Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U zagrebačkom Hard Placeu i ove se godine održava „Rock Massacre festival“, sad već drugi po redu. Pričekat ćemo iduću godinu pa ćemo ga početi nazivati tradicionalnim. Kao što je najavljeno, prvoga dana svirao se repertoar Iron Maidena i Metallice, a drugi dan bit će to pjesme grupa Rammstein i Red Hot Chili Peppers.

Kao posrednici između kvalitetne glazbe i publike prvoga su dana poslužili tribute bendovi Piece of Maiden i Inciter. Ono što je na prvu zazvučalo kao nemoguća misija, a to je nastup najvećih bendova u najmanjem rock clubu u Zagrebu, pokazalo se već prvi dan kao jednostavno i izvedivo. Bendovi su oduševili publiku, a jučerašnji nastup nas je uvjerio da drugi dan nipošto ne bi trebalo propustiti.

04

Nedugo nakon što nam je hrvatska rukometna reprezentacija uz blage kardiološke oscilacije priuštila novo veselje, dupkom puni Hard Place omogućio je ljubiteljima metala i hard rocka utonuće u predivne i žestoke zvuke legendarnih bendova. Prvi bend večeri, Piece of Maiden, svoj je nastup otvorio s „We Shall Never Surrender“, poznatim govorom Winstona Churchilla, nakon kojega je očekivano uslijedila Maidenova pjesma „Aces High“. I odmah se već na prvu moglo zaključiti da su se ozbiljno primili zadaće razrade pjesama svojih velikih uzora. Usto, svi koji preferiraju Maidene ispred Metallice došli su na svoje. Basist ovog cover banda bio je pravo čudo, a pjevač je glasom pokrivao zahtjevne dionice koje su svojevremeno pjevali Paul Di'Anno i Bruce Dickinson. Znamo da su Iron Maiden sa svojih preko četiri desetljeća karijere i 15 studijskih albuma jedan od kamena temeljaca modernoga metala, te da su u nekoliko navrata nastupili i u Hrvatskoj, ali vjerojatno je pravi izazov prihvatiti se sviranja njihovih instrumentalno kompleksnih i zahtjevnih dionica. Uzevši to u obzir, treba naglasiti da su Piece of Maiden u tome izuzetno uspješni: obojica gitarista pokazali su umijeće sviranja solo dionica, a bubnjar im je bio siguran i čvrst. Sve pjesme koje su odsvirali zvučale su poprilično autentično i vjerujemo da niti najzahtjevniji analitičar ne bi imao zamjerki.

21

Drugi bend prve večeri bio je Inciter. Ovaj autorski bend može se pohvaliti da su u svojoj gotovo dva desetljeća dugoj karijeri svirali s velikim imenima poput Lamb Of God, Saxon, Iced Earth, Exodus, Anthrax, Hatebreed, Napalm Death, a usto su primili i mnoga priznanja u Hrvatskoj i Europi. Autorske pjesme zabilježili su na četiri studijska albuma, tako da mnogi za njih kažu da su vrlo vjerojatno ponajbolji trash metal bend ovih prostora. Ali, večeras su nastupili kao cover band Metallice. I možemo reći da u izvedbi Metallice zvuče uistinu odlično, a u nekim trenutcima zvuče čak i bolje od originala, posebno zahvaljujući bubnjaru Alanu Prljaku. Nizalo se ovdje odabranih pjesama Metallice, od kojih je brojna i zahvalna publika najbolje reagirala na „For Whom the Bell Tolls“, ali i na standardne hitove „One“. Osobno me se najviše dojmila bubnjarska dionica na pjesmi „Seek And Destroy“.

Dakle, bez imalo pretjerivanja, možemo reći da s veseljem očekujemo nastavak festivala na kojem će posredstvom tribute bendova Kein Engel i One Big Moba u blizini zagrebačkih fontana večeras odjekivati zvuci Rammsteina i Red Hot Chili Peppersa.

02.JPG 03.JPG 04.JPG

05.JPG 06.JPG 07.JPG

08.JPG 09.JPG 10.JPG

11.JPG 13.JPG 15.JPG

16.JPG 17.JPG 18.JPG

19.JPG 20.JPG 21.JPG

23.JPG 24.JPG 25.JPG

26.JPG

PIECE OF MAIDEN (Iron Maiden tribute band) – setlista:

Ace Is High
2 Minutes To Midnight
Wrathchild
The Trooper
Evil That Men Do
The Clansman
The Time Will Come
Wasting Love
Wasted Years
The Number Of the Beast
Fear Of the Dark
Iron Maiden
Run To the Hills
Hallowed Be Thy Name

INCITER (Metallica tribute band) - setlista:

Into Nights
Foe Whom the Bell Tolls
Moth Into Flame
The Memory Remains
Creeping Death
Sanitarium
Hardwire to Selfdestruct
Creeping Death
Master of Puppets
One
Seek and Destroy
Blackened
Enter Sandman
Battery

Bis:
Fight Fire With Fire