Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

20190722 185416

Tolmin je još jednom postao mjestom okupljanja metalki i metalaca koji dolaze sa svih strana svijeta. Kako program na dvije veće pozornice počinje ponedjeljkom, za one koji su se došli kupati, kampirati i zabavljati još pred vikend otvoren je treći stage nazvan NewForces stage na kojemu je svirka počela u subotnje popodne sa Doctorom Cyclopsom.

Kako sam stigla na MetalDays jučer, samo ću navesti imena bendova koji su nastupali za vikend i zagrijavali atmosferu koju jedino hladne Tolminka i Soča mogu bar malo osvježiti. Nove nade i snage metala su Pyroxene, Inmate, Procreation, Circle of Execution, Big Bad Wolf, Convictive, Coexistence, Klynt, Hellavista, Teleport, Molybaron, Eternal Delyria i Origin of Algorithm. Oni koji se istaknu svojom kvalitetom, originalnošću, vještinom i općenito nastupom zasluže mjesto na nekom većem stageu iduće godine. Kako je ta bina na plaži, kupači su jučer mogli slušati još od 15:15 Distruzione, Moonskin, Bel O Kan, Incursed i Heathenspawn. Na Boško Bursač bini program, a i MetalDays su čast imali otvoriti austrijski metalci Fearancy. Ekipa koja je stajala ispred bine je stvarno jako izdržljiva jer sunce nije imalo milosti. Temperatura je bila iznad 30 stupnjeva a preznojavali smo se i mi najzimogrozniji.

20190722 174131

Bila sam na MetalDaysu više puta, ali ovakve vrućine ne pamtim. Na tom manjem stageu koji je koliko toliko u hladovini nastupali su i Hexa Mera, Siska, Leeched, Rolo Tomassi, October Tide, a u ugodnije sate kada je sunce već zašlo, nastupali su Dornenreich i Necrophobic koji je nakon Arch Enemyja držao vrelu atmosferu i nije dao ekipi da idu na spavanje. Na glavnom Lemmyjevom stageu prvi nastup na ovogodišnjem MetalDaysu imao je Ten Ton Slug, bend koji je nastupao i prošle godine i tim nastupom dokazao da je vrijedan nastupa na main stageu. Ovi Irci sviraju sludge/groove metal, a jedini minus koji se ovoj atmosferi u cjelini mogao dati jest neopisiva vrućina, tako da svim bendovima koji će se naći na glavnoj bini dok ih sunce neumorno prži - kapa dole.

20190722 180031

Uz pivo koje se svake godine toči u velikim količinama, ove će se godine liti i velike količine krema za sunčanje. Nepažljivi su već opečeni, a oni koji nisu se moraju paziti jer slijede još četiri dana paklenih vrućina. UnHuman Insurrection je novi talijanski bend koji je sudeči po broju okupljenih ispred bine već stekao svoje fanove. Zamijenio ih je Lucifer predvođen pjevačicom koja se utegnula u bijelu kombinaciju i plijenila poglede kako izgledom tako i vokalom. No, prvu pravu ludnicu izazvao je Alien Weaponry. Osim svirke i energije koja im je odlična, a kako su sa Novog Zelanda, ovi momci neke pjesme izvode na maorskom jeziku. Kombinacija metala i maorskog jezika u njihovog kombinaciji zvuči fenomenalno pa su me se time dojmili više i od headlinera večeri Arch Enemyja. No, prije njih nastupao je engleski metalcore bend While She Sleeps i američki avangardni metalci Neurosis.

IMG d985735140a7b21e1ec899ae99eba0fb V

Arch Enemy dignut iz pepela dolaskom pjevačice Alisse White-Gluz je okupio najviše publike ispred glavne pozornice. Iako je Alissina energija nevjerojatna, nekako nije baš uspjela publiku navesti da vrište iz petnih žila. Nije atmosfera bila loša, bilo je tu svih oblika heavy metal veselja, ali jedan dio je nekako nedostajao. Status headlinera su naravno opravdali, niti vizualno nastup nije imao greške. Možda je jedini problem bio u publici koju je iscrpilo sunce koje žestoko i bez prestanka prži. Današnji dan donosi Architectse, Finntroll, srijeda Dream Theater, Rotting Christ, Kvelertak, četvrtak Soilwork, Hypocrisy i Demons & Wizards, a petak Dimmu Borgir, Tarju i druge. Ako ste kupili karte, a niste još stigli ovdje, nemojte da vas vručina obeshrabri. Izvođače vrijedi pogledati, a ako hladovina nije dovoljna, tu su Soča i Tolminka.

IMG 110093f68935641b6ec1ca1952a2c036 V