Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 3867

Treći, i za mene finalni dan Firenze Rocks festivala, baš kao i prije dvije godine, ugostio je Eddiea Veddera iz grupe Pearl Jam kao headlinera festivala. S njim u "paketu" došao je i srčani Glen Hansard, koji je Vedderov support na njegovim solo koncertima. Par funkcionira za sada dobro i nije ih loše doživjeti u ovoj varijanti dok još ima prilike.

U festivalski dan uronio sam od nastupa grupe Nothing But Thieves. Iako ne znam baš ništa o ovome bendu, čak mislim da sam ih tada prvi put čuo, ostavili su sasvim korektan dojam furioznim nastupom. Gitarist je bio posebno dojmljiv svojim solo bravurama i vratolomijama na gitari. Vrijedi ih poslušati, ja ću svakako provjeriti studijske snimke. No, pravi festivalski početak za mene je krenuo onoga trenutka kada je na pozornicu kročio Glen Hansard.

IMG 3471

Glen Hansard. Eh. Što napisati o tom čovjeku? O toj ljudini! Što kazati o njegovom silnom talentu, njegovom emotivnom i srčanom nastupu? Nastupu u kojem izgara, u kojem se predaje emocijama, u kojem pjeva kao da mu je to posljednja pjesma koju će izvesti, kao da je to zadnje što će ikada izgovoriti, kao da o tome ovisi sve što ima i sve što može dati? Nisam do sada sreo na sceni nekoga tko se toliko predaje pjesmi i osjećajima. Ma sjetite se samo njegovog nastupa u Lisinskom prije nekoliko godina. Šaka sretnika koja je svjedočila jednom od najboljih koncerata te godine znat će o čemu pišem. Ta šaka znalaca odlično je odabrala gdje će provesti večer, ostali koji nisu došli na mjesta koja su ih prazna čekala mogu žaliti za propuštenih stotinjak minuta koja su im mogla biti i danas živa u sjećanju. Glen nije niti danas, nekoliko godina od tog koncerta i dvije godine od nastupa na istom mjestu u Firenci, izgubio na žaru. Pjesme ga i dalje jednako nose, nastup ga motivira kao i prvoga dana, a tih festivalskih šezdesetak minuta nastupa pravo je glazbeno slavlje života i svega dobroga i lošega što on nosi.

IMG 3550

Uživao sam ja, uživali su i svi oni koji su mu se prepustili i dopustili da ih dirne, a on je to vješto radio čistim zicerima: Grace Beneath the Pines, Bird of Sorrow, Her Mercy, This Gift, ...

Setlista

Grace Beneath the Pines
High Hope
When Your Mind's Made Up (The Swell Season song)
Bird of Sorrow
I'll Be You, Be Me
Way Back in the Way Back When
Shelter Me
Her Mercy
This Gift

U odnosu na njegovu posljednju europsku turneju, Vedder je unaprijedio svoj solo nastup na više razina. Pozornica je ukrašena s dodatnim dekoracijama, a zvuk je obogatio ugostivši kvartet gudača imena "Red Limo String Quartet". Pred kraj koncerta pridružio mu se Glen, što se nije promijenilo, ali i bez čega ovaj nastup ne bi bio potpun.

Koncert koji je održao je bio sasvim dobar, našlo se tu uglavnom pjesama Pearl Jama, bila je poneka Eddieva solo pjesma, ali i obrade Pink Floyda, Toma Pettya (emotivna posveta velikom glazbeniku uz njegovu fotografiju na glavnom video zidu), Clasha, Jerrya Hannana (ma koliko god ju puta čuo "Society" me uvijek nanovo oduševi) i Younga za kraj.

IMG 3747

Kombinirao je Eddie akustičnu i električnu gitaru, po prvi puta na turneji izveo Cross the River i Black (odlično zvuči uz gudače), a koncert je otvorio za pianom na kojem su stajale kičaste kaubojke s inicijalima "E" i "J".

Uvođenje gudača u nastup pokazao se kao odličan potez, mnoge pjesme su na taj način postale punije i pomalo drugačije, a što nekada zna ispasti sasvim dobro. U ovom slučaju je štimalo skroz kako treba, a naglasio je to i Eddie u uvodu pjesme Better Man kada je kazao kako je tu pjesmu izveo nebrojeno puta, no da će ovoga puta imati uvod kakav treba biti.

Osim odavanja počasti Tomu Pettyu, Eddie se zahvalio na svemu i velikom talijanskom filmskom i opernom redatelju, jednom od velikih sinova Firenze, Francu Zeffirelliu, koji je preminuo na dan Eddievog nastupa. Njemu u čast izveo je emotivnu baladu Just Breathe.

IMG 3846

Iako je Eddie vezan uz Italiju, a i negdje na početku je kazao kako je pred ovaj nastup imao strašnu tremu, i to ne zato što ga čeka velika masa ljudi pred pozornicom, već zbog posebnih emocija koje gaji prema ovoj zemlji i njezinom narodu, začudo je ovaj nastup bio i do sada ostao nastup s najmanjim brojem izvedenih pjesama. Ne računamo li nastup u Firenzi, Eddie po koncertu izvede najmanje 28 pjesama, što ovdje nije bio slučaj, već ih je izveo tek 24 s minutažom manjom od 2 sata. Začudilo je to i fanove koji su, čini mi se, ostali pomalo zatečeni nakon što je Eddie posljednji put mahnuo. Nije u isti mah bilo poziva na bis, već nakon nekoliko trenutaka dok su shvatili da je to sve. No, tada je bilo kasno jer svjetla su se upalila, a muzika za odlazak je puštena.

Setlista

Cross the River (Tour debut)
Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town (Pearl Jam song)
I Am Mine (Pearl Jam song)
Brain Damage (Pink Floyd cover)
Immortality (Pearl Jam song)
Wishlist (Pearl Jam song)
Indifference (Pearl Jam song)
Wildflowers (Tom Petty cover)
Far Behind
Just Breathe (Pearl Jam song) (with Red Limo String Quartet) (dedicated to Franco Zeffirelli)
Can't Keep (Pearl Jam song) (with Red Limo String Quartet)
Sleeping by Myself (with Red Limo String Quartet)
Guaranteed (with Red Limo String Quartet)
Black (Pearl Jam song) (with Red Limo String Quartet) (Tour debut)
Parting Ways (Pearl Jam song)
Should I Stay or Should I Go (The Clash cover)
Porch (Pearl Jam song)

Bis
Alive (Pearl Jam song) (Red Limo String Quartet only,… more )
Unthought Known (Pearl Jam song)
Better Man (Pearl Jam song) (with Red Limo String Quartet)
Song of Good Hope (Glen Hansard cover) (with Glen Hansard) (also with Red Limo String Quartet)
Society (Jerry Hannan cover) (with Glen Hansard) (also with Red Limo String Quartet)
Hard Sun (Indio cover)
Rockin' in the Free World (Neil Young cover) (with Glen Hansard) (also with Red Limo String Quartet)