Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Spor oko toga je li bolje biti cover bend ili utonuti u autorske neprepoznatljive vode, od prilike je kao raspravljati o tome što je bilo prije kokoš ili jaje. Neovisno o ukusima o kojima se u konačnici i ne raspravlja, složit ćemo se da je zahtjevno svirati covere, posebno velikih bendova te činiti to prepoznatljivo ali i kvalitetno te ujedno im udahnuti i neku svoju posebnu žicu.

Ono što smo u petak uspjeli čuti od Piece of Maidena i Incitera koji su u mali ali ugodan zagrebački klub uspjeli unijeti zvuke Iron Maidena i Metallice, nije nam mogla biti nikakva garancija da će u subotu isto uspjeti i s bendovima sa zahtjevnim repertoarom Red Hot Chili Peppersa i Rammsteina. Na sreću, već na početku ovoga osvrta možemo konstatirati da su i ovi dečki bili na visini zadatka.

31

One Big Mob iz Čakovca je bend kojega su osnovali gitarist Vanja Horvat i basist Bojan Križan prije četiri godine. Neko su vrijeme tražili bubnjara pri tome napravili i stanku u sviranju da bi im sada na bubnjevima svirao odličan Robert Modlic, nekima poznat kao član grupe Gretta. Svježu krv i poticaj donio im je svakako pjevač Dario Berg iz varaždinske grupe Cold Snap.

Dečki su imali niz nastupa, ali su prvi puta nastupili u Hard Placeu, pa ne čudi da su nastupili pod pritiskom treme koja se pomalo osjetila u prvih nekoliko pjesama, ali nastup im je bio izuzetan, posebno nakon što su se opustili. Ne, složit ćemo se, nije jednostavno pjevati Kiedisa. Nema on neki velik raspon glasa, ali ima ritmičnost i specifičnost vokala koju je teško pogoditi. No, Dario je kao pjevač siguran i vlada scenom. Također, nije jednostavno otpjevati niti prateće vokale u falsetu kako je to radio Frusciante a pri tome još i svirati. Ali solo na pjesmi „Aeroplane“ bio je nenadmašan, kao i na „Raindance Maggie“. Publika je najbolje reagirala na pjesmu „Otherside“, a meni se svidjelo kako je bubnjar koristio zvonca na „Hump de Bump“. Naravno da treba posebno pohvaliti basistu Bojana, jer svatko tko imalo zna o RHCP-u upoznat je s činjenicom da je glavna zvijezda ovog benda upravo basist. Sve u svemu, One Big Mob sviraju RHCP kvalitetno i dobro. Planiranih sat i petnaest minuta proletjelo u trenu, a publika je i nakon bisa tražila još. Primjerice, uz poznato „Hoćemo još…“ iz prvih redova čuli su se i vapaji „Soul To Squeeze“.

18

Pola sata iza ponoći započeo je nastup drugog benda. Bio je to Kein Engel, bend koji se specijalizirao za izvedbu repertoara Rammsteina. O pjevnosti njemačkog jezika imao je svoje mišljenje i sam Mozart, ali možemo reći da je ovaj jezik izuzetno podesan za punk, alternativu ili žestoki metal. Osim po nizu pjesama koje su dobro poznate glazbenim znalcima, Rammstein je bend osebujnog scenskog nastupa Tilla Lindemanna, frontmena grupe. I u tom segmentu su se Kein Engel dokazali kao odličan cover band, posebno kad se na pjesmu „Stripped“ pjevač Uglješa pomalo i razodjenuo, čime je svakako izazvao oduševljenje senzibilnijeg dijela publike. Naime, premda pirotehnike nije bilo, lica su im bila totalno spaljena, a unatoč tehničkim problemima koji su se pojavili nakon nekih dvadesetak minuta nastupa, nizom očekivano dobrih pjesama uvelike su oduševili publiku. Kein Engel se pokazao kao izvrstan cover bend i ako volite Rammstein nemojte ih nipošto propustiti.

I tako je uspješno završio još jedan rockerski vikend u Hard Placeu koji se ponovo dokazao kao klub s dobrim programom za sve ljubitelje ove vrste glazbe. Pohvaliti treba organizatora, odabir bendova kao i njihovu izvedbu, te konstatirati da se veselimo i novim rock masakriranim festivalima koje ćemo s pozornošću pratiti i u budućnosti.

01.JPG 02.JPG 03.JPG

06.JPG 08.JPG 09.JPG

11.JPG 13.JPG 14.JPG

15.JPG 17.JPG 18.JPG

19.JPG 20.JPG 21.JPG

22.JPG 25.JPG 26.JPG

27.JPG 29.JPG 30.JPG

31.JPG 32.JPG 34.JPG

35.JPG

ONE BIG MOB (RHCP tribute band) - set lista:
Easily
Aeroplane
Blood Sugar
Arround the World
Raindance Maggie
Otherside
Jam + Can't Stop
By the Way
Scar Tissue
Dark Necessities
Hump De Bump
Californication
Dani California
Under the Bridge
Give It Away
Bis:
Suck My Kiss

KEIN ENGEL (Rammstein tribute band) - seltista:
Rammstein
Asche zu Asche
Links 234
Du hast
Du richst
Bück Dich
Feuer Frei
Rein Raus
Tier
Sonne
Ich Will
Engel
Stripped
Du riechst so gut
Mein Teil
Amerika
Mein Herz Brennt
Pussy
Bis:
Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen