Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jm

Nakon što je u kratkom roku objavio svoja prva tri solo albuma, u još kraćem roku od niti 6 mjeseci Johnny Marr je ponovo nastupio u Zagrebu. Iako je iza njega višedesetljetna karijera i mnogi od nas nisu niti očekivali da će u tako kratkom roku početi izbacivati svoje albume, a kamoli tako frekventno gostovati u našim krajevima.

Postoji onaj relativno uži krug ljudi koji cijeni i respektira lik i djelo ovog gospodina, no Johnny Marr je zapravo puno veći majstor nego što to njegov status govori. Dokaz tome su i sinoć izvedene pjesme sa samostalnih albuma. Marr apsolutno ima osjećaj za melodiju, riff, radiofoničnost i hitoidnost, i njegove recentnije stvari bez problema možete posluhnuti u udarnom terminu bilo kojeg etera, ali njegovo prebogato nasljeđe je toliko nezaobilazno da publika mahom dolazi baš zbog tih „oldiesa”. I kad god izvodi pjesme uz koje vežemo neke druge vokale, svatko od nas u svojoj glavi čuje upravo onaj glas Mozzera, Tennanta, Sumnera ili koga već, premda Marr svakoj izvedbi daje svoj osobni štih.

InMusic (27 of 36)

No neovisno o nasljeđu, Marr je najviše pjesama izveo sa svog posljednjeg albuma „Call the Comet”. Izveo je i novu stvar od ove godine, „Armatopia”, s kojom najavljuje svoj novi album kojeg očekujemo uskoro. Čovjek je baš uhvatio muzu. Život na lovorikama nije opcija. I te nove pjesme su stvarno odlične. Od možda najpoznatije „Easy Money” pa preko „Hi Hello” do „New Dominions” i dalje.

Možda će nekome faliti što nije izvedena niti jedna pjesma od The The, Modest Mouse ili The Cribs, ali tko bi to sve nagruvao u ovaj festivalski set. Potpisniku ovih redova je preko svake mjere drago što smo se dotakli benda Electronic, inače sastava kojeg teško da ćemo ikada uživo čuti ne samo u Hrvatskoj, već igdje u svijetu, pogotovo sa svim onim gostujućim pjevačima.

jm

Kao poseban neočekivan štos, čuli smo i cover Depeche Mode „I Feel You”, što samo po sebi i nije neobično, jer Marr to inače izvodi na ovoj turneji, no fora je u tome da je istu stvar kojih sat vremena prije, na posve drugoj pozornici, nekoliko metara dalje u svom aranžmanu izveo „Nord”.

Najljepši trenutak svakako je bila izvedba „There Is a Light That Never Goes Out”, na kojoj smo svi skupa pjevali, a Marr nam je velikodušno prepustio taj trenutak. Ljupko i slatko.

Marr nije jedan od onih izvođača koji kad su na turneji izvode jedno te iste stvari istim redoslijedom, tako da za točnu set-listu ne mogu jamčiti. Nadam se da je barem približna. Pozdrav dobri gospodine! S tom frizurom i figurom, isti si mi kum Mile iz Kanade.

(vjerojatna) Set-lista

Za predigru i najavu izvođača - Time (stvar iz filma „Inception” - Hans Zimmer)
The Tracers
Bigmouth Strikes Again (the Smiths)
Armatopia
Day In Day Out
New Dominions
Stop Me If You Think You've Heard This One Before (the Smiths)
Walk Into the Sea
Getting Away With It (Electronic)
Hi Hello
Spiral Cities
How Soon Is Now (the Smiths)
Get the Message (Electronic)
Easy Money
I Feel You (Depeche Mode)
There Is a Light That Never Goes Out (the Smiths)