Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

00JPG

Drugi dan „najvećeg malog rock-festivala“ Hrvatskoj u protekao je u znaku osamdesetih. Nastupili su blues-band „Sunnysiders“, legendarna rockabilly-blues grupa „Mačke“ i Neno Belan s „Fiumensima“ koji su izvodili pretežito repertoarom „Đavola“.

Nadobudni su došli već oko 21h kako ne bi propustili nastup nekih od grupa. Međutim, raspored očito nije bio fiksni, kao što to biva na velikim festivalima, tako da smo se hranili strpljenjem i kvalitetnom glazbom iz zvučnika te tako pomalo vraćali u vrijeme osamdesetih sve do 23 sata, kada je domaćin Pišta najavio nastup prve grupe „Sunnysiders“. Utemeljitelj ove grupe je Boris Hrepić-Hrepa, skladatelj, slikar i pisac, suosnivač i basist legendarne splitske grupe „Daleka obala“. S obzirom da je drugi dan ovog malog festivala bio posvećen osamdesetima, ne čudi da su „Sunnysiders“ svirali pretežito repertoar „Daleke obale“.

01. Sunnysiders

Koncert su otvorili pjesmom „Noć je prekrasna“. U akustičnoj izvedbi s dvije gitare i pjevačicom koja je u drugom dijelu pjesme uzela def i pojačala ritam - zvučala je odlično. Sljedeća je bila „Prolaze mi godine“, podsjetila me na to kako bi zvučao ZZ TOP u recimo unplugged-verziji. Iduću pjesmu, Hrepa je najavio kao pjesmu koju je Ban napisao za Olivera, ali mu je ovaj navodno rekao da je to pjesma za „Daleku obalu“. „Ružinavi brod“, prekrasna je pjesma s lijepim tekstom u stilu nenadmašnog Tome Bebića. Uslijedila je već poznata obrada pjesme „Ona zbori“ u kojoj se posebno istaknula pjevačica Antonia Vrgoč. S pjesmom „Tonka“ završili su set pjesama posvećenih „Dalekoj obali“ te nakon toga ipak odsvirali još nekoliko vlastitih autorskih kompozicija: „In Case You Miss It", koja je krenula lagano, a zatim se razvila u bržem blues ritmu, „Super Glue“ i kao zadnju odsvirali su pjesmu „Click Play“. U svom četrdesetminutnom nastupu „Sunnysiders“ su ostavili dobar dojam. Možda su mi nedostajale pjesme: "14 palmi", „Prolaze mi godine“ ili „Nemoj reći ništa više“, ali stvorili su toplu i intimnu atmosferu, uz miris borova i kao da smo osjetili blago udaranje valova o obalu, a možda i melodiju ponekog usamljenog cvrčka.

08. Macke

Desetak minuta prije ponoći s nastupom su započele legende hrvatske rockabilly scene – grupa „Mačke“. Kao mladići puni energije, odsvirali su svoje autorske hitove iz osamdesetih: „Dugo i polako“, „Crvene Kristina“, „Crni vlak“ i ostale. Uz legendarnog pjevača Miću, basistu Gulu i bubnjara Pauka, posebno je do izražaja došla mlada saksofonistica i pjevačica pratećih vokala. U efektnom i besprijekornom nastupu u trajanju od nekih četrdesetak minuta kvalitetno su rasplesali i pomladili publiku.

U 0:18 u stilu „Big Brothera“, preko velikog ekrana nam se obratio Siniša Škarica, legendarni urednik Croatia Recordsa (bivšeg Jugotona) i basist splitske grupe „Mi“, te nam preko video zapisa najavio grupu „Đavole“, odnosno Nenu Belana koji će nam sa svojim pratećim „Fiumensima“ svirati repertoar ove legendarne splitske grupe.

25. Neno Belan Fiumens

Tako je nekih pola sata iza ponoći napokon započeo nastup dugo očekivanog nositelja tog dana festivala. Krenuli su postupno: prvo je bubnjar počeo svirati ritam, zatim je došao basist, pa gitara i klavijature i sve se pretvorilo u pjesmu „Đavoli“. Nakon toplog obraćanja publici, koja je vjerojatno u istom trenutku oprostila sve, pa i beskrajno dugo čekanje, Neno Belan je najavio da će se repertoar „Fiumensa“ bazirati na pjesmama grupe „Đavoli“ te je kasnije u nekoliko navrata objasnio da su „Fiumensi“ pojačani saksofonistom Jakšom Jordesom. Nizali su stare, dobre hitove i one koji su to mogli biti: „Biondina“, „Samba i ti“, „Čuvaj me, pazi me“, „Lucija“, „A gdje si ti“ i mnoge druge. Pri tome je do izražaja došla snaga Belanove vokalne interpretacije, odlična uvježbanost pratećeg benda i u gotovo svakoj pjesmi upečatljiv i dojmljiv solo na saksofonu. Publika je govorila riječi pjesama naizust, plesala i uživala, a najviše je sudjelovala u pjesmama „Pričaj mi o ljubavi“, „Rock galama“ (koja se uvukla u set, uz još nekoliko, premda nije od „Đavola“), „Stojin u kantunu“ i „Dok tebe ljubim“ i tako dalje. Službeni dio koncerta završili su „Ivonom“, ali su se vratili na bis i odsvirali još dva hita: „Dugo toplo ljeto“ i za kraj veselu „Jagode i čokolada“. S nastupom su završili nešto prije pola tri. Neno Belan se ponovno dokazao kao vrhunski vokalni interpretator, s uvježbanim „Fiumensim“ pojačanima saksofonistom Jakšom, uistinu su ispunili sva očekivanja.

Koncert je bio odličan. Sva tri benda su dala sve od sebe. Jedino što je bilo pomalo naporno jest bilo upravo to – dočekati početak. A nakon toga im je bilo sve oprošteno… Veselimo se nastavku festivala i nastupu „Atomskog skloništa“ i ostalih.

SUNNYSIDERS – setlista:
Noć je prekrasna (Daleka obala cover)
Prolaze mi godine (Daleka obala cover)
Ružinavi brod (Daleka obala cover)
Ona zbori (Daleka obala cover)
Tonka (Daleka obala cover)
In Case You Miss It
Super Glue
Click Play

MAČKE – setlista:
Dugo i polako
Crvena Kristina
U tami skrivena
Kaput
Crni vlak
Ti si ta
Sada kad si otišla

NENO BELAN & FIUMENS – setlista:

Đavoli
Biondina
Samba i ti
Čuvaj me
Lucija
A gdje si ti
Pričaj mi
Zvuci ulice
Kasno je za nas
Bala bala
Rock galama
Dok tebe ljubim
Bambina
Ostani uz mene
Dani ljubavi
Điri, điri
Malom cestom preko Zagore
Kucaj opet
Ja volim je
Stojim na kantunu
Ivona

Bis:
Dugo, toplo ljeto
Jagode i čokolada