Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

20190823 222745

„Jazz u bojama, građanine“, riječi su kojima je Stivi Vučković sinoć otvorio u splitskom Đardinu drugi po redu Festival kreativne i improvizirane glazbe, a u sklopu glazbene manifestacije „Evo ruke“.

Split open jazz fair odvijati će se kroz dvije večeri, u prvoj instrumentalnoj, nastupili su Borna Šercar's Jazziana Croatica iz Zagreba, te Zvjezdan Ružić Trio iz Rijeke.

Šercarova četvorka nastupila je u sastavu: Elvis Penava na gitari, Hrvoje Galler na elektičnim klavijaturama, Vojkan Jocić na sopran i tenor saksofonu, te Borna Šercar na bubnjevima.

Jedan od pomaka od tradicionalnog jazza sveprisutno je free muziciranje s improvizacijama kao zaštitnim znakom, improvizacijama koje ponekad predstavljaju i anđele i demone za njihove izvođače. Jer pronaći pravu dozu iskrenosti obogaćene zanimljivom i obavezno dobrom svirkom ponekad i nije lagani zadatak.

20190823 222745

Sinoć su Borna Šarcer i ekipa odličnih glazbenika izbjegli tu zamku, kroz autorski materijal u trajanju od preko sat vremena, materijal koji u prepoznatljivim tragovima sadrži etno korijene (spoj Kriesa i jazza ??) vješto uklopljene u osobne priče glazbenika ispričane kroz odlične „stilske vježbe“. Obzirom da je u jazzu, kao i u ratu i ljubavi sve dozvoljeno, genetske mutacije jazza u odnosu na tradiciju koje su nam domaći X Men autoritativno odsvirali imali su iskreni odziv i u očito zadovoljnoj publici.

Sva tri solo instrumenta imali su svoje sjajne trenutke što u inspiracijama, što u zadanim parametrima. Vojkanu Jociću i njegovim saksofonima pripao je i najduži aplauz obzirom na njegovu mješavinu vriskova koje samo sax zna proizvesti (a vrstan majstor odsvirati) i kristalne čistoće u momentima opuštenosti i nepatvorenog zanosa. El.klavir na kojem je Hrvoje Galler oponašao i zvukove basa (koji je možda i nedostajao u popunjavanju što gušće glazbene slike) diskretno je gradio i nadopunjavao uz gitaru zadnje komadiće puzzlea koji je u momentima znao poprimiti obilježja kontrolirane buke (ne galame da se razumijemo).

20190823 222745

A Borna Šercar?

On je onako iz polusjene „vozio“ svoje dionice nenametljivo, energično za dobrobit cjelokupne glazbene slike, za koju je na momente izgledalo da će prerasti u raspad sistema na prvoj okuci – no to je i sama draž ovakve vrste glazbe.

Od materijala sam zapamtio ove naslove: „Loda“ inspiriran Nazorovom pripovijetkom, „Velebit Uprising“ , „Sunking ships“, te „Rab's cake“ sa odličnom rolom na saksofonu, inače sve sa albuma „Rise after Fall“ iz 2018 godine.

Zvjezdan Ružić Trio u sastavu Ivar Roban Križić na kontrabasu, Borko Rupena na bubnjevima, te Zvjezdan Ružić Zveki na koncertnom klaviru.

20190823 222745

U odnosu na Jazzianu Croaticu, Zvjezdan i ekipa su nam priuštili drugačije poimanje jazza, bez mogućnosti improvizacija na tri instrumenta kao kod prethodnika, klavir je preuzeo na sebe glavnu ulogu. I to je bilo zaista maestralno, osjećajno i apsolutno uglađeno uz diskretnu potporu kontrabasa i bubnjeva.

Iz slobodno izabrane set liste čuli smo lirsku „Delightfull F“ posvećenu (normalno) pripadnici ljepšeg spola, „Alkar Salko“ inače predviđenu za sekstet.

20190823 222821

Inače uobičajena pozornica (balon) je za ovu priliku poprimila puno ozbiljniji izgled zahvaljujući prvenstveno činjenici da se ova odlična manifestacija snima za nacionalnu televizijsku kuću.

U drugoj večeri (vokalnoj) nastupiti će Jasna Bilušić & New Deal, te Black Coffee featuring Martine Thomas.

20190823 223638