Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zbog loše vremenske prognoze, ovogodišnje izdanje Pine festa bilo je prebačeno na aktualni vikend, što nam je donekle poremetilo planove, no uspjeli smo se zbrojiti i posložiti da na drugom danu poslušamo nekoliko izvođača. Šteta, jer ipak nismo uspjeli „pokriti“ petak, kada su Let3, poslovično, napravili dar-mar.

I dok je prvi dan težište bilo na gitarskim bendovima, drugi dan su organizatori predvidjeli da bude više u synth-pop štihu, izuzev, dakako, Urbana&4, no i oni nisu imuni na eksperimentiranje pa se i kod njih nalazi sintetikom prožetih pjesama, što ih, opet, može uklopiti u subotnji line-up. No, ruku na srce, i da nije tako, Urban&4 u koji god line-up upali dobro se uklapaju i dobro su prihvaćeni.

Večer je otvorila mlada vinkovčanka Bekka, najnoviji pulen YEM-a čiji su mentori pocket palma, također još jedno od imena s YEM-ovog rostera. Ako volite pocket palmu, onda nema razloga da ne zavolite Bekku. U polusatnom nastupu predstavila je svoj pitki autorski rad ispunjen sanjivim i ugodnim pop zvukom. Njezina mentorica, Ana iz pp-a, vrtjela je matrice za vrijeme nastupa, a Bekka je nastup odradila kao da joj nije premijerni.

pf

Sve ono što je Ivica napisao za nastup pocket palme u petak u dvorištu ALU-a, kada su otvorili za Buč Kesidi, može se komotno ponoviti/primijeniti iliti copy-pasteati i ovdje. Nastup je bio kombinacija dobro poznatih i nekih novih pjesama, od kojih su neke izveli premijerno, a sudeći po prezentiranom bit će zanimljivo u petak čuti što su nam pripremili. Pocketi u živo zvuče odlično. Synt zvuk pojačan gitarskim rifovima i distorzijama, pocket palmu transformira u ubojiti live-act, puno moćniji i ozbiljniji nego bi se to studijski dalo naslutiti. Veliko finale s „Godišnjim“ i možemo reći da s nestrpljenjem čekamo njihov full-lenght koncert.

IMG 1219 result

Iako nije postavljen kao headliner drugoga dana, zbog čega mu je set bio nešto kraći, Damir Urban je ustvari bio baš to. Glavna zvijezda i pravi headliner. No nepošteno je o nastupu Urbana govoriti na taj način, a bez da se stalno ne navodi i „&4“ jer koliko god bio on taj kreativni genij iza benda i fanatični frontmen, jedan od najboljih koje domovina ima, ovi momci koji su pored njega i iza njega motor su i srce benda.

IMG 1600 result

Urban nije mirovao ni trena, bilo ga je svugdje, a svojim energičnim performansom nemir je prenosio i među fanove, koji su  frenetično upijali sve što je tutnjalo ili klizilo iz zvučnika. Moja, Odlučio sam da te volim, Mala truba, Astronaut, Kornjače, Sutra ćemo pričati, malo Laufera u vidu Moje vode te ponešto s novog albuma: Iskra, Div, Sama, zaokružilo je velik i složen opus velikog riječkog kreativca i njegove četvorke. Ispalo je da posljednji veliki singl sa svježeg albuma nije bio na listi, no to su „u hodu“ ispravili te nam neplaniralo „poklonili“ Samu, tako lijepu i tako tužnu i tako sjajno izvedenu.

IMG 1458 result

Ostali smo zakinuti za mnogo toga, no mnogo toga smo i dobili. To je boljka festivalskih nastupa, osobito onih ne headlinerskih gdje nekako ostane praznina, da si nismo rekli sve što smo htjeli i trebali. No, takvih tema će uvijek ostati u zraku jer što bi si imali reći prigodom idućeg susreta ako bi sada sve bilo izrečeno?

Naš festivalski dan je ovim nastupom završio. Nismo se snašli u ostatku lineupa, tu su ipak kompetentnije neke druge uši s portala, a i bolje da je tako. Urban&4 su nam dali ono po što smo došli i ne bi bilo dobro da smo na našem, subjektivnom, vrhuncu ostali.

Pohvale za organizaciju YEM-u. Upriličili ste odličan mini festival svim problemima usprkos. Vidimo se dogodine.