Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

h

INmusic nam svake godine upriliči nekoliko novih otkrića i bendova o kojima publika zna tek ponešto, ali nakon čijih se nastupa obično počinjemo za njih više interesirati. Takav se slučaj barem već jedan zbio, vjerojatno, i ove godine, upravo na tekućem #14 INmusic festivalu sa švedskom grupom „The Hives“, koja je nastupila već prvoga dana ovogodišnjega najvećeg hrvatskoga rock-festivala na otvorenom.

„The Hives“, garage rock bend iz Švedske, osnovan je još krajem osamdesetih, ali su popularnost stekli tek početkom ovog tisućljeća, u vrijeme kad je glazbeni pravac post-punka ponovno postao popularan. Do sada su izdali pet studijskih albuma: „Barely Legal“ (1997.), „Veni Vidi Vicious“ (2000.), „Tyrannosaurus Hives“ (2004.), „The Black and White Album“ (2007.) i „Lex Hives“ (2012.). Za njih vole reći da su omiljeni bend „Foo Fightersa“, što glazbenim znalcima već znači određenu preporuku.

h

Ove su godine na 14-om INmusicu nastupili na Main Stageu. Bend gaji izuzetan vizualni styling, tako da su i ovaj koncert započeli svi jednako obučeni u bijele sakoe i crne hlače, što me podsjetilo na one poznate „električarske“ rock-bendove iz sredine ’60-ih („The Kinks“ i rane „The Beatles“). Tijekom europske turneje koju planiraju realizirati do sredine ljeta, žele odraditi još niz koncerata u Europi (Švedska, Franuska, Španjolska, UK, Belgija, Švicarska i Norveška), pa su nekako u sredinu toga uglavili i nastup na zagrebačkom INmusicu. Nastupili su u svoj trenutačnoj peteročlanoj postavi, koju čine pjevač Howlin' Pelle Almqvist, gitaristi Nicholaus Arson i Vigilante Carlstroem, te čvrsta ritam sekcija - Chris Dangerous (bubnjevi) i The Johan and Only (a.k.a. Johan Gustafsson) na bas gitari. Zanimljivo je vjerojatno spomenuti da im je u američkoj turneji bubnjeve svirao Joey Casttillo, bivši bubnjar „Queens Of the Stone Age“.

h

Svoj nastup na INmusicu odradili su žestoko, čvrsto, uz odličnu komunikaciju s publikom, te odsvirali sve pjesme s priloženog seta. Krenuvši s ""C'mon", nastavili su odličnom izvedbom „Walk Idiot Walk“, te već u prvom dijelu nastupa nabrijali atmosferu do usijanja. Nakon druge pjesme, pjevač je predstavio cijeli bend, pozdravio Hrvatsku i rekao da im je izuzetna čast nastupati ovdje. Priznajem, mnoge od odsviranih pjesama podsjetile su me na dobre stare „Ramonese“ (primjerice, „Paint A Picture“). Dinamiku nastupa pratio je odličan scenski nastup i već spomenut odličan kontakt s publikom, koji je možda tek rijetkima pomalo išao i na živce (naime, ako se previše priča, odsvira se i manje stvari). Nakon pomalo u nedogled razvučene „Tick Tick Boom“, odsvirali su još dva bisa. Mogli bismo zaključiti da je nastup bio izvrstan te da je grupa svakako na prvu osvojila publiku ovoga, za sada bez kiše, ali u blato zakopanog festivala. Sve u svemu, „The Hives“ su ostavili dojam kao da su zvijezde prve večeri. I vjerojatno na mnoge nazočne prenijeli „ospice“ (engl. „hives“) svoje privlačne karizmatičnosti.

Setlista:
Come On
Walk Idiot Walk
Main Offender
Paint a Picture
Go Right Ahead
Good Samaritan
Take Back the Toys
Won't Be Long
Hate to Say I Told You So
I'm Alive
Tick Tick Boom

Bis:
My Time Is Coming
Return the Favour