Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Banak na Derivatu #02 je održan 18. 7. 2020 godine na parkiralištu zadarske gradske knjižnice nakon godinu dana isčekivanja. Usprkos koronakrizi, jednodnevni festival je fantastično organiziran od strane Teatra VeRRdi. Derivat je otvorio svoja „vrata“ u 18h započevši manifestaciju dječijom priredbom mađioničara, no „pravi“ Derivat, glazbena poslastica, je započeta oko 19:30 dRBonito-m – toplim predjelom. Momci su me osobno očarali vrhunskom intrumentalom izvedbom. Glazbeni minimalizam postignut korištenjem samo 3 instrumenta je zapanjujuć: električnom gitarom, bas gitarom i bubnjevima. Svaka im je skladba bila nadasve ritmična čime su pokazali besprijekornu uvježbanost. Svirali su oko 45 minuta i iskreno nisam mislio da ih itko može u izvedbi nadjačati koliko mi se svidio njihov stil, ali sam bio u krivu.

Sat vremena nakon početka „pravoga“ Derivati je usljedilo hladno predjelo - Sexymotherfuckers, jer su u jednoj riječi - cool. Scena početka njihovog koncerta će ostati upamćena. Ivo Petrić, vokalist, je skinuo masku s lica i rekao „j**** masku, j**** koronu“ i time započeo svirku. Između svake pjesme je imao neki urnebesni komentar ispunjen prostotama. Naravno, svirali su svoje najveće hitove, ali su i predstavili dva nova singla koja su već trebala izaći u sklopu novoga albuma, ali ih je „zaj***** korona.“ Njihova svirka je nešto posebno. „Kočijaško“ izražavanje uz korištenje klošarskog/redikulskog govora, dok u pjesmama nastavljali biti oni originali kao što to zapravo jesu. Sexymotherfuckers su mješavina stand up komedije i glazbene fantazije koja oduševljava iako nisu imali koncert 8 mjeseci, ali su svejedno došli pripremljeni i pobili moju tvrdnju da nitko neće imati približno dobru izvedbu kao dRBonito.

Damir Avdić je usljedio nakon Sexymotherfuckers-a, kao glavno jelo koje sam isčekivao. Uz distorzije električne gitare popraćene s njegovim vokalom predstavlja recimo, „hardcore progresivu.“ Teško je naići na glazbenika koji izvodi pjesmu za pjesmom bez najave, kao da ima zacrtani cilj u glavi kako želi da mu izvedba izgleda. Kako jedan čovjek sa samo jednim instrumentom može oteti pažnju je za nepovjerovati. Bez ranijeg poznavanja Avdića se jako lako može naslutiti da je proizišao iz „hardcore punka“ zbog političke nekorektnosti, ali neki punk fanovi ga već od prije znaju iz banda Rupa u zidu. Svirao je svoje najpoznatije pjesme poput „Radikalno šik“, „Human reich“ itd.

B. Confidential and The Secret four je uslijedio nakon tri fantastične izvedbe čime im je zadan glazbeni izazov. Bez suvišnih komentara; pokidali su. Njihova glazbena izvedba me podsjećala u ponekim dijelovima na nedavno preminulog Ennia Morriconea, tj. predpostavio sam da je upravo on njihovo nadahnuće u nekim pjesmama, ali ne i svima. Smooth instrumentalna izvedba popraćena vrlo ugodnim vokalom je predstaljalo desert jednodnevnog festivala. Njihova glazba „klizi“ niz uši i naprosto ih je divno za slušati. Nešto predivno.

ABOP je bio zadnji bend večeri prije afterpartya. Njihov „live techno“ stil je stvarno bio prikladan za kraj. Svojom energičnom svirkom su rasplesali zadrane do gotovo dva sata u noći. Izvedba im je bila prikladna kao apsolutno finale zadarske „glazbene večere.“ Štoviše, da su htjeli nastaviti svirati, nitko se nebi bunio zbog duha kojeg su uveli u sitne sate.

Za sam kraj želim ostaviti osobni komentar što me najviše zasmetalo kod Derivata. Prva dva izvođača su dali sve od sebe pred malobrojnom publikom, jer se otvoreni prostor tek napunio oko 11h pred kraj izvedbe Damira Avdića. Po meni je to uvreda fantastičnim glazbenicama da „ginu“ na pozornici za nekolicinu ljudi. Kasnije kada su se ljudi okupili je baš bio pravi festival, ali ranije mi se sve činilo kao uvreda glazbenicima. Osobno mi pdgovaralo slušati nadasve odlične svirke bez gužve, ali smatram da Zadar nema toliko bogatu „alternativnu“ glazbenu scenu da se može riskirati „vrijeđanje“ glazbenika malobrojnom publikom, iako su svirali kao da se prostor krcat. Odlična organizacija nije zaslužila to. Smatram da se Derivat treba podijeliti na dva dana u kasnije sate ili samo imati 2-3 benda nakon 10 sati.