Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prvih pet godina postojanja muzičke etikete više manje zauvijek obilježeno je na festivalu koji se ovu subotu održao u Pogonu Jedinstvo na Trnjanskom nasipu. Istovremeno se na katu Pogona održavao Velvet Festival x MENT kao i event u susjednoj Močvari pa se može reći da je savski nasip vrvio događanjima. Događanjima uživo koja ponovo imaju život.

Kako je riječ o pravom festivalu s više od 6 sati programa, trebalo je početi dovoljno rano da se predstave svi izvođači. Dobro, ne svi. Više manje zauvijek stoji iza mnogih imena od kojih neki imaju tek singl, dva i oni nisu nastupili. A također nije nastupila ni perjanica etikete Svemirko. Ovo je bila večer promocije za sve one ostale. Marko Vuković i pripadajuća klika su u relativno kratkom vremenu napravili odličan posao i puknuli na tržište šarenu lepezu sjajnih izvođača kojima je zajedničko da svi pjevaju na domaćem jeziku. Već sad im se može odati nekakvo priznanje, plaketa ili velered s lentom kralja Zvonimira za promicanje kulturnih djelatnosti. Svaka ćas!

No kako ovaj tekst ne bi bio samo kakva kozerija, par riječi o održanim koncertima u nastavku.

vmz

Tamo negdje oko pola 7 na binu izlazi Luul, odnosno Ivan Lulić sa svojim bednom i laganim ritmovima uvodi nas u dugo svibanjsko povečerje. Osim domaćeg jezika, poveznica svim izvođačima s etikete je i obvezno korištenje synthova. Ako nemaš synth ni ne počinji. A za scenski nastup obavezno ponesi kratke hlače iznad koljena. I da bar dvoje ljudi u bendu ima brčiće. Toliko brčića u kadru nije bilo još od posljednjih dana Austro-Ugarske. Tako, sad imamo sve sastojke. Tulumiška može početi. Luul je nastupio u dosta nezahvalnom ranom terminu, ali to nije spriječilo okupljenu ekipu koja zna pjesme za dobar uvodni dio. Luul je malo smanjio gas s izdavanjem pjesama i u zadnje 2-3 godine objavio je samo dva singla. Od njega se još mogu velike stvari jer sve te snolike lijene stvari koje izvodi uvijek pronađu put do publike. Nije za luđački dernek koji je nastupio kasnije, ali za ugodno gibanje i ljuljanje, Luul pogađa prave tipke.

Luul – setlista

1. Deja vu

2. Nju nije briga

3. Prevelika očekivanja

4. Nakon svega

5. Svi se oko mene

6. Nema beda

7. Nikad više

8. Gle, ne znam, vidjet ću još

9. Bez tebe

10. Ovo je kraj / Outro

IMG 20220521 194326

Svaki izvođač je na sceni bio oko 45 minuta, uz nekakvu pauzu od 15-tak minuta između svirača. Taman dovoljno za puš-piš-šank stanku i okrjepu. Nakon prvog odmora, na scenu se penju Pitaj Klince, s posve osebujnim introvert šašavim frontmenom Mate Ponjevićem. Iako, naravno, čovjek je inače sasvim normalan i ugodan. Niti izbliza tako freaky kakvim se doima dok nastupa za Klince. Sviraj Klince imaju dosta različit sentiment od prvog izvođača. Puno više ritmova i sve vuče na nekakvu jungle tribe šumeću tabletu u procesu otapanja. Repetitivne i dugotrajne psihodelične pjesme pojačavaju doživljaj kretanja kroz prostor i zvuče kao savršena podloga za skuliranu vožnju. A tekstovi su ono što se može dodatno pohvaliti. Kada čujete: „Čarapa na glavi, pištolj u ruci/ čini mi se da si lopov po struci”, možete još samo dodatno razvući taj kez na licu.

Pitaj Klince – setlista

  1. Ema
  2. Ladrón
  3. Pamboo de Jean
  4. Vratit ću se majko
  5. Jutarnje suze

IMG 20220521 203217

Ubrzo je već dvorana bila dovoljno popunjena, a temperatura unutra dostizala više vrijednosti te se kolektivno nakon svakog izvođača praznila u potpunosti. Luftanje pomogne čovjeku, ali zraku u dvorani čini se nema pomoći. Na binu se penje Pseća Plaža sa svojim još šuškavijim i pipkavijim soundom. Od svih izvođača večeri, pseteri su nekako najnježniji u zvuku. Možda je stvar u tome da imaju tri cure u bendu plus pojačanje na violini. Konačna impresija bi bila da se radi o jednom intimnom bendu za kućne ili vrtne zabave. Šenkavi i šašavi kakvi jesu, s pogledom Pomeranskog špica ili Jorkširskog terijera, nije im se dalo s bine unatoč prvim ozbiljnijim tehničkim poteškoćama u ozvučenju. Većim dijelom nastupa nešto je ozbiljno krljalo i dumilo iz tih zvučnika. Ali Erol Beširević se ne da smesti. Uživa u nastupu i ništa mu ne može pokvariti veselje. Totalna pozitiva. Publika to osjeti i svi milimo do zadnje otkucane dobe.

Pseća Plaža – setlista

  1. Ako jednom
  2. Čudan san
  3. Nešto drugo
  4. Jedanaest
  5. Juga
  6. Magla
  7. Plava šuma
  8. Svjetlo
  9. Preko

IMG 20220521 213104

Sljedeći nastup je kako se čini bio prvi nastup koji je Lino Pečur održao u Zagrebu. I kakav je to nastup bio! Malo je reći da je Peki Pele razvalio. U tom trenutku smo još uvijek svi imali dovoljno koncentracije za praćenje svirki, a njegov nastup došao je u pravom trenutku. A što reći o Pekiju? Taj dinamični duo koji na matrici izvodi svoje synht pop stvari uz popratni hopsajući bas i piskutavi Pekijev vokal dovoljno je samo čuti. A kada ih vidite to je tek pravi freak show. Gay Miami Vice na stereoidima. Pekijevo spuštanje u publiku i dijeljenje mikrofona pa sve skupa rezultira turbo zabavnim nastupom. Ivan Hrvatska i onaj-lik-iz-spota-By the way od RHCP dobili su ADHD dijete bez trunke kompleksa. Sigurno je da se vrhunac večeri dogodio dok je Peki Pele bio na bini. Preporuka je da ga pokušate uloviti u prvom sljedećem nastupu. Musique Deguté za prste polizané.

Peki Pele – setlista

  1. Guska u magli
  2. 23
  3. Nova
  4. Božanska intervencija
  5. Cappuccino
  6. Sad smo jedno
  7. Gusak u magli – encore reprise

IMG 20220521 222737

Najveće ime večeri vjerojatno se odnosilo na beogradskog Fantoma kojem je ovo već šesti nastup u Zagrebu. Možda i najveći profesionalci u line-upu, imali su ozbiljnih zamjerki na zvuk. Potpisnik ovih redova te tehničke probleme nije skužio, ali on ionako ima potemplana uha. Međutim, Petar Wagner je zbog svega bio izrazito loše volje. No, profesionalac kakav nedvojbeno jest, odradio je nastup na visokoj razini i otpičio set s kojim opet svi mogu biti zadovoljni. Na koncertima u Hrvatskoj Fantom ima puno više rokerski zvuk od onog linearnog syntha kojeg se može naći po bespućima interneta čemu najviše pridonosi žestoki bubanj. I ti nastupi uživo ostavljaju x puta bolji otisak nego preko raznih platformi na kojima se ionako već dovoljno skupljaju lajkovi, šerovi i ostalo. Već po tradiciji u Hrvatskoj nam Fantom svira Vesnu Pisarović, ali je ovaj put izveo i „Dženi” od Olivera Dragojevića (koju je btw nedavno izbacio kao singl). Coveri su za one koji se još nisu upoznali s Fantomom, ali najjači je u svojim autorskim izvedbama i u posebno glatkoj komunikaciji s publikom. Petar Wagner je magnet i za njega se lijepe dobre stvari.

Fantom – setlista

  1. Luna
  2. Žena
  3. Poslednja noć
  4. Da znaš (Vesna Pisarović)
  5. Džingis kan
  6. 2 AM
  7. Barbara
  8. Dženi (Oliver Dragojević)
  9. Do kraja sveta
  10. Izvan vremena
  11. Leto
  12. Bebo pazi

IMG 20220521 233801

Posljednji nastup večeri imali su Đutko i Plodovi Zemlje. Tomislav Đudarić je još tijekom večeri u predvorju prodavao svoju rakiju pod nazivom „Pjezda”. Glazbenik, poljoprivrednik i poduzetnik imao je privilegiju zatvoriti festival nakon višesatne čage i cuge. Što je moglo poći po krivo? Paaa, ništa! Đutko ionako fura image susjeda koji se trajno preselio u svoju klijet i otamo funkcionira kao da ga nije briga kaže li se ispravno Irak ili Iran. A da nije baš sve tako nonšalatno pobrinuo se Đutko  kada je jedini od svih izvođača upriličio dramaturški izlazak na scenu. Agro pop u svom kaotičnom obliku, negdje na razmeđi Živog Blata i Vatrogasaca s dovoljno syntheva kako bi ipak upali na više manje zauvijek. Odsvirali su svoje zlatne standarde od „Karate”, „Prekasno”, „Lika” itd., ali pomnijeg praćenja setliste nije bilo jer se dernek ozbiljno oteo kontroli. Bilo je penjanja na stol, hodanja na rukama, aukcijske prodaje posljednjih primjeraka Pjezde, vlakića u publici i ostalih ludosti. A da je sve potpuno izašlo iz okvira vidjelo se kada je gitarist u gaćonima preletio s gitarom kroz cijelu dvoranu i zasvirao u ulazu. Jezuš!

Ono što jest malo čudnjikavo kod ionako čudnjikavog Đutka je to što se Moslavac predstavlja kao osebujni Ličanin. Ok, čovjek se osjeća kozmičkim Ličaninom, ali treba znati da je Voloder je sasvim dovoljan kozmos za sebe.

I to je bilo to. Sve u svemu, ooodličan festival. Koliko je više manje zauvijek propulzivan ne bi nas iznenadilo da se i dogodine održi sličan hepening sa skroz drugim izvođačima. Više manje zauvijek je dragulj u kruni domaće glazbe i stalno izbacuje nove i nove izvođače. I sve ih trebamo. Vidimo se prvom sljedećom prilikom.



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere