Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Show must go on, pa je tako dan nakon završetka 11. Split Blues Festivala nastavljen program ove osme po redu za Split značajne manifestacije.

Jedna od značajki je ta da se svake godine pojavljuju nova imena (uz neke stalne neizbježne goste), pa smo tako imali prilike čuti i viditi jedan nadasve zanimljiv bend iz Vodica. Zovu se Spectrum, njihova glazbena orijentacija su obrade iz domene funka/soula/jazza/rocka. U bendu ih je 8 (što u startu obećava močan zvuk): Toma Cukrov (klavijature i vokal); Ante Juričev -Martinčev (bas); Josip Šprljan (gitara); Ivan Ivas (bubnjevi); Ante Marić (truba); Marko Mačukat (trombon); Bruno Dugopoljac (trombon), te jedina djevojka među njima – Tajna Zorica. Postoje već 6 godina uz brojne nastupe, uglavnom lokalnog karaktera.

Sama činjenica postojanja ovako močne brass linije bila je obečavajuća, kroz kratko vrijeme i verificirana odličnom svirkom kojom su zaista dodatno obogatili ionako odličnu glazbenu sliku u kojoj nije bilo nikakvih promašaja.

s

Posebno mjesto pripada Tajninom baršunastom, na momente i agresivnom vokalu, sasvim prilagođenom prezentiranim glazbenim stilovima. Uz diskretno, na momente vrlo ženstveno kretanje po pozornici, sasvim je zasluženo bila centar zbivanja.

Bend se očito dobro osjećao u svom nastupu, potpomognut pozitivnim reakcijama brojne publike u kojoj su neki pronašli i dodatni motiv za plesanjem.

Moram im priznati da su zaista uigran i dobar bend koji za sada nema nekih konkretnijih afiniteta za autorskim radovima. Ništa zato, ovo što su odsvirali svakom poznaniku dobre glazbe moglo je samo podići dobro raspoloženje.

Osim hrabrog izbora glazbenih stilova, pozornost zaslužuju i zbog činjenice da dolaze iz nalog mjesta blizu Šibenika, pa stoga duboki naklon za glazbeni izbor i njegovu realizaciju.

20210726 224042

U više od sata i pol čuli smo tako mnoštvo poznatih tema poput „Feeling Good“ Nine Simon; „Wicked Game“ Chris Isaaka; „Seven Nation Army“ White Stripesa; „Superstition“ Stevie Wondera; „Play That Funky Music“ Wild Cherrys; „Everybody Needs Somebody“ Blues Brothersa; „Crazy Litlle Thing Call Love“ – zna se čiju; „Unchain My Heart“ Joe Cockera; Tininu „Proud Mary“ ; „Higway Star“ Deep Purplea. Sam završetak ovog ugodnog nastupa propao je domaćim autorima, Dino je zastupljen sa „Ti si mi u mislima“ i „Ella E“, dok su od Jinxsa odsvirali „Na plaži“ i „Bye, bye, baby, bye.

Ako je jedna od primarnih zadaća glazbe da uspostavi neraskidivu vezu između srca i mozga, onda su Spectrum u potpunosti obavili domaći rad.

Nastavak koncerta pripao je domaćim, lokalnim snagama, bendu koji je u neprestanoj progresiji, a što potvrđuje i činjenica da se spremaju snimati novi materijal u čuvenom Abbey Road studiju. Oni se zovu The Splitters i iza sebe imaju jedan zaista odličan album (postoji recenzija na ovom portalu).

IMG 20190601 WA0030

Za ovu priliku nastupili su u krnjem sastavu, naime Petru Senti, jednom od braće je neposredno prije koncerta palo pojačalo na ruku pa je izostala svirka druge gitare. Svedeni na bazični trio, bend je za razliku od prijašnjih nastupa zvučao dosta agresivnije i rokerskije, na momente s punkerskom energijom. Kako je kazala jedna poznanica koja ih je čula prvi put – splitska verzija Partibrejkersa. Ipak nešto mekša, nadodao bih. Prema reakcijama publike bilo je očito da je bend stekao lijepi broj fanova koji su aktivno sudjelovali u svakoj pjesmi.

Josip Senta (vokal i bas) očito posjeduje primjerenu dozu osobnosti na sceni koja se očito nadograđuje iz nastupa u nastup.

image00009

The Splitters imaju dosta autorskih pjesama, bila je to kombinacija pjesama sa oba albuma.Čuli smo tako radiofoničnu i poticajnu „Život na ekranu“; „Zauvijek mlad“; „Dio neba“; „Potraži me“; „She's calling me“ ; „Scream“, urnebesnu „Njeni frendovi“, da bi završetak nešto kraćeg nastupa pripao „Sex, Drugs & rnr“ (ne Ian Durryjeva verzija), te odličnoj baladi „Gusar“.

Opet jedna odlična glazbena večer, temperaturno baš i ne.

U okviru ove manifestacije slijedi 4. Split Open Jazz Fair, stoga se opravdano očekuje još pregršt dobre glazbe.