturio World Stage. No, bilo je to i za očekivati, jer ovaj bend je već osvojio pozornost i same riječi hvale regionalnih glazbenih kritičara te svojim zanimljivim međužanrovskim spojem autohtone glazbene tradicije i zapadnih glazbenih trendova osvojio srce publike. Naglim promjenama od komercijalnih i milozvučnih, a potom do naglih i rokerski silovitimh, nabrijanih, čak i bučnih melodija, suvereno plove divljim vodama suvremenog alternativnog popa. Svirali su pjesme sa svoga prvijenca "Pozivi u stranu" koji je objavljen sredinom prošle godine. Domaća publika ih je već upoznala na prvom izdanju Europavox festivala Zagreb u rujnu 2021. godine. Distorzični bas podsjetio nas je na Trobecove krušne peći i Repetitor. Spajali su elektroniku etno i groove, razmjenjivali skladno muške i ženske vokale, bilo je surferskih momenata, a izuzetno efektno su scenski čak i fizički spojili bas i gitaru. Vrhunac nastupa dogodio se tijekom pjesme "Misisipi" kad je pjevač skočio u publiku te se s njom pankerski razbacao, dok je ekipa na sceni žestoko svirala, a potom se vratio na stage, zgrabio gitaru i odsvirao urnebesan solo. Inače, žešće zvuče kad klavijaturistica preuzme bas, a basistica gitaru. "Bog te ubio", recimo, bio je pravi rastur od pjesme: silovita, žestoka, s breakovima u privremeno promijenjenoj podjeli instrumenata. "Hvala ljudi, to bi bilo sve... Uživajte u festivalu, bit će mnogo jako!", poručio nam je frontmen na kraju njihovog izvrsnog nastupa, a publika se polako uputila prema Main Stageu. Opširnije o nastupu grupe KOKIKOI pročitajte OVDJE.

Idles kao odlična uvertira u nastup Killersa

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 7288

Jedan od najiščekivanijih nastupa prvog dana slavljeničkog petnaestog po redu INmusic festivala započeo je prema rasporedu u 20:45. Britanski rock velikani otvorili su svoj nastup jako s Colossus kao što to inače biva na njihovim festivalskim nastupima. Iskusan je to bend s gomilom utakmica u nogama čiji članovi svi do jednog apsolutno vladaju stageom. Od samog su se početka postavili izuzetno energično te razbacali mnogobrojnu publiku. Joe je već tijekom prve stvari naredio da se publika razdvoji na dva dijela duž žute linije, motivirao "građane i uzvanike" da se pripreme na sudare i ljubav. Publika je vibru prihvatila s oduševljenjem i na divljanje pri finalu Colossusa bacala toalet papir i čaše s napicima u vis. Opširnije o nastupu Idlesa čitajte OVDJE.

Noć na hidden stageu dočekana uz Je Veux

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 7666

Nastavak u Hiden stage u 21:30 preuzima Je Veux, naša Željka, kažem naša jer Željka je jednostavno takva. Iz svih njenih pjesama izlazi toplina, radost, suosjećanje, sve ono što nam uvijek treba. Imam tu sreću da sam ju upoznala u nekim okolnostima ne vezanima za glazbu i jedino što mogu reći je da je to jedna predivna osoba i sve čega se primi pretvara u divotu. Koji god žanr glazbe da primi u svoje ruke oblikuje u nešto predivno. Svi se sjećamo Mangroove i njihovih hitova, kažem svi, svi koji glazbu shvaćamo ozbiljno, jer su i oni kao i velika većina naših bendova poprilično zakinuti u radijsko medijskom prostoru. Kada je krajem 2020 lansirala svoj prvi solo album kao Je Veux nismo mogli očekivati ništa drugo nego milinu, tako "I glow" zvuči. I evo sjedim u kutku Hiden stage na travi, vruće je i sparno ali sve je divno kada Željka pusti svoj glas. Ovaj put Toni samo svira, nije mu dala da prčka po pjesmama kako je jednom rekla. Neka nisi dala, sve super zvuči.
Set lista
1. Girlfriend
2. Beautifil
3. Dance to forget
4. Enough
5. I glow
6. Lovable
7. Strane L. Affair
8. Where it goes
9. Very rare condition

Moćni Fontaines D. C.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 8004

U svom veličanstvenom jednosatnom nastupu, Fontaines D. C., dokazali su da su uistinu velikani suvremene post punk scene. Pozornost su privukli već svojim prvim albumom "Dogrel" iz 2019. godine. Zagrebačka publika ih se vjerojatno sjeća s prethodnog INmusic festivalu #14, kada su nastupili u lipnju te iste godine na Hidden stageu. Iduće su godine objavili svoj drugi studijski album 'A Hero's Death'. S večerašnjim nastupom krenuli su u 22.15, efektnim uvodom na basu i finom gradacijom uz višeglasno pjevanje te samim izlaskom ba scenu izazvali oduševljenje. Jer, pjevač izgara na sceni, udara se defom po prsima, a dok gitare pršte, ritam sekcija izvodi složene strukture koje na trenutke nemalo podsjećaju na najsvijetlije fane nezaboravnog Joy Divisiona. Već je pjesma "Sha sha sha" izazvala ushit, a potom je uslijedila laganija "Roman Holiday". U pjesmi "I don't belong" koju je ekipa uglas odpjevala, pjevač je i scenskim nastupom podsjećao na Iana Curtisa u mirnijem izdanju. Prije pjesme 'Big Shot" ispred pozornice su se pojavili baloni u obliku očiju, koje je publika veselo razbacivala. U brzoj ritmičnoj pjesmi odlične gradacije, gitarist je strugao bocom po gitari i publika je doživjela pravu eksploziju pozitivne energije i emocija. Prije posljednje pjesme "I Love You", koja je nevjerojatno dobra, onako istinska punk romantika, predstavili su pjevača. I na kraju naklon i "Chees". A premda je publika tražila još, satnica trebala poštivati. Jer, u međuvremenu, na Main Stageu, krenuo je nastup headlinera prvog dana festivala - veličanstvenih Killersa, na čiji nastup je zagrebačka publika čekala duge dvije godine. Opširnije o nastupu Fontainesa D.C. čitajte OVDJE.

The Killers za veliko finale prvog dana

IMG 20220621 002501

Ovdje nije potrebna set lista, niti posebna najava dovoljno je napisati njihova veličanstva The Killers su napokon stali na binu INmusic festivala i to prvi put u Hrvatskoj. Nakon dvije godine čekanja publika je napokon dočekala i taj dan. Ovdje se stvarno nema što ekstra pisati opisivati i objašnjavati to je jednostavno to, njihova jednostavnost u komunikaciji s publikom, toliko su veliki a toliko su svi mi. Jednostavno je samo zaroniti u tu predivnu priču, jedino što još mogu reći je hvala im što su došli i svi koji su prisutni u ovom trenutku mogu samo sklopiti oči i dići ruke u zrak, jer oni su tu, The Killers. Više o tom nastupu pročitajte OVDJE.

Afrodelic - pravo otkriće INmusica

afrodelic

Afrodelic, foto: Ivan Dukić

Svaki INmusic donese nam neko novo otkriće i kao po pravilu - na Hidden Stageu u ranojutarnjim satima. Ovoga puta, to je Afrodelic, samostalni projekt gitarista i producenta Victora Diaware. Debitantski album mu se zove "Dusunkun Hakili". Victor je sin uvaženog pisca Gaoussoua Diaware, rođen je u Litvi, odrastao u Maliju, neko vrijeme živio u Irskoj i Njemačkoj, a potom se vratio u Litvu, zemlju svoje majke. S bendom Skamp objavio je osam studijskih albuma, a istovremeno i radio kao glazbeni producent te vodio jedan od najpopularnijih klubova u Litvi, Loftas. Afrodelic je pokrenuo 2018. godine i kako je sam rekao, učinio veliki korak za samostalnu karijeru, jer je spojio etno elemente afro glazbe sa zapadnim utjecajem funka i disca. Album je snimao u Maliju s lokalnim glazbenicima, a nekoliko singlova koje je objavio proširili su mu krug već mnogobrojne publike. Nastupa u pratnji brojnih udaraljki, fantastičnog basista Borisa koji je odrastao u Hrvatskoj, pa nas je uveselio i s nekoliko hrvatskih riječi, on sam fenomenalno svira solo gitaru. Baš je rasplesao i oduševio dupkom puni Hidden Stage i napravio pravo veliko finale prvog dana jednog uistinu obećavajućeg INmusica. Opširnije o ovom nastupu čitajte OVDJE.

Setlista:
1. I tara fan fan
2. An ka taa
3. Je n,aime pas les fetes
4. Desert dub
5. Weleli
6. Weleli remux
7. I tara fan fan remix

Izvještaji



odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku